İşte kıyametin resmi

Güncelleme Tarihi:

İşte kıyametin resmi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uzaydaki sonsuz yolculuğuna devam eden Amerikan Hubble Uzay Teleskopu dünyadan 63 milyon ışık yılı ötede meydana gelen kıyametin resmini çekti.

NASA'ya ulaşan fotoğrafları inceleyen bilim adamları söz konusu görüntülerde 2 galaksinin birbiriyle çarpışmasının yer aldığını bildirdiler. Son derece ayrıntılı ve çarpıcı bir şekilde belirlenen çarpışma sonunda yeni bir galaksi oluşurken milyarlarca yeni yıldız, dev gök cisimleri, kilometrelerce uzayan hidrojen gazı bulutları meydana geldi.

Bilim adamları dünyanın içinde yer aldığı Samanyolu galaksisini de böyle bir sonun beklediğini bildirdiler. Yani Samanyolu da tıpkı bu görüntülerde olduğu gibi başka bir galaksiyle çarpışarak yok olacak. Kıyamet günü anlamına gelen ve Samanyolu'nu ortadan kaldıracak çarpışma sonucu Dünya, Güneş ve öteki gezegenler yok olacak.

Uzay Teleskopu Enstitüsü uzmanlarından Brad Whitmore, tüm bunlara rağmen henüz endişeye kapılacak bir durum olmadığını söyledi. Whitmore'a göre, Dünya için kıyamet günü, yani Samanyolu'nun başka bir galaksiyle çarpışması 5 milyar seneden önce olmayacak. O zamana kadar da güneş sönecek, dünya üzerindeki hayat sona erecek.

Hubble'ın görüntülediği galaksi çarpışmasında iki spiral galaksi birbirine giriyor. Andromeda galaksisiyle Antennae galaksisi çarpışarak elips şeklinde çok daha büyük yeni bir galaksi oluşturuyor. Çarpışma sırasında uzay karanlığı havai fişeklerinin ışık saçması gibi büyük bir parıltıyla aydınlanıyor.

Carnegie Enstitüsü gökbilimcilerlerinden Francois Schweizer, Antennea galaksisinden alınan fotoğraflarda evrenin ilk oluştuğu aşamalara ait bazı ipuçlarına da rastlandığını ve bunlardan çok önemli bilgiler ortaya çıkabileceğini bildirdi. Bu arada Andromeda galaksisinin Samanyolu'na saatte 450 bin kilometrelik bir hızla yaklaştığı belirlendi.

Evrende 2 tür galaksi bulunuyor. Samanyolu'nun da içinde yer aldığı spiral galaksiler türünde ortada bir çekirdek ve bunun etrafından dönen iki kol bulunuyor. Elips şeklindeki galaksiler ise daha kompakt, oval bir yapıya sahipler ve kolları bulunmuyor. Elips galaksilerin iki spiral galaksinin çarpışması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!