Ä°tfaiyenin trilyonluk projelerine finansör aranıyor

Güncelleme Tarihi:

İtfaiyenin trilyonluk projelerine finansör aranıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 11:43

İstanbul itfaiyesi, 100 semte ''mini itfaiye istasyonu''nun yanı sıra E-5 ile TEM otoyollarında 20 ''mobil istasyon'' kurulmasını planlıyor. 160 trilyon lirayı bulan projeler için büyükşehir Belediyesi yurtdışında finansman arıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, fiziki engeller nedeniyle itfaiye araçlarının giremediği sokaklarda çıkan yangınlara müdahalenin büyük sorun olduğunu belirtti. Yalın, buralara girebilecek yapıda itfaiye araçlarına ihtiyaç bulunduğunu, bu amaçla ilk etapta, 15 dar şaseli yangın söndürme aracı alınacağını söyledi.

İtfaiyenin yangına müdahale gücünü artıracak 15 kombine itfaiye aracı da satın alınacağını belirten Yalın, toplam 30 araçlık bu projenin yaklaşık 10 trilyon liraya mal olacağını kaydetti.

İtfaiye araçlarının giremediği sokaklarda hidrant (yangın musluğu) kurulmasının önemine dikkat çeken Yalın, bu yılın başında yaklaşık 750olan hidrant sayısının 2 katına çıkarıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Yalın, hidrant sayısını, önümüzdeki 2-3 yıl içinde kısa vadede 5 bine, 5-6 yıl içinde orta vadede 15 bine, 10 yıl içinde uzun vadede ise 40 bine çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

100 MÄ°NÄ° Ä°TFAÄ°YE Ä°STASYONU

Yalın, Ä°stanbul'da 100 semtt'mini itfaiye istasyonu'' kurmayı planladıklarını da kaydederek, prefabrik olarak küçük alanlara kurulabilecek bu istasyonlarda, baÅŸlangıç halindeki yangınlara müdahale edecek araçlar yer alacağını söyledi.ÂÄ°lk ''mini itfaiye istasyonu''nun kısa zamanda BeÅŸiktaÅŸ Arnavutköy'de kurulacağını anlatan Yalın, ''Åžu anda Ä°stanbul'da toplam38 itfaiye grup ve müfrezesi var. Bunlara ilave olarak kısa vadede 15 mini istasyon kurulacak. Bu sayı orta vadede 50'ye, uzun vadede de 100'e çıkarılacak'' dedi.

Mevcut itfaiye grup ve müfreze istasyonlarının 2'şer dönümlük araziler üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Yalın, mini istasyonların ise çok daha küçük alanlara inşa edileceğini belirterek, ''250 metrekarelik bir alan bulsak dahi, üzerine mini prefabrik itfaiye istasyonumuzu kuracağız'' şeklinde konuştu.

Yalın, kurulacak 100 mini istasyon ile bunlarda yer alacak itfaiye araçları ve diğer gereçlerin muhtemel bedelinin 100 trilyon lira olduğunu belirtti.

E-5 VE TEM'DE MOBÄ°L Ä°STASYONLAR...

Haberin Devamı

Yalın, İstanbul itfaiyesinin bir diğer çalışmasını da, özellikle E-5 ve TEM otoyolları üzerinde meydana gelen trafik kazaları ile bunların yol açtığı yangın ve araçta sıkışmalara yönelik planlanan ''mobil istasyon'' projesi olduğunu söyledi.

Buna göre, otoyolların üzerinde, Avcılar ve Kartal girişlerinden başlamak üzere 20 tane mobil istasyon kurulacağını anlatan Yalın, istasyonların bel kemiğini, az miktarda su kullanarak yüksek yangın söndürme kabiliyetine sahip kombine itfaiye araçlarının oluşturacağını kaydetti.

Otoyolların, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yetki alanında bulunduğunu hatırlatan Yalın, yaklaşık 50 trilyon lira değerindeki, ''E-5 ve TEM otoyollarında 20 mobil istasyon konuşlandırılması projesi'' için kanuni düzenleme yapılarak kendilerine yetki verilmesi gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul itfaiyesinin personel sorununa acilen çözüm bulması gerektiğini söyleyen Sabri Yalın, halen 1993 eleman ile görev yaptıklarını ve son 4-5 yıldır hiç personel kadrosu alamadıklarını vurguladı. Yalın, 1500 personele ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi.

Yalın, toplam 160 trilyon lirayı bulan projeler için Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin yurtdışında finansman aradığını sözlerine ekledi.Â

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!