İşte olayları başlatan cümle: Burada biz dayatıyoruz

Güncelleme Tarihi:

İşte olayları başlatan cümle: Burada biz dayatıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 12:52

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi'nde 1 kişinin ölümü, 20 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların fitilini DTP'li başkanın ''Burada biz dayatıyoruz'' sözleri ateşlemiş.

Haberin Devamı

AĞRI'DAKİ OLAYLARIN FOTOĞRAFLARI

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi'nde 1 kişinin ölümü, 20 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ilk gecesinde cadde ve sokaklar güvenlik kuvvetlerince denetim altına alındı. Gün boyu sokaklarda çatışmaların meydana geldiği Doğubayazıt’ta soruşturma çok yönlü sürdürülürken, yaklaşık 2 bin kişilik grubu yönlendiren DTP’li Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay’ın Emniyet Müdür Yardımcısı Zekeriya Çoban’la tartışması sırasında “Burada biz dayatıyoruz” sözünün olayları alevlendirdiği iddia edildi.


Polis kamera kayıtlarına göre, dün Büyük Ağrı Caddesi'ndeki DTP ilçe binası önünde toplanan çoğu çocuk yaklaşık 2 bin kişi Öcalan lehine slogan atarak, Abdullah Öcalan posterleri açarak yürüdü. Bu sırada Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay ile görüşen Ağrı Emniyet Müdür Yardımcısı Zekeriya Çoban, grubun İsmail Beşikçi Caddesi üzerinden Belediye meydanına geçmesini istedi.

Haberin Devamı

Müdür Yardımcısı Çoban ile Başkan Kubilay arasındaki kameraya yansıyan diyalog şöyle gelişti:
- Başkan Kubilay: Biz Belediye meydanına gidip basın açıklaması yapacağız.
- Emniyet Müdür Yardımcısı Çoban: Gruba söyleyin yasal çerçeve içerisinde müdahale etmemize gerek kalmaksızın, siz de size verilen haklardan faydalanın. Güvenli bir şekilde götüreceğiz, basın açıklaması için.
- Başkan Kubilay: Buradan gidilmesi gerekiyor, buradan gidiyoruz. Bakın arkadaşlarla konuştuk. Bu konuda bize güvenmeniz gerekiyor.
- Çoban: Lütfen gruba söyleyin. Bu konuda sizinle daha önce de konuşuldu.
- Başkan Kubilay: Gruba bir şey yapamayız.
- Çoban: Posterleri de indirin. Düzgün bir şekilde gidin.
- Başkan Kubilay: Olacak şeylerden biz de sorumlu değiliz. Biz diyoruz ki bugüne kadar güzergahımız burasıydı. Burada izin verilmesi gerekiyor.
- Çoban: Hayır buna izin vermiyorum. Olacak şeylerden biz de sorumlu değiliz.
- Başkan Kubilay: Biz söz veriyoruz.
- Çoban: Güzergahtan gönderip basın açıklaması yapacaksınız.
- Başkan Kubilay: Biz kitleyi başka güzergaha yönlendiremeyiz.
- Çoban: Biz yönlendiririz. Biz kalabalığı İsmail Beşikçi Caddesi üzerinden güvenli bir şekilde geçmesini sağlayacağız.
- Başkan Kubilay: Sizin sağlamanıza gerek yok. Biz bunun önlemini alacağız.
- Çoban: Arkadaşlarınıza söyleyin daha fazla gelmesinler
- Başkan Kubilay: Siz oradan izin vermezseniz buradan geçeceğiz.
- Çoban: Buradan da geçemezsiniz.
- Başkan Kubilay: Ama öyle şey mi olur, yolu kapatıyorsunuz. Lütfen çok tartışmayalım.
- Çoban: Biz sizinle tartışmıyoruz.
- Başkan Kubilay: Bizim çalışmalarımız ve aldığımız karar bu caddeden gitmemiz gerekiyor. Kitlenin bu konuda bilgisi var. Biz kitleye o konuda ısrar edemeyiz.
- Çoban: Basın açıklamasını bu şekilde yapamazsınız, yolu trafiğe kapatamazsınız.
- Başkan Kubilay: Siz aslında burada güvenliği almak zorundasınız. Trafiğin kilitlenmemesi için çaba sarfetmek zorundasınız. Onu da yapmıyorsunuz müdahale ediyorsunuz.
- Çoban: Demokratik haklarınızı kullanmanıza müsaade ediyoruz. Buna da müsaade edeceğiz.
- Başkan Kubilay: Demokratik hakkımız biz basın açıklaması yapacağız, güzergahımızda burasıdır. Burada biz dayatıyoruz.
- Çoban: Dayatıyorsanız burada kalırsınız.

Haberin Devamı


POLİS PANZERLERİ KALAŞNİKOFLA TARANDI

Görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine Apo posterleri açan kalabalık Büyük Ağrı Caddesi üzerinde yürüyüşe geçti. Polis kamerasına yansıyan görüntülerde, grubun önünde yeralan çocukların ellerindeki molotof kokteyli olması, maskeli gençlerin taşlarla saldırması dikkat çekti. Olaylar sonrasında polis panzerlerinin kalaşnikof tüfeklerle açılan ateş sonucu isabet aldığı ve iki panzerin lastiklerinin ateşe verildiği belirlendi. Ayrıca banka ve büyük bir otel, olaylar sırasında tahrip edildi. Polislere ait 36 kask ve 16 biber gazı maskesi atılan taşlarla kırıldı. 1 kişinin öldüğü 5’i polis 20 kişinin de yaralandığı olayların ardından 7’si 18 yaş altında olan 20 kişi gözaltına alındı. Gün içinde yaşanan olayların ardından ilçe merkezi sakin bir gece geçirdi. Vatandaşlar yüzleri maskeli olarak cadde ve sokaklarda önlem alan özel harekat timlerine çay ikram etti.

Haberin Devamı

VALİ: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Ağrı Valisi Mehmet Çetin, Doğubayazıt ilçesinde 1 kişinin öldüğü 20 kişinin de yaralandığı olaylarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın 2 müfettiş görevlendirdiğini açıkladı.

Bugün sabah saatlerinde Doğubayazıt ilçesine gelen Vali Mehmet Çetin, Kaymakam Metin Maytalman’ı makamında ziyaret ederek son durum hakkında bilgi aldı. İlçede yaşananların üzücü olduğunu söyleyen Vali Çetin, yaşamını yitiren Ahmet Özkan’ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi. İlçede durumun normale dönmesini ümit ettiklerini belirten Vali Çetin, şunları söyledi:

“Bu olayla ilgili olarak kimseyi korumak ya da kimseyi suçlamak adına söylemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti hukuk devletidir. Hukuk devletinin gereklerine uygun olarak Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili adli soruşturma başlatmıştır. Savcılık bütün bilgileri, verileri ve delilleri toplayacak ve gerekli soruşturmasını yapacaktır. Olay adli yönüyle ele alınmıştır. Diğer yandan yine bu üzücü olayın idari yönden aydınlanması amacıyla İçişleri Bakanlığımız bir Mülkiye ve bir de polis başmüfettişi görevlendirmiştir. Müfettişler gelecek ve tahkikatı sonuçlandıracaktır. Neticede yapılan bu incelemeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bugün Van milletvekili bizi ziyarete geldi. Toplumsal olayların büyümemesi Doğubayazıt ilçemizde huzur ve güvenliğin sağlanması esnafın ve halkımızın zarar görmemesi amacıyla gerekli görüşmelerde bulunduk. Ümit ediyoruz ki ksa sürede ilçemizde herşey normale dönecektir.”




 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!