İtalyan yönetmenden Pamukkale belgeseli

Güncelleme Tarihi:

İtalyan yönetmenden Pamukkale belgeseli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 19:26

Tanınmış İtalyan yönetmen Folco Quilici'nin Pamukkale'de gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile bölgenin tarihini aktaran “Hierapolis” adlı belgeselinin tanıtımı yapıldı.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, belgeselin yönetmeni Folco Quilici, arkeoloji danışmanı Prof. Francesco d'Andria ile İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Angela Tangianu katıldı.
Orhan Düzgün, toplantıda Anadolu topraklarının çok zengin bir kültürel mirasa sahip bulunduğunu söyledi.

Bu kültürel zenginliklerin arkeolojik kazılar aracılığıyla da açığa çıktığını belirten Düzgün, bu amaçla 136 kazı çalışmasının bulunduğunu, bunlardan 43'ünün yabancı bilim adamları ve arkeologlarca gerçekleştirildiğini kaydetti.

İtalyan bilim adamlarınca da kazılar yapıldığını anlatan Düzgün, Pamukkale'nin kültür mirası listesinde bulunduğunu, bu nedenle gerçekleştirilen kazıya büyük önem verdiklerini ifade etti.

Kazılarda çıkarılan eserler kadar bunların tanıtımının da önem taşıdığına işaret eden Orhan Düzgün, “Bu belgesel de ülkemizin tanıtımı açısından çok büyük bir şanstır” dedi.

Belgeselin yönetmeni Folco Quilici de Türkiye'nin önemli tarihi güzelliklere sahip bulunduğunu, belgeselde bunlardan Pamukkale'yi yansıtmak için çaba gösterdiğini belirtti.

Türkiye'deki belgesel çalışmasına büyük önem verdiğini anlatan Quilici, belgeselde değişik belgelerden yararlandıklarını, bir bölümünde de kısa bir su altı çalışması gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İTALYAN TURİSTTEN PAMUKKALE'YE İLGİ

Arkeoloji danışmanı Francesco d'Andria, kazılarda hem geleneksel, hem de yüksek teknoloji ürünü cihazların kullanıldığını belirtti.

Belgesel filmde de bunun görüldüğünü dile getiren d'Andria, İtalyan turistlerin de Pamukkale'ye yoğun ilgi gösterdiklerini kaydetti.

Kazılarda çok önemli buluntulara ulaştıklarını aktaran İtalyan arkeolog, bunlar arasında yer alan kutsal kaynak suları alanında 2009 yılında da önemli çalışmalar gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Angela Tangianu da belgeselin Yunan, Roma ve Hristiyan antik kenti olan Hierapolis'e ithaf edildiğini ve söz konusu çalışmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Daha sonra “Hierapolis” isimli belgeselin gösterimi yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!