İtalya'da siyasi kriz

Güncelleme Tarihi:

İtalyada siyasi kriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 11:19

İtalya'da, teknokrat kabineye başbakanlık yapan senatör Mario Monti'nin istifa etme niyetinde olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Ülkede, hafta ortasında patlak veren siyasi krizde, eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL), teknokrat hükümetten desteğini çekmesinin devamında dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile 2 saat kadar süren bir görüşme yapan Başbakan Mario Monti'nin, parlamentoda görüşmeleri süren kritik bütçe yasa tasarısının onaylanmasının ardından istifa etme niyetinde olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklama, "Bütçe yasasının kısa sürede onaylanmasını takiben Başbakan, istifasını sunma niyetinde" başlığıyla kamuoyuna duyuruldu.

Devletin zirvesini bir araya getiren kritik görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Monti'nin cumhurbaşkanına, parlamentoda hükümetine destek veren ve sandalye sayısı en fazla olan Özgürlükçü Halk Partisi'nin genel sekreteri Angelino Alfano'nun dün Temsilciler Meclisi'nde hükümet ve eylem çizgisini eleştiren güvensizlik hükmündeki konuşmasını hatırlattığı ve yasama döneminin sonuna kadar ülkeyi yönetme hakkına sahip olmasına karşın, bütçe yasasının onaylanmasının ardından istifasını sunma niyetinde olduğunu dile getirdiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Ülke gündemine sürpriz karar olarak düşen haberin ardından normalde 2013'ün Nisan ayında yapılması gereken genel seçimler için daha önce 10 Mart tarihi gündeme gelse de, bu siyasi atmosfer sebebiyle seçim tarihinin biraz daha öne çekilebileceği ve Şubat ayı ihtimalinin öne çıktığı ifade ediliyor.

MONTİ'NİN İSTİFA KARARINA TEPKİLER

Monti'nin bütçe yasasını onayladıktan sonra istifa etme niyetinin kamuoyuna yansımasından sonra, siyasilerden tepkiler geldi.

PdL'in ardından parlamentoda Monti hükümetinin en önemli ikinci destekçisi konumundaki Demokrat Parti'den (PD) genel sekreter Pier Luigi Bersani, "Daha bir yıl önce ülkenin önünde verdiği taahhüde seçim kampanyasının açılması dolayısıyla ihanet eden sağın (PdL) bu sorumsuzluğu karşısında, Monti onurlu bir şekilde cevap verdi ki, buna derinden saygı duyuyoruz" açıklamasında bulundu. Bersani, bütçe yasasını bir an önce onaylamaya hazır olduklarını da belirtti.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi Başkanı ve Monti hükümetine destek veren Özgürlük ve Gelecek Partisi (FLI) lideri Gianfranco Fini de, "Monti'nin istifa kararı, onurlu bir karar. Bu, yüksek kurumsal sorumluluk duygusunu gösteriyor" dedi.

Hükümete verdiği desteği çekerek ülkede siyasi krize yol açan PdL'de genel sekreter Angelino Alfano ise "Biz, bütçe yasasını onaylamaya her zamankinden daha fazla hazırız. Cumhurbaşkanına aktardığımız ve dün parlamentoda resmi olarak belirttiğimiz üzere, bu bizim sorumluluğumuzda" ifadelerini kullandı.

Teknokrat hükümete başından beri muhalefet eden Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) lideri Roberto Maroni ise Monti'nin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Maroni, sosyal paylaşım sitelerine "Monti istifa ediyor. Şerefe! Anormal demokrasinin sonu. Bravo Alfano! Hep bu şekilde" ifadelerini kullanarak, Monti'den desteğini çeken PdL ve genel sekreterini tebrik etti.

Dün de, eski Başbakan Silvio Berlusconi, gelecek yıl yapılacak seçimlere partisinin başında girmeye karar verdiğini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!