İtalyan Başbakan D'Alema'dan Ecevit'e sert çıkış

Güncelleme Tarihi:

İtalyan Başbakan DAlemadan Ecevite sert çıkış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit'in dün, İtalyan parlamentosunun bir terör örgütüne destek vermek için toplanmasını aşağılatıcı bir olay olarak nitelemesine İtalya'dan sert tepki geldi.

Başbakan Massimo D'Alema Dışişleri Bakanı Lamberto Dini'nin imzalarını taşıyan açıklamada, hiçbir ülke başbakanının bir başka ülke parlamentosunun hükümranlığına müdahale hakkı olmadığı vurgulandı. Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Necati Utkan'ın bu sabah İtalyan Dışişleri Bakanlığı'na çağırılacağı da açıklandı. Bu olaydan önce İtalyan Başbakanı D'Alema Parlamento'da yaptığı konuşmada sıra Öcalan konusuna geldiğinde elindeki yazılı metne bağlı kalmamış ve konuşmasını değiştirmişti. D'Alema, Öcalan'a verilen idam cezasının uygulanmamasını ve Kürt sorununun barışçı çözümünü istediği konuşma metninde olmamasına rağmen, terörizmi ağır ifadelerle mahkum etti.

D'Alema konuşmasına şunları ekledi:

‘Kürt sorunu, terör mantığının -ve ben burada bugünlerde Türkiye’yi kana boğan terör eylemlerini kararlı bir şekilde kınadığımı ifade etmek istiyorum- insan hakları ve azınlık hakları temelinde çözünlenmelidir.''

Daha önce parlamentoda basın mensuplarına dağıtılan metinde sadece insan hakları ve azınlık hakları temelinde çözümden söz edilirken, başbakan D'Alema'nın konuşmasına terörizmi kınayan ifadeler eklemesi dikkat çekti.

D'Alema konuşma metninde olmamasına rağmen dün ayrıca, Kürt sorununun çözümüne çaba harcamayı Türkiye'nin AB'ye girişi için gerekli bir koşul olarak öne sürdü.

Bugüne kadar Kürt sorununun çözümü bir koşul olarak öne sürülürken, D'Alema'nın ‘çözüm çabaları’ sözetmesi de ilgi çekiciydi.

Ancak D'Alema, yine metinde olmamasına rağmen, bu koşulu, ‘Türkiye’nin yolunun AB'den kesin olarak ayrılmamasının' şartı olarak sundu. D'Alema öğleden sonraki konuşmasında Türkiye'yi bir dost ülke olarak kabul ettiğini vurguladı, ancak daha sonra Başbakan Ecevit'in açıklaması üzerine, çok sert bir tepki göstermekten de geri kalmadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!