İtalya'da yarı başkanlık sistemine ilk adım

Güncelleme Tarihi:

İtalyada yarı başkanlık sistemine ilk adım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 21:50

İtalya'da parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda yapılan oylamayla, anayasanın devlet başkanının seçimini belirleyen maddelerinde değişiklik yapıldı.

Senato'daki oylamada, anayasanın devlet başkanının seçimini belirleyen bir dizi maddesinde, eski hükümet ortakları; Özgürlükçü Halk Partisi (PdL) ve Kuzey Birliği (LN) ile Ulusal Uyum (CN) partilerinin oylarıyla cumhurbaşkanının halk oyuyla 5 seneliğine seçilmesi yönündeki değişiklik kabul edildi.
Merkez sol partilerden Demokrat Parti (PD) ve Değerler İtalyası (IDV) ise oylamaya tepki göstererek, oturumu terk etti.

Önergenin sahiplerinden PdL'in genel sekreteri Angelino Alfano, gelecek yıl bu zamanlarda cumhurbaşkanlığı seçimini konuşuyor olacaklarını anımsatarak, Senato'da bugün kabul edilen değişikliğin ülke için büyük bir şans olduğunu ve PD'nin bu şansı kaçırmaması gerektiğini söyledi.

Alfano, son günlerde fazlaca gündeme gelen erken seçim tartışmalarına da değinerek, seçimlerin 2013'te normal zamanında yapılması gerektiğini ifade etti.
PdL, LN ve CN'in attığı bu adımın gündem değiştirme amacında olduğunu savunan PD lideri Pierluigi Bersani, asıl uğraşmaları gereken konunun seçim yasasındaki değişiklikler olduğunu savundu.

PD gibi tepki gösteren bir diğer parti olan Değerler İtalyası'nın Senato Grup Başkanvekili Felice Belisario, partisinin PdL ve LN'nin “oyununa” ortak olmayacağını kaydederek, bir an önce erken seçime gidilmesi gerektiği çağrısını yineledi.

Önerge ile Temsilciler Meclisi oylarıyla seçilen cumhurbaşkanın, seçilme şekli; oy verme yaşı gelmiş yurttaşların oylarıyla doğrudan 5 yıllık bir süre için seçilmesiyle değiştiriliyor. 5 yıl görev yapan kişi, yeniden ikinci bir 5 yıla daha adaylığını koyabiliyor.

Yapılan değişiklik politika sahnesinde aktif olarak tekrar yer alacağının sinyallerini veren eski başbakan Silvio Berlusconi'ye avantaj sağlayacağı yorumlarına neden olurken, değişiklik önergesinin yasalaşması için 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde de kabul görmesi gerekiyor.

İtalya'daki mevcut cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde, senatörler, milletvekilleri ve bölge temsilcileri parlamentodaki bir oturumda, yapılan gizli oylamayla cumhurbaşkanını seçiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!