İşte yeni sınav sistemi

Güncelleme Tarihi:

İşte yeni sınav sistemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl fen, Anadolu, Anadolu öğretmen, Anadolu imam-hatip ile Anadolu meslek teknik liselerine girişte yapılacak ortak sınavın ana hatları belli oldu. Bu okullara girişte üniversite birinci ve ikinci basamak sınavı karışımı bir sistem planlandığı öğrenildi. 13 Haziran’da yapılacak tek aşamalı ortak sınavda uygulanacak sistem, bugün BİLGEM'in ilgili genel müdürlüklerle yapacağı toplantıda kesinleşecek. Okullar yarı yıl tatiline girmeden önce açıklanacak olan sistem, ana hatlarıyla şöyle işleyecek:

HER OKULA AYRI PUAN TÜRÜ

Fen, Anadolu, Anadolu öğretmen, Anadolu imam- hatip ile Anadolu meslek-teknik liseleri için tıpkı eczacılık, işletme, tıp, iktisat ve benzeri fakültelerde olduğu gibi ayrı ayrı ‘puan türleri’ belirlenecek. Puan türleri, verdikleri eğitim-öğretimin özellik ve türüne göre, okulların bağlı bulundukları genel müdürlüklerce saptanacak. Hangi okulun hangi puan türüne göre öğrenci alacağı da yine üniversite ikinci basamak sınavı benzeri yöntemle, 1998 Ortak Sınav Kılavuzu'nda adaylara duyurulacak. Kılavuzlar, yarıyıl tatilinden sonra çıkacak.

FEN, SAYISAL PUAN

Okulların puan türleri, öğrencilerin ortak sınavda ağırlıklı çözmesi gereken test türünü ortaya çıkaracak. Buna göre, sınavda yöneltilecek testlere verilecek cevaplar, öğrencilerin ‘Sayısal’, ‘Sözel’ ve ‘Eşit Ağırlıklı’ gibi puanlarının hesaplanmasında kullanılacak. Örneğin, fen puan türüne göre öğrenci alacak fen lisesine girişte sayısal puan etkili olacak.

YERLEŞTİRMEDE ÖNKOŞUL

Öğrencinin bir okula yerleştirilmesinde, ‘tercih sırası’, ‘puan türü’ ve ‘alacağı puan’ın yanı sıra varsa ‘okulun önkoşulu’ da gözönünde tutulacak. İlköğretim 7. sınıf Türkçe, fen bilgisi ve matematik dersinden her birinin yılsonu notu en az 2, bu üç dersin yıl sonu toplamı en az 10 olmayan öğrenci, tercih formunda fen lisesine yer veremeyecek. Anadolu liseleri için getirilen ‘il sınırlaması’ geçerliliğini koruyacak. Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki öğrenciler, yalnızca bu illerdeki Anadolu liselerinden, diğer illerdeki adaylar kendi illerinde veya üç büyükşehirden birindeki Anadolu liselerinden tercihte bulunabilecek.

TERCİH ÖNEMLİ

Yerleştirmede puanla birlikte tercih sırası da etkili olacak. Aynı okulu tercih eden ve sınavda aynı puanı alan birden fazla aday olması durumunda, yerleştirme aşamasında tercih sırası dikkate alınacak. Aynı kurumu, tercihlerinin ilk sıralarına yerleştiren aday, diğer adaylara göre daha şanslı olacak.

SAYI SINIRLAMASI

Tercihlerde sayı sınırlaması getirilecek. Önceki uygulamada, fen liseleri için 7, Anadolu liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri, Anadolu öğretmen liseleri ve Anadolu meslek-teknik liseleri için 5'er okul tercihi bulunmasına karşın, bu sayılar aşağı çekilecek.

SORU SAYISI ARTACAK

Akademik yetenek dikkate alınacak, sorular bilgi ve genel yeteneğe dayanacak. Daha önceki sınavlarda 100 soru sorulurken, yeni sistemde daha fazla soru sorulacak, sınav süresi de uzayacak.

KONTENJAN ARTMAYACAK

Anadolu liselerinin kontenjanları daha önce 6. sınıf önünde bulunan hazırlık sınıfı kontenjanı kadar olacak. Bu yıl Anadolu liselerine alınacak öğrenci sayısı 36 bini aşamayacak. Özel ve resmi fen liselerinde en fazla 7 bin, Anadolu öğretmen liselerinde 6 bin, Anadolu meslek ve teknik liselerinde de 35 bin kontenjan ayrılacak. Anadolu imam-hatip liselerine alınacak öğrenci sayısı ise lise bitirmeye yakın öğrenci sayısıyla sınırlı tutulacak.

Kurumlar sınavına başvuru bugün

Fen ve başında ‘Anadolu’ ibaresi bulunan okullara girişte ortak sınav kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı, kurumlara bağlı meslek liseleri için ayrı sınav yapacak. Sağlık, Anadolu tapu ve kadastro, adalet, ziraat teknik ile ziraat, ev ekonomisi, veteriner sağlık ve laborant meslek liselerine giriş sınavı başvuruları bugün başlıyor. 20 Şubat'ta sona erecek başvuru sonrası Kurumlar Sınavı 17 Mayıs Pazar günü yapılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!