İstikamet güvenli bölge

Güncelleme Tarihi:

İstikamet güvenli bölge
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 22:24

Türk sınırını IŞİD’den temizlemek için ÖSO’ya destek verilen ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu genişlerken Türkiye’nin Suriye’de savaşın başından bu yana dile getirdiği güvenli bölge için adım attığı yorumları yapılıyor. Cerablus’tan sonra Kilis-Çobanbey’in karşısında da 3 köy IŞİD’den alındı. Türk güvenlik kaynakları ise ABD’nin “Menbiç’i boşaltacak” dediği YPG’nin kente Kobani ve civarından çok sayıda silah ve personel yığmaya başladığını saptadı.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı başlattığı “Fırat Kalkanı” operasyonu genişlemeye başladı. Genişlemenin ilk işaretini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün Gaziantep’te, “Başka bölgelerde sorumluluk almaktan kaçınmayız” açıklamasıyla verdi. Bu açıklamadan sonra Başbakanlık’tan TSK desteğindeki ÖSO’nun Cerablus’ta 10, El Rai’de de 3 köyü teröristlerden aldığı bilgisi geldi.

YENİ POZİSYON BELİRLENİR

Başbakanlık’ın açıklamasındaki en dikkat çekici unsur El Rai bilgisi oldu. Cerablus’tan sonra, bu kasabanın batısında kalan Kilis-Çobanbey’in karşısındaki El Rai’nin de IŞİD’den temizlenmesi için ÖSO’ya destek verilmesi “Türkiye, Suriye savaşının başından beri dile getirdiği ‘güvenli bölge’yi kurmayı gündemine alıyor” yorumlarına neden oldu. Türk güvenlik kaynakları, şu an için TSK güçlerinin Kilis’ten Suriye’ye girmesinin söz konusu olmadığını belirttiler. Ancak Türkiye’nin sınır hattını korumak için, “Suriye içinde değişen durum, tehdit değerlendirmeleri ve gelişmelere göre yeni pozisyonlar belirlendiğini” söylemekle yetindiler.

Haberin Devamı

İstikamet güvenli bölge

20-25 KM. DERİNLİK YETER

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa da, El Rai’ye (Çobanbey) bağlı Kersenli, Ayyeşa, Molla Yakup isimli 3 köyün alınmasından sonra aralarında Türkmen Sultan Murad Tugayı’nın da olduğu ÖSO güçlerinin Çobanbey’in doğusuna doğru yeniden harekete geçtiğini söyledi. Mustafa şu bilgileri paylaştı:

“Azez-Mare ile Mare-El Rai (Çobanbey) hattının önemli bir kesimi ÖSO’nun elinde. El Rai (Çobanbey)-Cerablus arasında 40 kilometreden fazla bir kısım ise IŞİD’in elinde. Şimdi iki koldan yani Çobanbey’den doğuya, Cerablus’tan da batıya doğru ilerliyoruz. Hat alındıktan sonra sıra derinliğe gelecek. Güvenli hat için ilk zamanlar 40-45 kilometre derinlik düşünülmüştü. Ancak sınırdan 25 kilometrelik bir derinlik Türkmen köylerinin kurtarılmasını sağlar. Biz Türkmenler, derinlik olarak gidilebildiği kadar gidilmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

İstikamet güvenli bölge

20 HEDEFE 61 ATIŞ

Mustafa, IŞİD’in Menbiç’ten ve Cerablus’tan kaçan tüm güçlerini El Bab’ta topladığını ifade ederek, sınır hattı iyice temizlendikten sonra El Bab’ın temizlenmesinin de hem Türkiye’nin sınır güvenliği hem de bölgede yaşamın korkusuzsa normale dönmesi için önemli olduğunu ifade etti. Sınır hattında konuşlu Fırtına obüsleri de dün YPG’ye ait 20 hedefe 61 top atışı yaptı.

İstikamet güvenli bölge

YPG MENBİÇ’E SİLAH YIĞIYOR

Mustafa, Menbiç’in kuzeyinde 9 köyün daha ÖSO güçlerince ana bileşinini YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) alındığını ve bölgede çatışmaların yer yer devam ettiğini söyledi. Türk güvenlik kaynakları ise ABD’nin “Birkaç gün içinde Menbiç’i boşaltacak” dediği YPG’nin kente Kobani ve civarından çok sayıda silah ve personel yığmaya başladığını tespit etti. Güvenlik birimlerinin Menbiç ve civarındaki hareketlilik ile ilgili hazırladığı ve Ankara’da ilgili birimlere sunduğu istihbarat raporunda şu bilgilere yer verildi:

Haberin Devamı

KOBANİ’DE DUVARLARI PROTEST

“28 Ağustos Pazar günü Nusaybin-Mürşitpınar arasında kalan Suriye hudut bölgesinde çok sayıda silah, araç, malzeme ve personel yüklü TIR ve minibüslerin doğudan batıya doğru intikal halinde olduğu tespit edildi. Söz konusu faaliyetler, Cerablus bölgesindeki gelişmeler dikkate alındığında YPG’nin Menbiç’i takviye amacına yönelik olarak değerlendiriliyor. Mürşitpınar bölgesi hudut hattında fiziki güvenlik sistemi kapsamında inşası devam eden duvarları protesto etmek maksadıyla Kobani ve Derbesiye’de 100-200 kişiden oluşan grupların iki günden bu yana gösteri yaptıkları belirlendi. Fırat’ın batısında bulunan YPG unsurlarının Suriyeli sivilleri binaların içerisinde rehin olarak tuttukları, çevrelerine silah yüklü araçlar yerleştirdikleri, kara unsurları ve hava kuvvetleri bombardımanlarına hedef haline getirdikleri, bu durumda olası sivil can kayıplarını ‘Türkiye sivilleri katlediyor’ şeklinde propaganda maksatlı olarak kullanacakları bilgileri mevcuttur.”

Haberin Devamı

İstikamet güvenli bölge

TSK: 400 KİLOMETRE KARE TEMİZLENDİ

TSK’nın ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu ilgili yaptığı açıklamaya göre dün 10 köy daha ÖSO tarafından alındı. ÖSO, harekâtın başladığı 24 Ağustos’tan bu yana yaklaşık 400 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdi. TSK’dan yapılan açıklamada, ÖSO’nun Batı’ya ilerlediğine dikkat çekilerek, “Doğuda Sacur Çayı’nın Fırat nehri ile birleştiği yer ile batıda Ez Zahiriyah, El Yakubiyah ve Hasansağır meskun mahallerini içeren bölge ÖSO tarafından ele geçirilmiştir. DEAŞ (IŞİD) kontrolündeki bölgenin terörist unsurlardan temizlenmesine yönelik harekâta devam edilmektedir” denildi. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!