Işte Kürt Ordusu

Güncelleme Tarihi:

Işte Kürt Ordusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Kürt Ordusu’’ Kürdistan TV'den tüm dünyaya tanıtıldı. Barzani denetimindeki bölgede, peşmergeleri organize edecek subayları yetiştirecek bir akademi kuruldu...

Kuzey Irak'ta temmuz ayında yapılacak parlamento seçimleri için geri sayım sürerken, bölgede sessizce büyük bir yeniden yapılanmaya gidildiği gözlendi.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Lideri Mesut Barzani'nin denetimindeki bölgede, silahlı peşmergelere komuta edecek subayları yetiştirmek için ‘‘Askeri Akademi’’ faaliyetlerine başladı.

Barzani ile Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani'nin ABD Dışişleri Bakanı Albright ile geçen yıl imzaladıkları anlaşmadan sonra ‘‘Federe Devlet’’ kurulması yolunda önemli adımlar atıldı. Washington'da 17 Eylül'de bir araya gelen Kürt liderler, Irak'ın birlik ve toprak bütünlüğünü imza altına alırken, ‘‘Federe Kürt Yönetimi’’ne geçiş takvimi yürürlüğe konuldu.

UZLAŞMA HIZLANDI

Bölgede 1992 yılı seçimleri sonuçlarına dayalı birleşik yönetim ve meclisin yeniden kurulması, tüm gelirlerin bölge yönetimi tarafından kontrolünün sağlanması ve yeni seçimlerin örgütlenmesi de dahil olmak üzere taraflar arasında uzlaşma sağlama çalışmalarına hız verildi.

Barzani'nin karargahının bulunduğu Selahaddin Kenti'nden uydu aracılığıyla yayına başlayan ‘‘Kürdistan TV’’de (KTV) bölgede yaşamın normalleştirilmesi yolundaki çalışmalar ekrana getirilirken, İngiltere Parlamentosu'ndan bir grup milletvekilininin perşembe günü bölgede yaptığı temaslar yansıtıldı.

Subay akademisi

Ekrana getirilen bir programda Arapça ve İngilizce ‘‘Askeri Akademi’’ tanıtıldı. Bölgedeki silahlı peşmergelere komuta edecek subayları yetiştirmek üzere eğitime başlayan Askeri Akademi'deki saçları ‘‘sıfır numara’’ traşlı, bıyıklı öğrencilerin İngilizce, bilgisayar ve askeri eğitimlerinin yanı sıra sosyal yaşantılarını yansıtan görüntüler yayınlandı.

Zorlu eğitim

Akademi komutanı, eğitim çalışmaları hakkında bilgi verirken, subay adayı öğrencilerin boş zamanlarında satranç ve voleybol oynadıkları, iki ayrı üniforma giydikleri, ellerinde aynı renk bavul bulunduğu halde servis araçlarına binmeleri dikkat çekti.

Kuzey Irak’ta değişim

Kuzey Irak'taki oluşum, 6 ay içerisinde önemli mesafe katetti. Çatışma nedeniyle yerlerinden edilen insanların geri dönüşü başlatılırken, bu dönem içerisinde yapılan bazı çalışmalar şöyle:

Uluslararası TV kanalı

Barzani'nin denetiminde kurulan ‘‘Kürdistan TV-KTV’’ uydu aracılığı ile yayınına başladı. Nisan ayında düzenli yayına geçecek KTV, bölgedeki kültürel, sosyal ve siyasi olayları yansıtmaya başladı. KTV, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye ve İran olmak üzere uydu aracılığı ile Arap ve Avrupa ülkelerinden de rahatlıkla izlenebiliyor.

Geçici hükümet

Barzani ve Talabani'ye yakın isimlerden oluşan geçici ortak hükümet oluşturuldu. Geçici hükümet, 1 Temmuz seçimlerinin sağlıklı yapılması için plan hazırlamakla görevlendirildi.

Parlamento binası

Önümüzdeki aylarda yapılacak seçimlerin ardından faaliyete geçecek parlamento binasının onarımı tamamlanarak kapısına Arapça ve İngilizce ‘‘Kürdistan Parlamentosu’’ tabelası asıldı.

Seçmen listeleri

1 Temmuz'da Kuzey Irak'ta yapılacak yerel ve parlamento seçimleri için hazırlıklar yoğunlaştırıldı. Seçmen kütüklerinin oluşturulması için bürolar oluşturuldu.

Eğitim atağı

Kuzey Irak'ta oluşturulan bir komisyon Kürt çocuklarının okullarda kullanacağı Kürtçe, Türkmenler için de Türkçe kitaplar bastırarak, bunların dağıtımını sağladı.

Askeri Akademi

Bölgedeki silahlı peşmergeleri eğitmek ve komuta etmek amacıyla askeri akademi oluşturuldu.

Sınırlarda denetim

Peşmergelerden oluşan silahlı güçler sınır bölgelerinde denetimlerini yoğunlaştırdı. Özellikle İran sınırında Irak-İran savaşından kalma binlerce mayını temizlemek için özel birimler oluşturuldu.

Trafik polisleri

Kuzey Irak'ta trafik akışını düzenlemek amacıyla resmi üniformalı trafik polisleri devreye sokuldu. Motosikletli ve ekip otomobilli trafik polisleri kurallara uymayanlara ceza kesmeye başladı. Dohuk ve Erbil'de bir çok kavşağa da trafik lambaları yerleştirildi.

Sosyal faaliyetler

Sağlık, içme suyu tarım, eğitim, kültür ve spor alanında faaliyetler yoğunlaştırıldı. Futbol, basketbol alanlarında ‘‘lig’’ usulü karşılaştırmalar başlatıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!