İsveç Başbakanı Kulu'da

Güncelleme Tarihi:

İsveç Başbakanı Kuluda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 18:34

İSVEÇ Başbakanı Fredrick Reinfeldt, Türkiye ziyareti kapmasında, Konya'nın Kulu İlçesi'ni ziyaret etti. Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'ı makamında ziyaret eden Reinfeldt, ‘Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz’ dedi.

Haberin Devamı

İSVEÇ BAŞBAKANI TÜRKİYE'DE

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini belirten Başbakan Reinfeldt, “AB'nin, Türkiye'ye olan ihtiyacı kadar, Türkiye'nin de, AB'ye ihtiyaçı olduğunu bir kez daha vurgulamama izin verin. Bu nedenle İsveç, Türkiye'nin, AB üyeliğini desteklemektedir. Laik bir demokrasiye sahip olan Türkiye'nin, yeri Avrupa'dır. AB'nin bunu görmezlikten gelmesi olanaksızdır” dedi.

İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, ülkesinde Türk kökenli göçmenler arasında Kululular'ın fazla olması nedeniyle Türkiye ziyareti sırasında Konya'nın Kulu İlçesi'ni ziyaret etti. İsveç Başbakanı Reinfeldt, kent girişinde Konya Valisi Osman Aydın, AKP Konya milletvekilleri Özkan Öksüz, Orhan Erdem, Ayşe Türkmenoğlu, Kulu Kaymakamı Erkaya Yırık ve Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız tarafından karşılandı. Karşılama sırasında Kulu'dan geçen İsveçli turistler de Başbakan Reinfeldt'e çiçek verdi. İsveç Başbakanı Reinfeldt, daha sonra Kulu Belediyesi'ne geçti. Reinfeldt, burada da halk oyunları ekibinin folklör gösterisiyle karşılandı.

Reinfeldt'in, Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'ı ziyareti basına kapalı olarak gerçekleşti. Ardından belediye toplantı salonunda Kululular'la bir araya gelen Başbakan Reinfeldt, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilere değindi. Reinfeldt, şöyle konuştu:
“Coğrafi konumları itibariyle Türkiye ile İsveç, çok uzak. Haritaya bakıldığında da iki ayri ülke olmasına rağmen çok ortak noktası var. En azından hem tarihi olarak, hemde şimdi değişik güçlerle birbirimize bağlıyız. 1700'li yıllarda o zamanki padişahın, İsveç kralına ikram ettiği bir fincan kahve, hızla gelişen ticari ilişkiler haline geldi. Hem kültürel, hem de bilgi alışverişi yapılıyor. Tatil için gidilecekler listesinde İsveçli turistler içinde Türkiye en başta gelmektedir. Bugün İsveç'te 100 bine yakın Türk kökenkli insan yaşamaktadır. Birçoğu sizin kentinizden gelmiştir. Aldığım bilgilere göre halen İsveç'te yaşayan ya da daha önce yaşamış akrabası ve arkadaşı olmayan Kululu yoktur. 1930 yılından itibaren yaklaşık 30 bin Kululu, İsveç'e göç etmiştir. Bu da kentinizle, İsveç arasında sürekli hareketlilik yaşandığının göstergesidir. İsveç'e gelmiş her Türk kökenli ve her Kululu ülkelerimiz arasında köprü görevini yapmaktadır. Bu insanlar, İsveç’in modern, refah bir toplum kurmasına kültürün gelişmesine yardımcı olmuşlardır. Bu insanlar, ezelden olduğu gibi bugünde İsveç'in var olması ve gelişimi için her zaman oldugu gibi bugünde önemlidir. Tüm bu nedenlerle İsveç, Kulu'ya candan teşekkür eder.”

‘AB'NiN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR’

İsveç Başbakanı Reinfeldt, Türkiye'yi AB üyeliğinde desteklediklerini belirtti. Reinfeldt, “Aynı zamanda karşılıklı değerlendirme sadece İsveç için değil, Kulu’nun gelişmesinin ve değişmesine katkı sağlamıştır. Karşılıklı insani fayda bu şekilde gerçekleşmektedir. Bu durum İsveç ile Türkiye için geçerli olduğu kadar. Her iki ülkenin bağlı olduğu Avrupa içinde geçerlidir. En azından AB ve Türkiye için geçerlidir. Bu nedenle benim, AB ’nin Türkiye’ye olan ihtiyacı kadar, Türkiye’nin de AB’ye ihtiyaçı olduğunu bir kez daha vurgulamama izin verin. Bu nedenle İsveç’de, Türkiye’nin, AB üyeliğini desteklemektedir. Laik bir demokrasiye sahip olan Türkiye’nin yeri Avrupa’dır. Türkiye doğu ile batıyı değişik kültürleri birbirleri ile birleştirebilecek eşsiz olanaklara sahiptir. AB’nin bunu görmezlikten gelmesi olanaksızdır. Bugün, Kulu’nun, İsveç için ne anlam taşıdığı Avrupa Birliği için, Türkiye’nin neler yapılabileceğini göstermesi bakımından, canlı önemli bir örnektir. Ortak tarihimiz, bizim geleceğimizdir. İsveç ile Türkiye arasında kurulan köprüler birlikte geleceğimize bakmamız için temel teşkil etmektedir. İsveç ile Türkiye arasında ilişkilerde tarihi geçmişimize olmasından onur duymaktayım bu ilişkinin paylaştığımız Avrupa kimliği çerçevesinde daha da gelişmesini arzulamaktayım” diye konuştu.
Toplantının ardından ‘İsveç Restaurant’ adlı işyerini ziyaret eden İsveç Başbakanı Reinfeldt, burada İsveç'te yakınları bulunan 6 aile ile biraraya gelerek sohbet etti. Bu sırada Konya Valisi Osman Aydın başta olmak üzere AKP'li Konya milletvekilleri ile protokol üyelerinin restorant dışında beklemesi dikkat çekti. Yaklaşık bir saat süren görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti. Ardından sırayla önce İsveç, sonra Türk basının restoranda kabuleden İsveç Başbakanı Reinfeldt, Türk basın mensuplarının sorularını cevapladı.

‘TÜRKİYE'Yİ AB'YE TAM ÜYE OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ’

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş süreci ile ilgili sorulan soru üzerine Reinfeldt, “Avrupa Birliği içinde bazı farklılıklar olduğunu biliyoruz. Türkiye'yi, AB'ye tam üye olarak görmek istiyoruz. İsveç, Türkiye'nin dostudur. Ben de tabi Türkiye'nin reform sürecini konuşmak için buradayım. Kıbrıs, azınlık hakları gibi konuları konuşacağız. Üyelik sürecinin devam etmesini istiyorum. Ben kendimi Türkiye'nin güçlü bir dostu olarak görüyorum. Ceza sistemi, azınlık hakları, Kıbrıs konusunda diğer ülkelerin de merak ettiklerini soracağım. Diğer ülkeler, yeni sayfalar açılması için Türkiye’nin daha çok çaba harcamasını isteyecektir” dedi.
Ergenekon soruşturmasıyla ilgili sorular üzerine Reinfeldt, “O kadar yakından takip etmiyorum. Avrupa anlayışı içinde olmasını isterim. Avrupa Birliği'nde hukukun üstünlüğü, temeldir. Avrupa Birliği içinde olacak tüm ülkelerde de bu gerekir” dedi.

Ziyaret ettiği Kulu İlçesi hakkında sorulan soru üzerine de Reinfeldt, şunları söyledi:
“İsveç Başbakanı'nın buraya gelmesi birçok şeyi anlatıyor. Türk kökenli vatandaşlar yıllar önce Kulu'yu bırakıp, İsveç'e geldi. Bunların bir kısmı hala orada. Bu durum modern Avrupa hakkında birçok şey anlatıyor. Daha iyi gelecek için bir gösterge. Burası çok gururlu bir millet. Ortak bir geçmişimiz var. Ortak bir geleceğimizin de olmasını istiyoruz.”

Reinfeldt ile yaptıkları görüşmede vize sorununu dile getirdiklerini ifade eden AKP Kulu İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Karaca, “Benim yakınlarımda İsveç'te yaşıyor. 6 aile ile birlikte bende görüşmeye katıldım. Vize sorunları yaşadığımızı dile getirdik. O da olumlu karşıladı. Sorunları Başbakanımızla yapacağı görüşmede gündeme alacağını söyledi. Ayrıca kaç yaşında olduğu ve hangi takımı tuttuğu hakkında sohbet ettik” dedi.

Mehmet Akdağ da “Yakınlarımdan 50 hane İsveç'te yaşıyor. Ağabeyim felç geçirmiş. Ziyaretine vize sorunları nedeniylegidemiyorum. Vize ile ilgili yaşadığımız sıkıntıları dile getirdik. İlgileneceğini söyledi” dedi.

İsveç Başbakanı Reinfeldt, İsveç restorandan çıktıktan sonra yürüyerek, öldürülen İsveç Başbakanı Olof Palme'nin adını taşıyan bulvarda bulunan ve aynı adı taşıyan parkı gezdi. Burada peynirli börek yiyen Reinfeldt'in yanına 11 yaşındaki Tuğrul Açıcı yaklaştı. Reinfeldt, kısa bir süre Tuğrul ile sohbet etti. Reinfeldt ile sohbet eden Tuğrul, kendisinin de İsveç'te yaşdığını, 10 Nisan'da ağabeyinin İsveç'te geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiğini ve 14'ünde de doğum olduğunu söyledi ve kendilerini ziyaret edip etmeyeceğini sorduğunu söyledi.

İsveç Başbakanı Reinfeldt, öğle yemeğinin ardından Ankara'ya karayoluyla hareket etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!