İtalyanlar, Karadenizli çıktı

Güncelleme Tarihi:

İtalyanlar, Karadenizli çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2001 00:00


İtalya'nın Veneto bölgesinde yaşayan halkın, 3200 yıl önce Batı Karadeniz topraklarında hüküm süren Enetlerin soyundan geldiği ortaya çıktı.

Padova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ugo Silvello'nun, başta Troya kazıları olmak üzere arkeolojik bulgu ve yazıtları değerlendirerek ortaya çıkardığı tarihi gerçek, ''Paflagonia-Köklere Dönüş'' projesi ile tüm dünyaya duyurulacak.

Türkiye ile Veneto Eyaleti Kültür bakanlıkları tarafından desteklenen projenin Anadolu ayağını, Suadiye Rotary Kulübü yönetiyor. Kulüpten alınan bilgiye göre, Prof. Silvello ile ekibi, atalarının katettiği 2 bin 764 kilometrelik göç yolunu aşarak, Bartın'a sembolik bir ''dönüş'' gerçekleştirecek. Köklerine ayak basacak ilk Enet torunları arasında Prof. Silvello ile 2 bilim adamı ve çeşitli meslek gruplarından 5 bisikletçi yer alacak.

İtalya-Fontaniva-Padova'dan 30 Temmuz Pazartesi günü yola çıkacak bisikletçileri, Silvello ve arkadaşları karavanla izleyecek. Brincisi-Çeşme arasındaki bölümü feribotla geçecek olan kafile, 6 Ağustos Pazartesi günü Anadolu'ya ulaşacak.

'Köklere Dönüş', İzmir-Edremit-Çanakkale-Bandırma-Bursa-Adapazarı-Bolu-Amasra-İnebolu-Kastamonu-Safronbolu üzerinden 17 Ağustos Cuma günü Bartın'da sona erecek.

Prof. Silvello'nun 200'ü aşkın yazıt, arkeolojik bulgular, eski Venet alfabeleri, Homeros'un İlyada Destanı ve klasik kaynaklardaki ipuçlarını birleştirerek ortaya koyduğu bulguyu dünya gündemine taşıyan ekipte, Prof. Manfred Korfmann da yer alıyor.

1988 yılından bu yana Truva kazılarını yürüten dünyaca ünlü arkeolog Prof. Korfmann, yaşanan gelişmelerden duyduğu heyecanı, ''Artık bütün Avrupa, köklerinin Troya ile başladığında hemfikir'' sözleriyle ifade ediyor.

DEMİR ATLILAR...

Enetler, M.Ö. 1200 yılı Erken Tunç Çağı'nda atlarıyla ün kazanmış savaşçı bir kavim. İlk Çağ Anadolu uygarlıkları arasında Demir Atlılar (Paflagon), ülkeleri de Demir Atlılar Ülkesi (Paflagonia) olarak tanınıyordu. Yazılı kaynaklarda, Paflagon'un yanı sıra Enet ya da Enetoi adlarıyla tarihe geçtiler.

Kaynaklara göre, çıkış nedeni kesin olarak çözülememiş Troya Savaşı'nda, Enetler, Akhalara karşı Troyalılar ile ittifak yaptılar. Homeros, Paflagonia'dan gelen Enetleri, İlyada Destanı'nda ''Demir atlarla geldiler'' diye tanımlar. Troyalıların, Ege'nin karşı kıyılarına 'tahta at'la gelen Akhalar'a yenilmeleri ve Enetlerin ülkelerinde çıkan bir ihtilal nedeniyle geri dönmemeleri, medeniyetin tarihinde dönüm noktası oldu.

Savaş galibi Akhalar, savaş sırasındaki insani davranışlarından ötürü, mağlup Enetlere yerleşebilecekleri yeni bir yer şansı tanıdılar. Enetler, Antenor'un önderliğinde kendilerine yeni bir yurt bulmak için Adriyatik kıyılarını izleyerek, Kuzey İtalya Adriya sahilleri ve Slovakya içlerine kadar uzanan ilk Venet uygarlığını kurdular. İlk zamanlarda Troya olarak adlandırılan bu bölgenin bugünküadı ise Veneto.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!