İtalya'dan Lübnan barış gücüne 3 bin asker

Güncelleme Tarihi:

İtalyadan Lübnan barış gücüne 3 bin asker
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 23:04

İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'Alema, Lübnan'da oluşturulacak yeni barış gücüne (UNIFIL) İtalya'nın 3 bin asker vereceğini açıkladı.

İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre D'Alema, AB Konseyi'nin Brüksel'deki olağanüstü toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın UNIFIL'in güçlendirilmesi çağrısına, Müslüman ülkelerden katkı beklediklerini de dile getirdi.

D'Alema, “İtalya UNIFIL'e 3000 civarında asker verecek. Annan'ın çağrısına Türkiye'nin de olumlu yanıt vermesini umuyoruz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin konuya ilişkin kararında UNIFIL'in asker sayısını ”15 bin kadar”la sınırlandırdığını hatırlatan D'Alema, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halihazırda Lübnan'da 2000 UNIFIL askeri var. Avrupa'nın göndereceği 6 bin 9 yüz askerle, bu sayı yaklaşık 9 bine yükselmiş olacak. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin de katkılarıyla, Lübnan'daki UNIFIL'deki asker sayısını 10 bine kadar yükseltebileceğimiz kanaatindeyim.”

D'Alema, Lübnan'daki UNIFIL'in komutasının Şubat 2007'den itibaren İtalya'ya verilmesinin kararlaştırılmasını ise şu sözlerle yorumladı:

“Biz, UNIFIL'e 3 bine kadar asker göndermeyi taahhüt ettik. Bu, üstleneceğimiz önemli görevle de örtüşen ve yakışan bir rakam. Avrupa Birliği bu konuda iyi bir ekip oyunu sergiledi. Eğer AB birlikte hareket etmeseydi, bugünkü toplantıyı bu başarılı sonuçlarla neticelendiremezdik.”

Deniz ve hava kuvvetleriyle de desteklenecek yeni UNIFIL'in Lübnan'a bir an önce konuşlandırılmasını arzuladıklarını belirten D'Alema, “İtalya olarak 3 bin askerimizi hemen göndermeyeceğiz. Bu aşamalı bir biçimde gerçekleştirecek.
Dileğimiz, askerlerimizi bölgeye gönderme işleminin bir an önce başlaması” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!