İşte yeni dönem işte yeni Meclis

Güncelleme Tarihi:

İşte yeni dönem işte yeni Meclis
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2011 15:53

24. dönem parlamentosu yemin töreni ile çalışmalarına başladı. Yemin töreninde renkli görüntüler vardı. Yemin töreni öncesinde toplanan CHP grubunda CHP İstanbul Milletvekili Faik Tünay'ın teyzesi Emine Kazdağ da vardı. Emine Kazdağ, yeğenini izlemek için grup toplantısına gelmişti.

Haberin Devamı

İŞTE MECLİS'TEKİ EN KRİTİK YEMİN TÖRENİNDEN KARELER

YEMİN TÖRENİNDEN NOTLAR...

BDP destekli bağımsız milletvekillerinin katılmadığı törende, CHP’li milletvekilleri yemin etmiyor. CHP’nin tek yemin eden milletvekili en yaşlı üye sıfatıyla birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi oldu. 24’ncü dönemin ilk yeminini eden Ekşi yaptığı konuşmada ise yeni anayasa vurgusunun yanı sıra tutuklu milletvekilleri sorununu da dile getirdi. Ekşi “Geçmiş dönemlerde milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutukluluğu nedeniyle yemin töreni eksik sayıyla yapılmadı. 8 milletvekili milletin verdiği görevi yapmaktan mahrumlar. Bu durumun TBMM’nin şerefli geçmişine, demokrasiye aykırı düştüğü kanaatimi kayda geçiriyorum” diye konuştu.

Ekşi’nin bu sözleri muhalefet milletvekillerinden alkış aldı.

Haberin Devamı

Ekşi’nin konuşması başladıktan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, töreni izlemek üzere Genel Kurul salonundaki yerini alırken, Gül’ün gelmesinin ardından da İstiklal Marşı okundu. Ekşi ise konuşmasının devamında “demokrasi ve laiklik” vurgusu yaparak yeni anayasa yapılırken bu değerlerin ‘kutsal değer’ olarak Meclis tarafından korunacağından emin olduğunu söyledi.

İLK YEMİN EKŞİ’DEN

Konuşmasının ardından Ekşi, Genel Kurul’da yemin eden ilk milletvekili oldu. CHP’nin yemin etmeme kararına karşı, CHP’den yemin eden tek milletvekili olan Ekşi, yeminini Başkanlık Divanı kürsüsünden etti. Daha sonra da Genel Kurul’da yemin törenine Adana’dan devam edildi. Genel Kurul’da Ekşi’nin ardından ilk okunan isim BDP destekli Bağımsız Adana Milletvekili Murat Bozlak oldu.

BAŞBAKAN TOKALAŞMADI

Genel Kurul’da milletvekillerinin sıralarına karanfil bırakılırken, Başbakan Erdoğan’ın, Genel Kurul salonunda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmadan Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerine oturduğu gözlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise Genel Kurula girdiğinde MHP lideri Bahçeli ile tokalaşmadığı görüldü. Genel Kurul’da yemin töreni sırasında AK Parti Afyon Milletvekili Halil Ürün, Ekşi’nin uyarısı nedeniyle yemin metnini iki kez okudu. Törende sıra Ankara’ya geldiğinde ise Ekşi, milletvekillerini Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Haberin Devamı

MECLİSTE YEMİN TÖRENİ İZDİHAMI

TBMM'de saat 15.00 itibariyle başlayan yemin töreni öncesi Meclis Genel Kurul Salonu'na girmek isteyen vatandaşlar izdihama neden oldu. Genel Kurul Salonuna giriş için kullanılan kapılarda yaklaşık bir saat öncesinden yığılma başladı. Töreni izlemek isteyen milletvekillerinin yakınları ve vatandaşlar Meclise adeta akın etti. Kapılarda yaşanan yığılma sebebiyle Meclis güvenlik görevlileri vatandaşların bir kısmını buradan uzaklaştırmak zorunda kaldı. Genel Kurul Salonunda da ziyaretçilerin ve basın mensuplarının bulunduğu alanlar tamamıyla doldu.

VEKİLLERE KANDİL SİMİDİ

Hem AKP hem muhalefet kulislerinde, milletvekillerine Meclis Genel Sekreterliği’nin ikramı olarak kandil simidi dağıtılıyor.

Haberin Devamı

SİYAH KURDELA TAKTI

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Meclis Genel Kurulu’na yakasında siyah kurdele ile girdi. Akkiraz, Sivas’ta yaşanan olayları unutturmamak için siyah kurdele taktığını ifade etti.

YEMİN ETME REKORU ÜÇ KEZ AND İÇEN AK PARTİ’Lİ YÜKSEL’DE

Genel Kurul’da AKP’li Halil Ürün, İsmail Aydın, Ali Gültekin, Hüseyin Filiz, yemin metnini yanlış okudukları için iki kez yemin ederken, rekoru Ekşi’nin uyarısı üzerine üç kez okuyan AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel kırdı.

ERONAT’A YOĞUN ALKIŞ

Genel Kurul’da, AK Parti milletvekillerinden en yoğun alkışı ise BDP destekli bağımsız milletvekili seçilen ve YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin yerine Meclis’e giren AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat aldı.

Haberin Devamı

KAMER GENÇ EKŞİ’Yİ, EKŞİ İZLEYİCİLERİ UYARDI

Genel Kurul’da, Başbakan Erdoğan bir süre salondan ayrılarak Meclis’teki odasına geçerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Kurul salonunda olmayı tercih etti. Başbakan Erdoğan ise bir süre sonra yeniden Genel Kurul salonuna geldi.

And içme töreninde, izleyici locasında bulunan milletvekili yakınlarının yemin eden milletvekillerini alkışlarken gürültü yapmaları üzerine CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Başkan Oktay Ekşi’den seyircileri uyarmasını istedi. Genç’e AK Parti sıralarından “Bırak bu işleri” şeklinde tepki gelirken, Ekşi, “Seyirciler sükuneti bozarsa görevliler tarafından dışarı çıkarılacaklardır” diyerek izleyicileri uyardı.

Haberin Devamı

MHP'LİLERDEN ENGİN ALAN'A ALKIŞ

MHPli vekiller Balyoz Davası'nın tutuklu sanığı Engin Alan'ın adı okunduğunda alkışladılar. CHP'nin ise alkışlamadığı görüldü.

BALBAY'A ALKIŞ  

Meclis'te yemin etmeyen CHP'liler Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın ismi okunduğunda alkışladılar.

BU ALKIŞLAR BALBAY İÇİN / WEB TV

KARDEŞ TÜRKEŞ'E ALKIŞ

Türkeş kardeşlerden biri AK Parti'den biri de MHP'den milletvekili seçildi. AK Parti'den milletvekili seçilen Ahmet Kutalmış Türkeş yemin etmek için kürsüye çıktığında MHP lideri Bahçeli ve kardeşi MHP Milletvekili Ahmet Türkeş tarafından alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!