İstihbarat bilgisi saklanmış olabilir

Güncelleme Tarihi:

İstihbarat bilgisi saklanmış olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2012 00:00

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, 9 kişinin öldüğü patlamadan önce görevden alınan Gaziantep İstihbarat Şube Müdürü Ümit Önal’ı suçladı, şu iddialarda bulundu:

“Gaziantep Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü’nün görevden alındığını yeni duydum. Hangi gerekçeyle alındığını bilmiyorum. Şöyle söyleyeyim, görevden alınalı bir hafta oldu, olmadı. Patlamadan önce görevden alındı. Kendisi Hatay’a gönderildi. Hatay İstihbarat Müdürü de Gaziantep’e geldi. Ben bu görevden almanın patlamayla ilgisi olmadığını tahmin ediyorum. Gaziantep’te bir başarısızlığı vardı.
Patlamadan 2 hafta önce bu araç için Urfa’dan uyarılar geliyor. Gaziantep emniyeti iç telsiz haberleşmesinde kente bu aracın geleceği yönünde tüm birimlere plaka anonsları yapıyor. Bunlar yapılırken istihbarat müdürü görevde. Ancak bu aracı bulamıyorlar. O zaman şeytanın avukatlığını yaparak şöyle düşünmek gerekir. İstihbarat müdürü görevden giderken sahip olduğu tüm bilgileri saklayarak böyle bir faciaya neden olmuş olabilir. Şu anda Gaziantep’teki tüm ekip onun ekibi. Kendi gitti ama ekibi hâlâ orada duruyor. Giden müdür oradaki kirli yapının en önemli müsebbibidir. Ekibi hâlâ işbaşındadır. Başarısızlık varsa kendi kurduğu ekipten kaynaklanıyor. Sonuçta müdür gitti diye tüm ekip dağıtılmadı ki.
Gaziantep’te aslında istihbarat değil yönetim zafiyeti var. Ben patlamadan 6.5 saat önce şehirde yaptığımız toplantıda ‘Terör kent girişindeki Başpınar semtine kadar dayandı’ dedim. Bu bilgiler bana kadar geliyorsa istihbarat sorunu yoktur. Bu bilgiler bürokrasi çarkında öğütülüyor. Yönetim beceriksizliği var. Gaziantep Emniyet Müdürü (Süleyman Oğuz) süreci iyi yönetemedi. Gaziantep’in göbeğinde şehit cenazesinde gelen tepkiler üzerine polis bakanları kaçırmak zorunda kalıyor. Bakanları korumayı beceremediler.”
El çektirilmeli
Tayyar, Habertürk TV’de katıldığı programda da özetle şunları söyledi: “Gaziantep’te olaydan sorumlu olan beceriksizler tespit edilip görevden el çektirilmelidir. Orada birinci sorumlu Emniyet Müdürü’dür. Terörle mücadelede bilgi sahibi değil, trafikten sorumluydu, istihbarat konusunda yetersiz. Gaziantep gibi hareketli bir şehri yönetmekte zorlanıyor. Bu saldırıların arkasında Suriye istihbaratının desteği var. Bu eylemlerle Türkiye, Suriye’de operasyona zorlanıyor. Bu oyunun iyi okunması gerekiyor. Eğer Suriye’ye operasyon yaparsak o zaman oyunlarına gelmiş oluruz. Bölgede Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, Kilis ve Adıyaman tehdit altında olan illerdir. PKK, Türkiye’nin her yerinde eylem yapabileceğini göstermeye çalışıyor. Bu iller de batıya açılan yolların güzergâhındadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!