İtalya AB üyeliğini tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

İtalya AB üyeliğini tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2011 20:28

TUNUSLU göçmenler yüzünden Avrupa Birliği’yle (AB) ilişkileri gerilen İtalya, birliğe üyeliğini devam ettirip, ettirmemeyi tartışıyor.

Haberin Devamı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin, kaçak göç konusunda kendilerini yalnız bırakan AB’ye, "Ortak bir vizyonda buluşamayacaksak birlikten ayrılmamız en iyisi" sözleriyle rest çekmesi, ülkede bir polemiğin fitilini ateşledi. AB üyesi ülkeler yasadışı göç ve mülteciler sorununa bir çözüm getirememesi, bunun üzerine Almanya’nın, "Kendi sorununu kendin çöz" tavrı eklenince İtalya’yı ciddi olarak AB üyeliğini sorgulamaya itti. Avrupa Birliği ülkeleri içişleri bakanlarının toplandığı Luxemburg’tan eli boş dönen İçişleri Bakanı Roberto Maroni, "Öyleyse AB’de kalmanın ne anlamı var? Kaçak göç sorunuyla İtalya’nın tek başına mücadele etmesini söyleyenler miyop bir bakış açısına sahiptir, AB’nin rolünü yanlış bir kanıya taşımaktadırlar" diye konuştu. Bazı şeylerin yerinden oynadığını söyleyen Bakan Maroni, "Umarım AB, bizi altında bıraktığı bu zor yükten kurtarmak için reaksiyon hızını artırır" dedi.

AB KİLİSEYİ DE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Bu tartışmaya, Katoliklerin merkezi Vatikan da karıştı. Vatikan Devleti Sekreteri Kardinal Tarcisio Bertone, "AB’nin derin hayal kırıklığı yarattığı ortadadır. Avrupa dayanışma ruhunu kaybetmiştir" diyerek, birliğin İtalya’ya yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise polemikleri bitirmek istercesine AB’siz bir İtalya’nın çok değersiz olacağını söyleyerek, "Sinirlerimizin sağlam olması gerekir. AB bizim için olağanüstü bir fırsat, İtalya Avrupasız önemsiz olur. Bunun için Avrupa’yla ilerlemeliyiz. Ben birliğe inananlardanım, onunla dalga geçilmez" diye görüşünü ortaya koydu.

Aşırı sağcı hükümet ortağı, ayrılıkçı Kuzey Ligi Partisi lideri Umberto Bossi de İtalya’nın AB’den ayrılmaması gerektiğini söyleyerek, "Avrupa çok şey yapması gerekirken bir şey yapmıyor. En azından bizim yaptığımız gibi gemiler gönderip, devriye gezebilir" dedi.

Adalet Bakanı Angelino Alfano, dayanışma eksikliği olan Avrupa’nın kriz sürecinde doğduğunu ve kriz döneminde de yoluna devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkeye 3 ayda 23 bini Tunuslu olmak üzere 28 bin kaçak göçmenin geldiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!