İşte KPSS’zedeler

Güncelleme Tarihi:

İşte KPSS’zedeler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 00:00

KPSS deneyimi az olan da umutsuz, çok olan da. Gelecekte ne yapacaklarını şu an düşünemiyorlar. Ufak tefek işlerden kazandıklarını KPSS’ye hazırlık için harcadılar ancak şu anda geleceklerine yönelik kaygılılar.

Haberin Devamı

2012-KPSS’nin ardından akıllarındaki tek şey şu: “Bu haksızlığın önüne geçmek için ne yapabiliriz?” Anadolu’da Erzurum’da da Ankara gibi büyükşehirde yaşayan da var. Yaşları, cinsiyetleri, eğitimleri farklı. Ortak özellikleri ise devlet memuru olmak için büyük umutlarla KPSS’ye girip sonunda hayal kırıklığı yaşamış olmaları. Hepsi de 2010’da toplu kopya iddialarıyla gündemden düşmeyen KPSS’ye girdi. Ancak, 2010 ilk KPSS deneyimleri değildi. Fakat o günden beri uykularını kaçıran, hayallerini ve umutlarını yıkan bir sınav haline geldi KPSS. Şimdi ne yapacaklarını bilmiyorlar. Sadece yargının bağımsızlığının devreye girerek, sorumluların ve suçluların cezalandırılmasını istiyorlar. Adaylar KPSS deneyimlerini Hürriyet’e anlattılar.

Kazandığımı KPSS’ye yatırdım

Haberin Devamı

ERZURUM’da 37 yaşında hâlâ ailesiyle yaşayan ve ücretli öğretmenlikten kazandığı 700-800 lirayı KPSS’ye hazırlık için harcayan Abdullah Kıyıcı, “Bir işimiz olmadığı için evlenemedik bile” diyerek yaşadıklarını anlattı: “2003’ten beri sınava giriyorum. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği 2003 mezunuyum. Mezun olduğumdan beri Erzurum’da ücretli öğretmenlik yapıyorum. Resmi tatillerde ücret almıyoruz. Aylık 700-800 lira kazanıyorum. Bu parayı da KPSS’ye hazırlık için harcıyorum. Evim KPSS hazırlık kitaplarıyla doldu. Bir yıl dershaneye gittim ama ücretini hâlâ ödemeye çalışıyorum. Annem ve babamla yaşıyorum. Erzurum’da ek iş bulmak mümkün olmuyor. Başka bir şehre gidip çalışmak da zor çünkü kazandığımızı harcamak zorunda kalıyoruz. Üniversiteyi kazandığımda öğretmenlik daha popülerdi, iş garantisi var gibi görünüyordu. Ancak sonra yığılmalar oldu atanamadık bir şekilde. Son yıllarda da kopya iddiaları, soruların sızdırıldığı gündeme geldi. Öğretmenlikte 40 yaş sınırı var, bu kadar hazırlandıktan sonra vazgeçemem yine gireceğim sınava ama çok da umutlu değilim açıkçası. Yine aynı şeylerin yaşanacağını düşünüyorum.”

Yarını göremiyorum

28 yaşındaki Senem Selçuk ise, ilk olarak 2007’de girdi KPSS’ye. Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi mezunu. Ailesiyle birlikte yaşıyor. 2010 Kasım ayından beri 2012 KPSS’ye hazırlanıyor. Selçuk, KPSS’nin hayallerini ve umutlarını yıktığını belirterek şunları söyledi: “2007’den beri KPSS’ye giriyorum. İlk ciddi hazırlanma dönemim 2010 oldu. O yıl da kopya olayları yaşandı. Özel bir şirkette muhasebecilik yapıyordum işten ayrıldım ve 2010 Kasım ayından itibaren KPSS’ye hazırlanmak için dershaneye gittim. Bu sefer çok ciddi hazırlandım. Ancak yine aynı şeyle karşılaştık. Ailemle birlikte yaşıyorum Ankara’da. Elbette bana destek olmaya çalışıyor ama bu yaşta hâlâ aileye bağımlı olmak zaten son derece ağır bir durum. Şu anda yarınımı çok göremiyorum. Çok büyük bir hayal kırıklığı söz konusu. Tekrar bu sınava girmeye gücüm yok çünkü güvenmiyorum. 2014’te girip tekrar aynı şeyle karşılaşmak istemiyorum. Şu an için plan yapamıyorum işte asıl sorun burada.”

 

Haberin Devamı

Milletin başına
bela mı
olduk


? PELİN Çalık 25 yaşında. İlk defa 2010’da KPSS’ye girdi. Ancak, o günden beri kopya olayları, ‘soruların sızdırıldığı’ iddiaları gündemden düşmüyor. “Mezun olduğumdan beri annemin gözünün içine bakamıyorum” diyen Çalık’ın hikayesi ise şöyle: “2010 Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü mezunuyum. İlk defa 2010’da girdim sınava. Muhasebecilik ve ücretli öğretmenlik yapıyordum. Sırf bu sınava hazırlanmak için işten ayrıldım. Fakat aynı durumla karşılaştım. 2010’daki kopya iddiası çıktı, bu yıl da soruların sızdırıldığı. İlk gün sınavdan sonra soruları internette gördüğüm an çok kötü oldum. 2010’da sessiz kalmıştım ama bu sefer sessiz kalmamam gerektiğini düşündüm. Aşırı derecede kitap aldık, dershaneye gittik, denemelere katıldık maddi yükü çok oldu. Ama asıl önemli olan manevi olarak çok yıprandık. Ailenin beklentisi var, onları gerçekleştirememiş olmak da insanı yıpratıyor. 2010’da mezun olduğumdan beri annemin gözünün içine bakamıyorum. ‘Okuduk milletin başına
bela mı olduk’ diye düşünüyorum.
Çaresizlik içindeyim.”           ? Gönül KOCA

 

KPSS
nedİr?

Haberin Devamı


? KAMU Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla uygulanan sınav ilk kez 1999 yılında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) olarak yapıldı. Devlet bütün kamu kurumlarına memur ve memur vasfındaki diğer personeli istihdam etmek için sınav düzenledi. KPSS’de ilk defa 2010’da büyük bir skandal patlak verdi ve toplu kopya iddiaları gündeme geldi. KPSS 2012’de ise 4 oturumda düzenlenen sınavın ilk gününde (7 Temmuz’da) akşam saatlerinde sorular internette yayınlandı ve ‘soruların sızdırıldığı’ iddia edildi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!