İsviçre tüm dünyayı gerilime sevk etmesin

Güncelleme Tarihi:

İsviçre tüm dünyayı gerilime sevk etmesin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 00:00

İsviçre’de minarelerin yasaklanması yönünde çıkan referanduma, Başbakan Erdoğan da tepki gösterdi. Cami, havra, sinagogun yüzyıllarca aynı cadde içinde var olabileceğini kanıtlamış medeniyete sahip bir ülkenin başbakanı olarak İsviçre’ye seslendiğini söyleyen Erdoğan, “Çağdışı, ilkel bir anlayışın tezahürüdür. Bu karardan dönsünler, dünyayı gerilime sevk etmesinler” dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, İsviçre’deki minare referandumuna tepki göstererek, “Çağ dışı, ilkel bir anlayışın tezahürüdür. Bu karardan dönsünler, dünyayı gerilime sevketmesinler” dedi. Erdoğan, partisinin dün yapılan grup toplantısında, İsviçre’de minarelerin yasaklanmasına ‘Evet’ çıkan refarandumla ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:

Çağdışı ve ilkel

“Bu durum Avrupa’da yükselen ırkçı, aşırı milliyetçi dalgaların tezahür etmesi bakımından oldukça manidardır. Bu yeni gelişme maalesef sizin niçin şu ırktan doğduğunuzu, şu inançta doğduğunuzu sorgulayacak çağdışı ilkel bir anlayışın tezahürüdür. İsviçre Adalet Bakanı, yasaklamanın Müslümanları değil İslamcı köktenciliği hedeflediğini söyledi. Caminin, minaresinin köktencilikle ne ilgisi var. Bu tür konular referanduma götürülemez. Kaldı ki demokrasilerde referandumların da bir ölçüsü vardır, her konuyu referanduma taşımak yanlıştır.

Antisemitizm gibi

Temel hak ve özgürlükler oylama konusu yapılamaz. Ben cami, havra, sinagogun yüzyıllarca aynı cadde içinde var olabileceğini kanıtlamış olan bir medeniyetin ülkenin başbakanı olarak bunları ifade ediyorum. Biz bir taraftan bu tür mabetleri restore ederken, bunların kalkıp da bu adımları atması anlaşılabilir birşey değil. Antisemitizm ne kadar insanlık suçuysa ‘İslamafobiya’ da o kadar insanlık suçudur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!