İstikrarı sürdürmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

İstikrarı sürdürmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, Norveç'te, Türkiye'nin ekonomi ve insan hakları konusunda gösterdiği gelişmeleri anlattı. Ecevit, ‘‘Eğer bu hükümet ve yakaladığımız istikrar birkaç yıl daha devam ederse AB'ye tam üyeliği de bu hükümet döneminde yakalarız’’ dedi.

Ecevit 3. kez Norveç'te

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, 1978'de Başbakan, 1997'de de Başbakan Yardımcısı olarak geldiği Norveç'e üçüncü ziyaretini gerçekleştirdi. Ecevit, eski dostu Dışişleri Bakanı Thorvanld Stoltenberg'in oğlu olan Başbakan Jens Stoltenberg’le 50 dakika görüştü. Daha sonra iki Başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, Ecevit'in ziyaretinden duyduğu memmuniyeti dile getirdi. Başta hidroelektrik santraller olmak üzere petrol ve doğal gaz konusunda Türkiye'de yapacakları yatırımları ele aldıklarını söyleyen Stoltenberg, iki ülke arasındaki politik diyaloğu geliştirmeyi arzuladıklarını da vurguladı. Stoltenberg, görüşmede Türkiye'deki insan hakları ve politik gelişmeler üzerinde de durduklarını belirterek, ‘‘Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini de görüştük. Türkiye'nin son yıllarda geliştirdiği ekonomik ve politik reformlardan çok etkilendim, Bütün dünya da alınan bu mesafeden etkilenmiştir. Bunun için Türkiye'ye desteğini ortaya koymaktadır’’ dedi.

Ecevit de, Türkiye'nin son bir yıl içinde başta insan hakları olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda adımlar attığını da kaydetti. Bir yılda çıkan yasalardan sözeden Ecevit, bu adımların devam edeceğini belirterek şöyle dedi:

‘‘Eğer bu hükümet ve yakaladığımız istikrar birkaç yıl daha devam ederse AB'ye tam üyeliği de bu hükümet döneminde yakalarız. Norveç halkı da AB'ye üyeliği kabul ederse belki birlikte üye oluruz.’’

Ecevit, reformların devam edeceğini de vurguladı. Başbakan, ‘Kürt halkı bu reformların neresinde?’ sorusuna ise Kürt ve Türk ayrımı diye birşeyi kabul etmediğini vurguladı ve şöyle devam etti:

‘‘Türk kimliği birçok etnik kimlikten oluşuyor, değişik ülkelerden insanlar vardır. Bizim ırkçılık, ayrımcılık gibi bir geleneğimiz yoktur. Bunu da desteklemeyiz. Yıllardır Kürt olan kişiler için eşitlik vardır. Yüzyıllardır Türkler ve Kürtler o kadar iç içe yaşamıştır ki, birbirinden ayıramazsınız.’’

Ecevit, Kral 5. Harald tarafından da kabul edildi. Kral Harald, Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit onuruna yemek verdi.

Bugün Nobel Enstitüsü'nde 21'inci yüzyıl eşiğinde Türkiye konulu bir konferans verecek olan Ecevit, öğle yemeğini yat gezisinde yiyecek, akşam saatlerinde de Ankara'ya hareket edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!