İşte Sırp vahşeti

Güncelleme Tarihi:

İşte Sırp vahşeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kosova'da Sırp vahşeti dinmiyor. NATO'nun operasyon tehdidine rağmen Sırp polisi, dün Kosova'nın batısında düzenledikleri bir saldırıda tamamı erkek ve sivil 24 kişiyi katletti. Öldürülen Arnavutlar’ın 9'unun başında kurşun yaralarına rastlandı.

Kosova'da kana doymayan Sırplar gerçek yüzlerini dün bir kez daha ortaya koydu. Sırp güçleri, Kosova'nın batısında yer alan Rogovo Köyü’nde 24 sivil Arnavut’u katlettiler.

Dün sabah saatlerinde Rogova Köyü’nde bağımsızlık yanlısı Arnavutlar'a karşı operasyona girişen Sırp askerleri bir eve baskın düzenledi. Sırp polisi yaptığı açıklamada bir askerin baskının yapıldığı eve girişi sırasında vurulduğunu, ardından çıkan çatışmada da 24 silahlı Arnavut milisin öldürüldüğünü bildirdi.

Köyde inceleme yapan gazeteciler ise evin içinde 10, bir minibüsün içinde 10, ev yakınlarında ise 4 Arnavut'un cansız bedenlerini gördüklerini bildirdiler. Öldürülen Arnavutlar'dan beşinin üzerinde Kosova Özgürlük Ordusu KLA'nın üniformaları olduğu bildirildi.

BAŞLARINDAN VURULDULAR

Cesetlerin yanında otomatik silahlar ve bir el bombasının olduğu da kaydedilirken öldürülenlerden 9'unun başında kurşun izlerine rastlandı. Gözlemciler, bu 9 Arnavut'un kurşuna dizilmiş olabileceğini belirttiler.

Sırp askerleri tarafından baskın yapılan evin duvarlarının kurşun delikleriyle dolu olduğu gözlendi. Baskın sırasında evde bulunan iki kadın ve dört çocuğun Sırp katliamından yara almadan kurtuldukları belirtildi. Katliamdan kaçmaya çalışan Arnavutlar’ın bindiği minibüsün de yaylım ateşine tutulduğu, araçta 200'den fazla kurşun deliğine rastlandığı açıklandı.

Köyde inceleme yapan uluslararası gözlemciler ise baskın anında öldürüldüğü söylenen Sırp polis memurunun cansız bedenini gördüklerini bildirdiler.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da (AGİT), Sırp güvenlik güçlerinin Kosova'nın batısında dün düzenlediği operasyonda öldürülen Arnavutlar’ın sayısını 24 olarak açıkladı.

CESETLERE OTOPSİ

Kosova Bağımsızlık Ordusu ve Sırp polisi katliamın duyulmasının ardından öldürülen Arnavutlar'ın cesetlerinin bölgede bulunan Finlandiyalı uzman ekip tarafından otopsiye tabi tutulması konusunda görüş birliğine vardılar.

Finlandiyalı ekip, 15 Ocak'ta öldürülen 45 Arnavut'a da otopsi uygulamıştı. Sırp polisi 15 Ocak'ta öldürülen Arnavutlar'ın, Sırp polisiyle girdikleri çatışmada öldürüldüğünü iddia etmiş, ancak incelemeler yapan Finlandiya ekibi bu görüşe katılmadığını açıklamıştı.

14 günde 2. katliam

Arnavutlar Sırp vahşetine dün de 24 kurban verdiler. 15 Ocak'ta 45 Arnavut sivili acımasızca öldüren Sırp güçleri dün de 24 Arnavut'u öldürdü. Katlettikleri Arnavutlar’ın cesetlerini yan yana dizen Sırplar adeta dünyaya meydan okudular ve uyarılara aldırmadıklarını bir kez daha gösterdiler. Sırplar’ın kurşunladığı bir Arnavut ve kendisinin yaşayıp yaşamadığını inceleyen bir görevli (yanda)...

Arnavut kadınların acısı

Kimi oğlunu, kimi ağabeyini, kimi eşini kaybetti dünkü katliamda. Arnavut kadınlar şehitlerinin ardından Sırplar’a lanet yağdırıp, ağıt yakıyorlar şimdi. Geride kalan öksüzler ise henüz ne olduğunu anlayamadıkları bakışlarıyla acıyı tadıyorlar belki de ilk kez.

Sırplar’a 6 Şubat'a kadar süre

Sırplar Arnavut katliamını sürdürünce Batı son kez uyardı. Batı Temas Grubu saldırılarına son vermesi için Sırplar’a 6 Şubat'a kadar süre verdi.Temas Grubu Sırplar ve Kosovalı Arnavutları Rambouillet görüşmelerine çağırdı.

Kosova'da Sırplar’a karşı Arnavut katliamlarının artması üzerine şimdiye kadar barışçı çözüme fırsat tanıyan Batı nihayet sesini yükseltti ve Sırplar’a kanı durdurması için 6 Şubat'a kadar süre verdi.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya'nın oluşturduğu Temas Grubu dün Londra'da yaptığı toplantıda Belgrad yönetimi ve Kosovalı Arnavutları, 6 Şubat tarihinde Paris yakınlarındaki Rambouillet'te görüşmeleri başlatmaları konusunda uyardı. 6 Şubat'ta görüşmeye çağrılan tarafların, bu tarihten itibaren 7 gün içinde Kosova için özerklik temelinde bir anlaşmaya varmaları istendi. Temas Grubu'nun aldığı siyasi kararın, olası bir NATO askeri operasyonunun baskısıyla desteklendiği belirtildi. Rusya dışındaki Temas Grubu üyeleri anlaşmaya varılmaması durumunda bir askeri operasyon ihtimalinin güçleneceğini belirttiler.

İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, ise dün alınan kararları iletmek üzere bugün Belgrad'a, oradan da Priştine'ye gideceğini bildirdi.

İngiliz Dışişleri Bakanı Cook hareketinden önce ‘‘Yeniden ateşkes ilan edilmeli, cinayetler sona ermeli’’ diye konuştu. Cook, 6 Şubat'ta başlaması planlanan görüşmelere Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UCK) da katılabileceğini, bu soruna çözüm bulmanın tek yolunun siyasi anlaşmadan geçtiğini belirtti.

Arnavutluk sınıra yığınak yapıyor

Arnavutluk Başbakanı Pandeli Mayko, Arnavutluk'un Kosova sınırına askeri yığınak yaptığını bildirdi. Mayko, Kosova sorununun daha da ciddileşmesi durumunda Arnavutluk ordusu tarafından alınacak önlemleri yerel yetkililerle değerlendirdiğini belirterek, ‘‘Son günlerde, Kosova'daki Arnavut köylerine yönelik Sırp askeri operasyonları artmıştır. Biz, sorununun daha ciddi boyutlar kazanması durumunda ülkemizin bütünlüğünü savunmaya hazırız’’ dedi.

ABD: NATO harekâta hazır

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Temas Grubu'nun barış planının Sırplar ve Kosovalı Arnavutlar tarafından kabul edilmesini sağlamak için, ‘‘NATO aracılığıyla, güç kullanımını önemli bir tehdit unsuru’’ olarak sürdürmek gerektiğini söyledi. Albright, böyle bir tehdidin, birçok kez uyarılan Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in anlayacağı tek lisan olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Bill Clinton da, uluslararası toplumun Belgrad'taki yetkililere açık bir mesaj gönderdiğini belirterek, taraflara, ‘‘NATO üyeleri birleşmiş durumdadır ve eğer kabul etmezseniz, NATO harekete geçmeye hazırdır’’ diye seslendi. Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine de, Temas Grubu'nun siyasi baskılarına paralel olarak, Kosova'daki durumun düzeltilmesi yönündeki çabalar için NATO'nun tehditlerinin de ‘‘gerekli’’ olduğunu söyledi.

Cook, Belgrad'ı uyarmaya gidiyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, ise Temas Grubu'nun Sırplar’a yaptığı uyarıyı iletmek üzere Belgrad'a gidiyor. Cook ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Albright ise Sırplar’ın anlayacağı tek dilin güç olduğundan emin.

Ölümden kaçış

Yeni bir Sırp vahşetinden korkan Arnavutlar soğuk havaya rağmen evlerinden kaçıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!