İstiklal Marşı’nı yeniden yorumlattı

Güncelleme Tarihi:

İstiklal Marşı’nı yeniden yorumlattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2013 02:08

İstiklal Marşı’nın tartışılagelen bestesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nca (CSO) yeniden yorumlandı.

Haberin Devamı

Ses aralıkları, müzik eğitimi almayanlarca daha kolay yorumlanacak şekilde düzenlenirken, başlangıçtaki marş vurgusu güçlendirildi. 170 sanatçının katıldığı büyük bir orkestrayla küçük dokunuşlar yapan Şef Rengim Gökmen, “Daha marş gibi oldu. Daha vurgulu hale getirdik, eksikleri biraz örtmeye çalıştık” dedi. Gül’ün yaptırdığı yeni kayıt, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği genelgeyle ortaya çıktı. Kaydın bir CD ile eklendiği genelgede, “Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Şef Rengim Gökmen yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı’nın yeni kaydı yapılmıştır. Mevcut İstiklal Marşı kaydına kıyasla daha fazla enstrüman ve yeni teknoloji ses kaydı kullanılmıştır” denildi.

Çok beğendim

Doğan HIZLAN

Haberin Devamı

İSTİKLAL Marşı’nın yeni icrasını çok beğendim. Marş gerçekten ritimden yoksun bir biçimde söyleniyordu, üstelik ağızların yayılarak telâffuzları bir marş izlenimi bırakmıyordu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün anılacak bir hizmeti.
Şimdi bu icra bütün her yerde örnek alınmalı, ona göre söylenmeli.
Ne var ki, belki de bu CD’den çalınmalı, her kuruma gönderilmeli. Çünkü bunun öğretilmesi de öğrenilmesi de insanlara zor
gelecek. Alışkanlıklarını yok edemeyecek. Ses alışkanlıkları, kulak hataları zor düzelir.
Rengim Gökmen, aralıklardan söz ediyor. Gerçekten de bu aralık kavramının önemini herkese anlatmalı. Rengim Gökmen’in yaptığı işin önemini, müzik meraklısı çok iyi anlayacak, algılayacaktır.
Mussorgski’nin ‘Bir Sergide Tablolar’ın (Bir Resim Sergisinde Gezinti) bestesinin aralıklarını ünlü şef Leopold Stokowski düzenlemiş, Jose Serebrier de bu versiyonu yönetmişti. O besteyi daha duyarak dinledim.
Rengim Gökmen de iyi bir orkestra şefi olarak, bize marşı yeniden kazandırdı. Müzikal zevkini daha çok hisseder olduk. Bazı toplantılarda, bir piyanist eşliğinde koro söyler, genellikle okullarda bu tarz uygulanır. Ama onun dışında, İstiklâl Marşı ile açılan her toplantıda bir ağızdan söylenen; detone seslerin kulakları rahatsız ettiği icralardan kurtulacağız. Şimdi gerçek bir icrası var, herkes bunu dinlesin, açılışlarda da ya bu CD’den çalınsın ya da bu icra öğrenilsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!