İtalyan kaptan "vicdan yaptı"

Güncelleme Tarihi:

İtalyan kaptan vicdan yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 00:00

İtalya'nın Toskana Bölgesi'ne bağlı Giglio Adası açıklarında, 13 Ocak akşamı, kayalıklara çarparak kaza yapan ve 32 kişiye mezar olan Costa Concordia kruvaziyerinin kaptanı Francesco Schettino, “Hayatını kaybeden 32 kişiyi vicdanımda hissediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Grosseto tetkik hakimi tarafından kısa bir süre önce, memleketi Napoli yakınlarındaki Meta di Sorrento'dan dışarı çıkmaması koşuluyla evhapsi kaldırılan, bunun ardından ilk kime röportaj vereceği ve röportaj için para istediği yönündeki haberleri tartışma konusu olan Costa Concordia kaptanı Francescho Schettino, İtalyan özel televizyon kanalı “Canale 5”e konuştu.

Gemi kazasına sebebiyet verme, adam öldürme, gemide insan varken gemiyi terk etme gibi suçlamalarla karşı karşıya bulunan Schettino, olayın ardından ilk kez konuşarak, “Doğal olarak, herkesten bu yaşananlar nedeniyle özür dilemem gerekiyor. Hayatını kaybeden 32 kişiyi vicdanımda hissediyorum” derken, tüm bu yaşananların bir parçası olduğunu ve kendisinin de bu olayın bir kurbanı olduğunu ileri sürdü.

“Bu bir sıradan gemi kazası, bunun bir suç olduğunu düşünmüyorum. O akşam da hep olduğu gibi ben bir kaptan olarak, bazı kararlar almak durumundaydım” diyen Schettino, hapse girebileceğinin de aklından geçtiğini belirterek, “Ben bu konuda gerçeği ortaya çıkarmak istiyorum. Eşim ve 16 yaşındaki kızım, bana hep destek oldular” ifadelerini kullandı.

Kurbanlardan biri olan garsonu tanıdığını ve hep gülümsemesiyle hatırladığını aktaran Schettino, bu olayı sürekli düşündüğünü ve henüz kendi içinde huzuru bulmadığını da söyledi. Costa Concordia'nın kaptanı, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısını paylaştığını ve taziyelerini ilettiğini, onlarla buluşmanın kendisi için uygun olduğunu dile getirdi.

Kaza olduktan bir süre sonra Livorno Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilisi Gregorio De Falcao ile yaptığı, Falcao'nun kendisine gemiye dönmesini emrettiği ünlü telefon konuşması da hatırlatılan Francesco Schettino, “Ben bir kaptan olarak, ne olup ne bittiğini anlamadan bir karar veremezdim. O ise durumu, anlamadan konuşuyordu” dedi. Durumu anlamak için, cep telefonunu kriz masasıyla bir daha iletişim kuracağı için koruyarak, suya atladığını ve 300 metre kadar yüzdüğünü açıklayan Francesco Schettino, “Ben o sırada ciddi bir işle meşguldüm” dedi.

Haberin Devamı

COSTA CONCORDIA'DAN GÖRÜNTÜLER / ARŞİV - FOTO GALERİ

Haberin Devamı

 

GEMİDEKİ YOLCULAR BÖYLE KURTARILMIŞTI / ARŞİV- WEB TV

MOLDOVALI YOLCU

Moldovalı kız Domnica Cemortan ile ilgili bir soruya ise Schettino, Cemortan ile yemek yediklerini anlatarak, “Bu konuda birtakım dedikoduların çıkması çok normal. O, oldukça sosyal, son derecede sempatik ve herkesle arkadaş olan biri. Bu konuda daha fazla bir şey olmuş olmasına da gerek yok” yanıtıyla, Moldovalı genç kızla aralarında bir şey olmadığı mesajını vermeye çalıştı.

13 Ocak akşamı, Civitavecchia kentinden kuzeydeki Savona'ya doğru yol alırken, Giglio Adası açıklarında kaza yapan Costa Concordia halen, adanın birkaç metre açığında yan yatık halde bulunuyor. Geminin bulunduğu yerden kurtarılması için bir Amerikalı ve bir İtalyan şirket, ortak bir şekilde kurtarma çalışmalarını yürütüyor. Dev geminin kurtarılmasının bir yılı aşabileceği yorumları yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!