İTALYAN BASINI: Ecevit ortaklarını ikna etti

Güncelleme Tarihi:

İTALYAN BASINI: Ecevit ortaklarını ikna etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Terör örgütü başı Abdullah Öcalan’ın idam cezası dosyasının dün yapılan liderler zirvesinde Başbakanlık’ta bekletilmesi kararının alınmasına, İtalyan basını geniş yer ayırdı.

Televizyon haberlerinde dün akşam “Öcalan konusu“ birinci haber olarak verilirken, Başbakan Massimo D’Alema, Dışişleri Bakanı Lamberto Dini ve Kültür Bakanı Giovanna Melandri yaptıkları açıklamalarda, „Türk hükümetinin kararı, memnuniyet verici ve önemli bir jesttir“ dediler.

Dini, ayrıca „Türkiye 1984 yılından bu yana idam cezası kararını uygulamıyor. Aldığı bu önemli karardan sonra Türkiye’nin idam cezasını yasalarından çıkarmasını temenni ederim“ dedi.

Sol görüşlü gazetelerden La Repubblica, “Öcalan’ın idam cezası kararı bekliyor“ başlığı altında verdiği haberde, Türk hükümetinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını bekleyeceğini belirtti. Yapılan yorumda, dünkü zirvede „sol ve aşırı sağ parti“ arasında uzun süren bir savaştan sonra anlaşma sağlandığı ileri sürülürken, Başbakan Ecevit’in, „eğer, PKK tekrar başlarsa Öcalan dosyası parlamentoya gider“ sözüne yer verildi.

Merkez sağ görüşlü La Stampa gazetesi de aynı başlık altında verdiği haberde, „Türk hükümeti: Ama son sözü biz söyleyeceğiz“ ifadesine yer verdi. Hükümet liderlerinin dünkü toplantısı „ateşten bir zirve“ olarak yorumlanırken; „Liderlerin zirvesi çok zorlu geçti. Ama sonunda Başbakan Ecevit, MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ikna etmeyi başardı“ denildi.

Haberde, Türk hükümetinin bu kararı ile AB’ye tam üye olabilmek için gerekli olan Kopenhang kriterlerindeki insan hakları konusundaki ilk sınavında, olumlu sinyal verdiği öne sürüldü.

Merkez sağ görüşlü Corriere della Sera gazetesinde de diğer gazeteler gibi aynı başlık kullanılarak, „Ankara, Avrupa’nın isteğini kabul ediyor. Ama son söz Parlamento’da“ denildi.

Haberde, Başbakan Ecevit’in koalisyon hükümeti arasındaki kopmayı önlediği ifade edildi ve „Ankara hükümeti, AB’nin temellerine ve değerlerine doğru bir yol daha kat etti“ denildi. Başbakan Massimo D’Alema’nın karardan dolayı memnuniyet duyduğu belirtilen yazıda, D’Alema’nın, „Türkiye, Avrupa’ya daha yakın“ sözü kullanıldı.

Sağ görüşlü gazetelerden İl Giornale’de ise „Türk hükümeti, Avrupa’nın baskısına teslim oluyor ve Öcalan’ın hayatını kurtarıyor“ başlığı kullanırken; “Öcalan’ın idam edilmemesi AB’ye taraftar olmak için zaruri bir şart“ denildi.

Yapılan yorumlarda, MHP’nin belki de sadece parlamentonun karar vermesini istediğinden bu şekilde hareket ettiğini öne sürülürken, Başbakan Ecevit’in koalisyon ortaklarının görüşlerini değiştirmeyi başardığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!