İsveç'ten ikinci Roj'a izin

Güncelleme Tarihi:

İsveçten ikinci Roja izin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 13:37

Danimarka ile Roj TV krizi devam edeken şimdi de İsveç'te Rızgari yanlısı 'Rojhelat TV' adlı yeni bir kanal test yayınına başladı.

Haberin Devamı

Başkent Stokholm'de kurulan ve uydu üzerinden yayın yapan Rojhelat TV, terör örgütü PKK'dan önce kurulan 'Rızgari' adlı Kürt örgütün yayın organı. Örgüt, PKK ile aynı çizgide olmamasına rağmen, bölücülük yanlısı olarak biliniyor. Örgütün yayın organı Rojhelat TV'nin, daha önce porno yayın yapan bir frekansı beş yıllığına kiraladığı belirtiliyor.
 
Son olarak 2 ocakta, Türkiye'nin Roj TV'nin kapatılması için yaptığı başvuruyu uzun zamandır sonuçlandırmayan Danimarka'dan Kürtçe müzik yayını yapılacağı açıklanmıştı. Roj TV'nin sahibi olan Mezopotamya Yayıncılık Anonim Şirketi'nin kuruluşu olan kanal 'ilk Kürtçe müzik kanalı' sloganı ile 15 saat yayın yapıyor.
 
Mezopotamya müzik kanalı yani MMC logosuyla yayın yapacak şirket, iki aylık deneme yayını sonrasında normal yayına başlamıştı.
 
DANİMARKA İLE ROJ TV GERGİNLİĞİ
 
Türkiye, ocak 2005'te büyükelçilik aracılığıyla iki video kasediyle Danimarka makamlarına başvurarak ülkeden yayın yapan PKK'nın yayın organı Roj TV'nin kapatılmasını istemiş, Danimarka ise kendi yasalarına göre televizyonun suç işlemediğini açıklamıştı.
 
Dışişleri Bakanlığı ise, 2 eylülde yeniden Danimarka makamları nezdinde girişimlerde bulunarak, Roj TV hakkında cezai kovuşturma başlatılmasını istemişti.
 
Türkiye ile Danimarka arasında gerginliğe neden olan tartışmaya Danimarka Savcılığı noktayı koymuş ve 7 kasımda, "Kürt televizyonu Roj TV hakkında PKK ile finansal bağlantısı, yayınlarında şiddete yönelik içeriklerin olup olmadığı konusunda soruşturma başlattık" açıklamasını yapmıştı.
 
Son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 kasımda Kopenhag'da Danimarka Başbakanı Rasmussen ile düzenleyeceği basın toplantısını, Roj TV muhabirleri nedeniyle iptal etmiş, olay daha sonra iki ülke gündemine oturmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!