İşte tufanın yuttuğu vadi

Güncelleme Tarihi:

İşte tufanın yuttuğu vadi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı ünlü kaşif ve araştırmacı Dr. Robert Ballard'ın açıklamalarıyla bir anda tüm dünyanın gündemine gelen Nuh Tufanı'nın izlerini, 2 yıl önce Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu TÜBİTAK da aradı. Dr. Robert Ballard, Sinop'un 10 mil açığında, 100 metre derinlikte yapı kalıntılarını bulurken TÜBİTAK, 5-7 bin yıl önce denizin 100 metre yükselerek Deveci Deresi Vadisi'ni istila ettiğini tespit etti.

TÜBİTAK Yer-Deniz Atmosfer Bilimleri ve Çevre Araştırma Grubu, 1998 yılı nisan ve temmuz aylarında Sinop'un batısındaki alanlarda bir araştırma yaptı. Sinop'un batı yakasındaki 20 kilometrelik alanda yapılan arıştırmalarda, Karagöl-Aksaz Bataklığı, Akliman, Hamsiloz limanı ve Sarıkum Lagün Gölü'nün, kumulların ekosistemleri ve jeolojik özellikleri tespit edildi.

Çalışmalar sonucunda Akliman'ın 500 metre kuzeyinde yer alan 4250 metre uzunluğundaki Deveci Deresi Vadisi'nin deniz istilasına uğradığı ortaya çıkarıldı.‘‘Hamsiloz Limanı’’ da denilen Deveci Deresi Vadisi'nin yamaç derinliğinin 30 metresinin karada, 15 metresinin de sular altında kaldığı belirlendi.

Son buzul döneminde Karadeniz'in kıyı çizgisi, günümüzdeki sıfır seviyesinden çok daha alçak ve ilerdeydi. Deveci Deresi Vadisi de o dönemde bugünkünden çok daha uzundu. Bir başka deyişle eski kıyı çizgisi çok daha ilerde olduğu için, o dönemde vadi, günümüzdeki şeklinden çok daha uzundu.

TÜBİTAK'ın hazırladığı raporda, ‘‘Deveci Dere Vadisi'nin deniz altında en az 40-50 metre derinliklere kadar devam ettiğini belirtmek kehanet olmayacaktır’’ görüşlerine yer verildi.

Raporda ayrıca Akliman ve çevresinde 1966 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce yapılan araştırmalarda sahilden 100 metre içerilerde Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılarr bulunduğuna da dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!