İsyanımız müziğimizde

Güncelleme Tarihi:

İsyanımız müziğimizde
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Demagoglar konuşuyorsunuz/ Milleti ölüme davet ediyorsunuz/ Kalleş demagoglar defolup gidin.’’ Kırık dökük Türkçeleri'yle politikacılara böyle sesleniyorlar. Irkçılığı eleştiren başka bir şarkılarındaysa ‘‘Almanya'da anlayış peşinde koşuyorum/ Nereye baksam önümde/ Duvar gibi önyargı görüyorum’’ diyorlar. Bu öfkeli sözler Almanya'da yaşayan ve teknolojinin müziğini yapan Türk ikili ‘‘DJ Mahmut & Murat G.’’ye ait.

Gerçek adları Mahmut Altunay ve Murat Görgün ama hip-hop dünyası onları ‘‘DJ Mahmut ve Murat G.’’ ikilisi olarak tanıyor. İkisi de Almanya'daki Türkler'in ikinci kuşağına mensup. İkisi de otuz yaşında ve üniversite öğrencisi. Almanya'da doğup büyüyen Mahmut sosyal bilimler; Tarsus'ta doğup sonradan ailesiyle göç eden Murat ise kültürel antropoloji okuyor. Frankfurt'ta yaşıyorlar, seslerini sokağın müziği hip-hop yaparak duyurmaya çalışıyorlar ve bu yolda epey mesafe katetmişler. Kuzey Afrikalılar'dan oluşan Fransız hip-hop gruplarıyla birlikte ‘‘Oriental hip-hop’’ öncülerinden sayılıyorlar. Almanya'da tamamıyla Türkçe yayınlanan ilk albümleri ‘‘Looptown Presents Turkish Hip-Hop’’u, ülkemizde de Kod Müzik etiketiyle çıkan ‘‘Garip Dünya’’ izledi. Almanca, Türkçe ve Fransızca sözlerin olduğu bu albüm Almanya'nın saygın müzik dergilerinden ‘‘Spex’’ tarafından ‘‘yılın en iyi hip-hop albümlerinen biri’’ olarak nitelendirildi. Üstelik her iki albümü de kendi şirketleri ‘‘Looptown’’dan çıkardılar. Başarılı bir Almanya turnesinden sonra Türkiye'ye gelen ikili bugün saat 15.00'te Kemancı Kültür Merkezi'nde bir konser verecek. 13 Mart'ta saat 15.00'te de İzmir Alsancak Moonlight Bar'da olacaklar. Onları hazır burada yakalamışken uzun uzun konuşturduk. Mahmut'un Türkçesi Murat'ınkinden daha iyi ve zaman zaman arkadaşının hatalarını düzeltiyor. Ama albümde konuşur gibi şarkı söyleyen ve sözlerin çoğunu yazan Murat. ‘‘Onun arkadaşlarının yüzde doksanı Alman, o yüzden Türkçesi biraz daha kötü’’ diyor Mahmut, Murat için.

ÊTürkiye'de rap ve hip-hop daha çok tiki ve ciks tabir edilen kesim tarafından seviliyor ama Amerika ve Avrupa'da tam tersi değil mi? (Tiki ve ciksin ne demek olduğunu bilmiyorlar. Odada bulunan ve Almanca bilen biri ‘‘Şikimiki’’ diye tercüme edince anlıyorlar.)

- DJ Mahmut: Hip-hop ve rap, isyanı ve haksızlığı protesto etmek için gettodan doğdu. Biliyorsun, aslında siyahların müziği. Oralarda derdi olan insanlar isyanlarını böyle haykırıyorlar. Belki Türkiye'de getto olmadığı için insanlar böyle hissetmiyorlar. Derdi ve isyanı olanlar da halk müziği dinliyor, arabesk dinliyor.

ÊMüziğinizle ilgilenenler orada yaşayan Türkler mi?

- DJ Mahmut: Sözler Türkçe olduğu halde müzik bakımından Almanlar daha çok ilgilendiler. Müzik underground rap olduğu için çok sertti ve biraz endüstriyel ve zor dinlenir bir havası vardı. Aslında daha çok entelektüeller ilgilendi. Hollanda ve Fransa'da da konserler verdik, festivallere katıldık.

- Murat G.: Biz ilk albümü çıkardığımızda komple Türkçe rap yapan grup hiç yoktu. Medya bakımından da ilgi yarattık.

ÊBu hip-hop ve rap hikayesi nasıl başladı?

- DJ Mahmut: Ben liseyi bitirdikten sonra elektronik teknisyenliği yaptım. Üç dört sene çalıştım ama o hayat hoşuma gitmedi. Böyle yirmi-otuz sene geçmez dedim, 24 yaşından sonra üniversiteye başladım.

- Murat G: Ben de elektrik teknisyenliği yapıyordum ama sevmedim bıraktım. Mahmut'la onaltı-onyedi yıldır arkadaşız. Aynı semtte oturuyorduk ve gitar çalıyorduk, müzik yapan Türk az olduğu için herkes birbirini tanıyor, öyle arkadaş olduk. Beraber konserlere partilere gidiyorduk. İlk anda beraber müzik yapacağımızı hiç düşünemiyorduk.

ÊBurada gitar çalmaya genellikle kız tavlamak için başlanır. Siz de öyle mi yaptınız?

- DJ Mahmut: Ben öyle başlamadım.

- Murat G: Aslında düşündüm ama beceremedim, olmadı.

PARTİLERDE MÜZİK YAPTIK

Êİlk albüm nasıl çıktı?

- DJ Mahmut: Murat'la beraber Türk halkevinde buluşuyorduk ve enstrüman çalarak müzik yapıyorduk. Daha sonra partilerde çalmak üzere çağrılmaya başladık. Partilerden kazandığımız paraları harcamadık biriktirdik, kendimize albüm yaptık.

Canlı müziği bırakıp elektronik müziğe yönelmeniz nasıl oldu?

- DJ Mahmut: Müziğimiz DJ müziği ve çoğunlukla bilgisayarla yapılıyor. Hip-hop ve rap'i çok seviyorduk, plakları dinleye dinleye biz de hip-hop yapmaya karar verdik. Ama istediğimiz müziği yapacak kadar iyi enstrüman çalamıyorduk. Büyük stüdyo tutup orkestrayla çalışma imkanımız da yoktu, bu yüzden bilgisayara yöneldik.

Kendi kendinizin patronusunuz. Prodüktörlüğü iş olarak düşünüyor musunuz?

- Murat G: Düşünmek kolay, çok şeyler düşünebilirsiniz ama yapmak çok zor. Paran yoksa çok şey yapamıyorsun. Almanya'da reklam ve tanıtım çok pahalı. Biz sadece kendi albümlerimizi çıkardık, büyük bir şirket değiliz.

Sizi örnek alıp gelen genç gruplar oluyor mu?

- Murat G: Oluyor, İtalyanca hip-hop yapanlar bile geldi. Almanya'da hip-hop endüstriye dönüştü ve epey para dönüyor. Almanca yapıp milyonları kıranlar var ama Türkçe olduğunda endüstriye dahil olmak çok zor.

Buradaki televizyonlarda yayımlanan klibinizin enteresan bir hikayesi var.

- DJ Mahmut: ‘‘Nereye Baksam’’ şarkısının klibi, geçen yıl konser vermeye geldiğimiz zaman Bağdat Caddesi'nde çekilmişti. Cadde öğlen vakti beş dakika trafiğe kapatıldı. Klibin Türkiye'de çekildiği anlaşılsın diye sürekli sarı taksilere zoom yapıldı.

ÊBeş dakika trafiğin arapsaçı olmasına yeter. Hiç küfür yemediniz mi?

- DJ Mahmut: Polislere rüşvet verdik. Başımızda polisler duruyordu, bize pek ilişen olmadı.

- Murat G: Ben Boğaz Köprüsü'nü trafiğe kapatarak çekilmiş bir klip izledim. Burada trafiğe kesmek normal bir olay herhalde!

Albümdeki Türkçe sample'ları (başka albümlerden alınan ve albüme monte edilen örnekler) nasıl seçtiniz?

- DJ Mahmut: Sevdiğimiz eski plaklardan seçtik. Kimleri seçtiğimizi söyleyemeyiz, bu bizim sırrımız. (Sonra insafa geliyor) Bir iki tane söyleyelim istersen; Nilüfer ve Ferdi Özbeğen. Her müzisyenden de sample almıyoruz tabii. Mesela ben İbrahim Tatlıses'ten sample almam.

Neden?

- DJ Mahmut: Sevmediğim için.

- Murat G (DJ Mahmut'a): Neden sevmiyorsun? Gül gibi ses var adamda.

‘BU NE DEDİLER’

Aileleriniz onların hiç bilmediği bir türde müzik yapmanızı nasıl karşılıyor?

- Murat G: Önce ‘‘Bu ne?’’ dediler. Şimdi televizyonlara filan çıkıyoruz, ‘‘Burada bir şeyler oluyor galiba’’ diyorlar.

- DJ Mahmut: Rap müziği fazla sevmiyorlar onlara çok yabancı geliyor. Sadece pikap ve kompütür kullanarak müzik yapmamızı acayip buluyorlar. Mesela bazen dinletiyorum, ‘‘Bu kemanları filan nereden aldın?’’ diye soruyorlar. Başka bir plaktan alıp yerleştirdiğimi söyleyince ‘‘Oğlum ayıp çalıntı bunlar’’ diyorlar.

Peki Türk müzik piyasası hakkında bilginiz var mı?

- Murat G: Pek yok. 70'leri biliyoruz, çünkü 70'ler en iyisi. Erkin Koray, Cem Karaca, Okay Temiz... Türk pop müziği makineden çıkmış gibi basmakalıp, sevmiyoruz. Sadece Sezen Aksu'nun ‘‘Işık Doğudan Yükselir’’ albümüne hayranım.

Irkçılık karşıtı konserlere katılma kararı nasıl gelişti?

- Murat G: Mecburen yani. Almanya'da yabancıların pek fazla hakkı yok. Bayağı zorluk çekiliyor, bu zorlukları biz de yaşıyoruz. Sürkeli sınırdışı edilme korkusu var ama uslu çocuk olursan sana kimse dokunmaz.

- DJ Mahmut: Yabancı düşmanı Nazi kalıntısı Alman çok. Bunlar insanın moralini bozuyor. Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokratlar'ın çifte vatandaşlıkla ilgili bir tasarısı vardı ama sağcı partiler buna aşırı tepki gösterdiler.

Alman dergilerinde çifte vatandaşlığa karşı olan Türk gençlerinin yer aldığı ilanlar çıktı ama...

- DJ Mahmut: Satılmış onlar. Sağcı partilerden para yemişler.

Çokkültürlü olmanın hep dezavantajını mı yaşıyorsunuz? Faydasını hiç mi görmediniz?

- Mahmut G: Biz görüyoruz ama Alman milleti görmek istemiyor. Farkında değiller ama onlar çokkültürlü hayata çoktan geçmişler bile. Bizim anlatmak istediğimiz de bu aslında, dünyanın her yerinde insanlar kardeş.

Sözleriniz epey politik ve sert...

- Murat G: Oradaki hayat da sert. Etrafta olup bitenlerle ilgileniyoruz. Hiçbir partiye oy veremiyoruz çünkü Alman vatandaşı değiliz ve oy kullanma hakkımız yok. Aslında olsaydı da hiçbirine oy vermezdim, hiçbirini beğenmiyorum ama görüşümü sorarsan sola doğru kaçıyorum.

- DJ Mahmut: Ben kendimi politik bir gruba ait görmüyorum, benim grubum hip-hop. Biz sağcı-solcu bütün politikacıları eleştiriyoruz. Dünyanın her yerinde ırkçılık ve sınıf ayrımı var, bu yüzden sağduyudan yanayız. Biz dünya insanıyız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!