İşte Özgecan Aslan'ı öldüren sanıkların hapis kalacakları süre

Güncelleme Tarihi:

İşte Özgecan Aslanı öldüren sanıkların hapis kalacakları süre
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 12:49

Üniversiteli Özgecan Aslan cinayetinde mahkeme kararını verdi. Üç sanık için de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca, minibüs şoförü A. Suphi Altındöken’e 27, arkadaşı Fatih Gökçe’ye 24 yıl daha hapis cezası verdi. Kararı değerlendiren hukukçular, kararın kadına yönelik şiddet suçlarında örnek alınacağı görüşünde. Hukukçulara göre Gökçe en az 46 yıl, Altındöken 48 yıl hapis yatacak. Baba Necmettin Aldındöken ise en az 30 yıl süre ile hapis yatacak. Her üç sanık da tek kişilik odalarda tutuklu kalacak.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz 11 Şubat günü yaşanan cinayet nedeni ile tutuklanan üç sanık için karar bugün çıktı. Mahkeme, Suphi Altındöken’e ‘nitelikli cinsel saldırı ve

İşte Özgecan Aslanı öldüren sanıkların hapis kalacakları süre

canavarca hisle öldürmekten’ ağırlaştırılmış müebbet cezası, Fatih Gökçe’ye ‘canavarca his ve nitelikli cinsel saldırıyla kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Necmettin Altındöken’e ise ‘Canavarca his ve eziyetle kasten öldürme’ ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme üç sanığa verdiği bu cezaların yanı sıra, tecavüz ve diğer suçlardan, Suphi Altındöken’e 27, arkadaşı Fatih Gökçe’ye 24 yıl hapis cezası daha verdi.Hukukçular karara ilişkin yaptıkları açıklamalarda, verilen cezaların önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TBB BAŞKANI: DİLERİM İBRET OLUR
Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:  “Özgecan davasında verilen ağırlaştırılmış müebbet kararı dilerim ibret olur, başka canlar kurtulur” dedi.

EN ÜST SEVİYEDEN CEZA VERİLDİ
İstanbul Barosu avukatı Esin Kılıç ise karara ilişkin Hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “Mahkeme, sanıklara, en üst seviyeden ceza vermiş ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetmiştir. Bu, hukukumuzda yeri olmayan idam cezasına karşılık gelen en ağır cezadır. Buna göre, sanıklar, koşullu salınıverme hakkından faydalanmaksızın en az 30 yıl süre ile cezaevinde ve tek kişilik odalarda cezalarını çekecekler.”

 

ÖRNEK BİR KARAR
Av. Kılıç açıklamasının devamında “ Son yıllarda yüzde bin 500 oranında artmış kadın cinayetlerine dur denmesi bakımından bunun örnek bir karar olduğu kanısındayım. Bu kararla birlikte, sadece Özgecan’ın ailesi için değil, onulmaz bir yara almış toplum için de adalet sağlanmıştır. Sonu ‘cinayet’e varan şiddetin toplumdan temizlenmesi için, toplumsal mücadele şart. Bu cezanın verilmesinde, ısrarlı ve güçlü toplumsal refleksin büyük payı olduğunu düşünüyorum. Bu kararın kadına karşı şiddet suçlarında örnek alınacağı ve caydırıcılık işlevi taşıyacağı bir gerçek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BENZER DAVALARA YOL GÖSTERİCİ OLUR
Av. M. Fatih Savaş ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Sanıklar hakkında üst sınırdan ceza verilerek, herhangi bir tahrik ve takdiri indirim yapılmamasını kamuoyu adına önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Zira kamuoyunda infial uyandıran böylesine zalim bir olayda tahrik olduğunu kabul etmek adalete olan güveni sarsabilirdi. Bu karar yasalarımızın doğru bir şekilde analiz edildiğini göstermiş ve emsal davalara yol gösterici olmuştur. Yeter ki Yargıtay nezdinde de kabul görsün” dedi.

GÖKÇE 46, ALTINDÖKEN 48 YIL YATAR
Av. Savaş açıklamasının devamında “Sanıklara verilen 27 ve 24 yıllık hapis cezaları bakımından, hükümlünün cezaevinde ‘iyi halli’ olması şartı ile hapis cezasının ‘üçte ikisinin’ yatılması ile infaz edilecektir. Yani yaklaşık 18 ve 16 yıllık cezaevi süreci yaşanarak, hükümlüler daha sonra denetimli serbestlik tedbiri altında salıverilecektir.  Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 30 yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar ise 24 yılını çektikleri takdirde koşullu salıvermeden yararlanabilir” dedi. 

Haberin Devamı

Bu hesaplamaya göre sanık Suphi Aldındöken en az 48 yıl, arkadaşı Fatih Gökçe 46, baba Necmettin Aldındöken ise en az 30 yıl hapis yatacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!