İşte yeni AKP

Güncelleme Tarihi:

İşte yeni AKP
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2007 00:38

’Müslüman Sol’cu

Ertuğrul Günay:
Bir dönem solun en önemli isimlerinden oldu. CHP’de, partinin genel başkandan sonra en önemli görev yeri olan genel sekreterlik yaptı. "Anadolu solculuğu" kavramıyla solda farklı bir tartışmayı da başlatan Günay, Ecevit’in yanı sıra Baykal’la da ters düştü. CHP’den ihraç edilen Günay, son olarak, kapatılan FP’nin genel başkan yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ile birlikte, ’Müslüman solcular’ diye de nitelenen Yeni Siyaset Girişimi adı altında başlatılan hareketin başında yer aldı. Günay, Erdoğan’dan gelen teklif üzerine AKP’ye katıldı.

Ecevit’in prensi

Haluk Özdalga:
Ecevitler’in en yakınındaki isimlerdendi. Bu nedenle, ’Ecevit’in Prensi’ diye tanındı. DSP’de Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Ancak, daha sonra DSP’den koptu. Bir süre siyasetin dışında kalıp, CHP’ye geçti. CHP’nin en üst yönetim organı Parti Meclisi’nde görev yaptı. Ancak daha sonra CHP yönetiminden ayrılarak, sade bir üye olarak siyasete devam etti. Günay’ın başını çektiği Yeni Siyaset Girişimi içinde yer aldı. ’Kötü Yönetilen Türkiye, Örnek Vaka DSP’ kitabıyla siyasetteki yozlaşmaya dikkat çekti.

Milli eğitimci

Mehmet Sağlam:
Hukuk eğitiminin ardından ABD’deki Colombia ve New York üniversitelerinde master ve doktora yaptı. Dönüşünce Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Gazi Üniversitesi’nde dekanlık, 19 Mayıs Üniversitesi’nde de rektörlük yaptıktan sonra Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile YÖK’te başkanlık görevlerinde bulundu. Tansu Çiller’in liderliği döneminde DYP’den Kahramanmaraş milletvekili oldu. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı da yaptı. Milletvekili adaylığı öncesinde son görev yeri ise Erdoğan tarafından getirildiği Başbakanlık Kamu Etik Kurumu Başkanlığı oldu.

Alevi tarihçi

Reha Çamuroğlu:
Tarihçi ve yazarlığının yanı sıra Alevi kimliğiyle de tanınıyor. Alevilik ve Bektaşilik üzerine kaleme aldığı kitaplar, bu alana ilişkin en önemli referans kaynakları arasında sayılıyor. Ancak Alevi kesimle sorunlu ilişkisi de hep dikkat çekti. Siyasete, yelpazenin sağından giriş yaptı. DYP’de Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Bir sonraki tercihi de AKP oldu. AKP’den gelen teklif üzerine milletvekili adayı oldu.

Kıdemli ekonomist

Mehmet Şimşek:
Batman’nın Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünde bir çiftçi ailesinin 9. çocuğu olarak dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra İngiltere’de yüksek lisans yaptı. Marc Grossman’ın büyükelçiliği sırasında ABD elçiliğinde kıdemli ekonomist olarak çalıştı. Çeşitli yatırım bankalarında çalıştıktan sonra 7 yıl önce Merrill Lynch’e girerek, uluslararası yatırımcılara yön veren bir kaç Türk ekonomistten biri oldu. Merkez Bankası Başkanlığı’na da önerildi, ancak kararnamesi Cumhurbaşkanı Sezer tarafından imzalanmadı.

ASO Başkanı’ydı

Zafer Çağlayan:
12 yıldır Ankara Sanayi Odası Başkanlığı görevini yürütüyor. İş dünyasının önemli çatı örgütlerinden TOBB’da da Başkanvekiliği yapıyor. Seçimlerde partilerin iş dünyasında yöneldikleri isimlerin başında yer aldı. 3 Kasım seçimlerinde de AKP’nin yanı sıra CHP’den de teklif aldı. Bu seçimlerde de partilerin gözde isimleri arasında yer alırken, Erdoğan’dan gelen davet üzerine AKP’ye geçti.

Anayasa hukukçusu

Zafer Üskül:
Anayasa hukuku alanında önde gelen isimlerden. Geçmişte SHP’den belediye başkanlığı, CHP Mersin’den milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. Başkanlık sistemine karşı çıkan görüşleriyle tanınıyor. Türkiye’ye yönelik başkanlık sistemi taştışmaları için, "seçilmiş sultanlık olur" diyerek karşı çıktı. TÜSİAD için hazırladıkları rapordaki Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması önerisi de gürültü yaratmıştı.

Asrın güreşçisi

Hamza Yerlikaya:
Türk güreşinin en önemli isimlerinden. 2 olimpiyat, 3 dünya ve 8 de Avrupa şampiyonluğu bulunuyor. Uluslararası Güreş Federasyonu bütün bu başarılarından ötürü kendisini "asrın güreşçisi" olarak ilan etti. Önümüzdeki olimpiyatlarda da güreşeceğini açıkladı.

TEMA kurucusu

Ahmet İyimaya:
DYP’den iki dönem milletvekili olarak Meclis’te yer aldı. Hukukçu kimliğiyle, Meclis’teki tartışmalara damgasını vurdu. TEMA Vakfı Kurucu Danışma Kurulu üyeliği de bulunuyor.

Doktor vekil

Ülkü Gökalp Güney:
Tıp doktorluğundan gelip, uzun yıllardır siyasetin önde gelen isimlerinden oldu. ANAP eski milletvekili olarak Meclis’e geldi. Meclis’e önce Gümüşhane’den, sonra da iki dönem Bayburt’tan milletvekili seçilerek geldi. ANAP’ın iktidarda olduğu dönemde İçişleri Bakanlığı da yaptı. 3 Kasım seçimlerinde bağımsız olarak seçildi.

Dizi yapımcısı

Osman Yağmurdereli:
Babası Zeki Yağmurdereli, Adalet Partisi’nin Trabzon’daki ilk il başkanıydı, buradan milletvekili de oldu. Osman Yağmurdereli de konservatuar eğitiminin ardından adını ilk kez şarkıcılığıyla duyurdu. Sonra televizyon yapımcılığına yöneldi. Kınalı Kar, Yılan Hikayesi, Melekler Adası ve Marziye gibi dizilerin yapımcılığını üstlendi.

Erdoğan’ı izledi

Erdal Kalkan:
18. dönem SHP Edirne Milletvekili olarak Meclis’e girdi. Avukat olan Kalkan, 1994’ten beri Erdoğan’ı takip ettiğini ve AKP’ye katılma kararını Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının ve Genelkurmay bildirisinin yapıldığı 27 Nisan tarihinden sonra verdiğini açıkladı.

Üniversiteden

İbrahim Yiğit:
CHP’nin eski İstanbul örgüt yöneticilerinden olan İbrahim Yiğit Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi. Kendisini "Gerçek cumhuriyetçi" olarak niteliyor. Yiğit AKP’ye katılma kararı aldığında "Politika namuslu ve erdemli insanların bulunduğu yerdir. Bunun için buradayım" demişti.

DSP’li vekildi

Mehmet Domaç:
1950 Giresun doğumlu Mehmet Domaç, Nişantaşı Eczacılık Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Aynı okulda asistanlık yaptıktan sonra bu görevinden ayrılarak İstanbul Fatih’te eczanesini açtı. İstanbul Eczacı Odası Başkanı seçildiği dönemde aktif bir politika izleyen Domaç, 12 yıldır Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanlığı’nı yapıyor. 1999 seçimlerinde DSP İstanbul Milletvekiliği adayı, 2002 seçimlerinde CHP’den aday adayı olmuştu.

Dış politikacı

Zeynep Dağı: Demokrasi Dergisi Editörü, uluslararası ilişkiler uzmanı olan Doç. Zeynep Dağı, 1995 yılında ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans yaptı. Mersin Üniversitesi’nde 4 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2001-2002 akademik yılında George Washington Üniversitesi ’Rusya ve Avrasya Araştırmaları Enstitüsü’nde misafir araştırmacı olarak bulundu.

Başarılı avukat

Ayşenur Bahçekapılı:
Devlet tarafından 2001’de el koyulan ancak Danıştay’da açılan davayla el koyulma kararı iptal edilen Kentbank’ın sahibi Mustafa Süzer’in avukatı. İstanbul 2. Bölge’den aday olacak. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi. Türkiye Barolar Birliği’nde yönetim kurulu üyeliği de yaptı.

Boğaziçili

Nursuna Memecan:
Karikatürist Salih Memecan’ın eşi. Robert Kolej ve Boğaziçi Endüstri Mühendisliği’nden mezunu. 2 çocuğunun Amerika’da eğitim görmesi nedeniyle son 6 yıldır daha çok onların yanında New York’ta kalıyor.

Eski rektör

Yusuf Ziya İrbeç:
Beykent Üniversitesi eski Rektörü. Antalya’da, listenin ilk sıralarında yer alması bekleniyor. Başvuralar tamamlanmadan seçim broşürünü bastırıp Antalya’ya gönderdi bile. Broşürde, Abdullah Gül, Ali Coşkun gibi isimlerle yan yana çekilmiş fotoğrafları yer alıyor. Dış politika uzmanı. Fransa’dan yerel yönetimler yüksek lisansı da var.

Kocaeli adayı

Fazilet Dağcı Çığlık:
İsviçre Sosyal Partisi’nde politika yapıyor diye tanıtıldı. Erzurum doğumlu ama Kocaeli’nden aday olacak. Eşi, Uluslararası Türk Öğretim Birliği Genel Başkanı Muharrem Çığlık.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!