‘İstenmeyen kadın’a vize

Güncelleme Tarihi:

‘İstenmeyen kadın’a vize
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin ‘ülkeye girişi sakıncalı’ listesinde bulunan ABD'li Catherine Porter'a, Türkiye'ye girme vizesinden sonra Leyla Zana'yla görüşme izni de çıktı. Porter, Zana'yı Başbakan Yılmaz'ın af teklifini kabul ederek, cezaevinden çıkması için iknaya çalışacak.

İstanbul ve Diyarbakır'dan sonra bugün de Ankara'da temaslarda bulunacak olan ABD Kongresi Helsinki İzleme Komitesi heyetine, hapisteki DEP eski milletvekili Leyla Zana ile görüşme izni çıktı. Kıbrıs, Kürt ve Ermeni sorunları konusundaki açıklamaları ve davranışları nedeniyle ‘ülkeye girişi sakıncalı’ listesine alınan ABD'li Temsilciler Meclisi üyesi John Porter'ın eşi Catherine Porter'a ‘tek girişlik vize’ verilmesini sağlayan Dışişleri, Zana ile görüşme konusunda da etkili oldu. Adalet Bakanlığı, ABD heyetine Zana ile görüşme iznini, Dışişleri Bakanlığı'nın ‘telkinleri’ çerçevesinde, ‘gönülsüz olarak’ verdi.

AGİT UĞRUNA...

ABD Temsilciler Meclisi'nin 4 üyesi ve Bayan Porter'dan oluşan ABD heyetinin, Zana'yı Başbakan Mesut Yılmaz'ın af teklifini kabul ederek, cezaevinden çıkması için iknaya çalışacakları belirtildi. Dışişleri'nin, ‘Türkiye’ye çok da yarar getirmeyeceğine' inandığı bu heyetin temasları konusunda izlediği hoşgörülü tutumun ardında, 20. yüzyılın son büyük zirve toplantısı olacak AGİT zirvesinin 1999 yılında İstanbul'da yapılmasını sağlamak yatıyor. Hükümet, ABD heyetine gerekli kolaylıkları sağlayarak, heyetin ‘kendilerine zorluk çıkarıldığını’ öne sürerek, zirvenin İstanbul'da yapılmasına karşı lobi yapmasını engellemeyi amaçlıyor.

Heyetin randevu aldığı süpriz isim ise Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir oldu. Heyet bugün Orgeneral Bir ve Zana dışında, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, İnsan Haklarından sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin'le görüşecek. Bu arada dün ABD heyetini İstanbul'dan Diyarbakır'a götüren özel uçak sis nedeniyle havaalanına inemedi ve Ankara'ya döndü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!