İşte hayatınızı "karartacak" kitaplar

Güncelleme Tarihi:

İşte hayatınızı karartacak kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2002 16:05

Lemony Snicket adı size ne ifade ediyor? Belki şu anda hiç bir şey. Zaten onunla ve yazdıklarıyla tanışmak için "hayatınızın kararmasını" göze almak zorundasınız. Esrarengiz yazar Lemony Snicket'in, 5 milyonluk satışıyla Harry Potter'ı zorlayan 13 bölümlük Talihsiz Serüvenler Dizisi'nin ilk iki kitabı Kötü Günler Başlarken ve Sürüngen Odası, Nurettin Elhüseyni'nin çevirisiyle Doğan Egmont tarafından yayınlandı.

Haberin Devamı

Talihsiz Serüvenler Dizisi'nin anlattığı olaylar o kadar dehşet verici ve üzücü ki yazar  Snicket, daha kitabının önsözünde, okuyucuyu uyarıyor: "Ben bu trajik olayları yazıya dökmek zorundayım. Ama siz bu kitabı aldığınız yere koymak ve daha hafif bir şeyler okumak konusunda serbestsiniz."

Snicket'ın serisinin kahramanları, anne ve babalarını büyük bir yangında kaybeden üç kardeş. Violet, Klaus ve Sunny Baudelaire. Ailelerinden kalan mirası alabilmek için 14 yaşındaki Violet'in 18 yaşına gelmesini beklemek zorundadır Baudelaire kardeşler.  Ama hayat onlara güleryüzünü göstermemekte direnir. Evlatlık verildikleri Kont Olaf, onların servetine sahip olmak için çocuk sayılabilecek yaştaki Violet'le evlenmeye çalışır. Bu durumdan son anda yakayı kurtaran Baudelaire öksüzlerinin başına türlü  türlü trajik olaylar gelir.  Üstelik bazen tam da mutluluğu bulduklarını sandıkları anda.

Haberin Devamı

Dizinin yazarı Lemony Snicket,  edebiyat dünyasının en esrarengiz yazarlarında biri.  Hiç bir fotoğrafında yüzü görünmüyor. Nerede doğduğunu, kaç yaşında olduğunu, hatta 'gerçekte' kim olduğunu bile saklıyor. İşin daha da ilginci, kitaplarını yayıncısına, ancak casusların aklına gelebilecek yöntemlerle ulaştırıyor.  Örneğin, yayıncının, serinin üçüncü kitabına ulaşması için yazarın belirlediği bir kahveye gitmesi ve en uzun boylu garsondan bir fincan yasemin çayı istemesi gerekiyor.  Ki garson, yayıncıya  büyük bir zarf içinde Talihsiz Serüvenler Dizisi'nin Uçuruma Bakan Pencere başlığını taşıyan üçüncü bölümünü getirebilsin. Tabi Snicket'ın düşmanları yayıncıdan önce davranıp bu önemli belgeyi ele geçirmemişse.

Lemony Snicket, okurlarının internet üzerinden kendisine sorduğu sorulara da esrarengiz cevaplar veriyor.  Onun iddiasına göre Lemony Snicket, 'herkes gibi ' gerçek bir insan. Bu onun gerçek adı. Takma adı Alphonse. Bu seriyi de Baudelaire kardeşlerin dehşet verici yaşamını dikkatle izleyerek yazmaya  karar vermiş. Bir anlamda onların öyküsünü okura anlatmayı bir görev sayıyor.  Anlattığı öykülerin gerçek olup olmadığı yolundaki soruya da  " Evet,en az benim gerçek olduğum kadar gerçek anlattıklarım da" diyerek cevap veriyor.

Haberin Devamı

Dizide bazı ilginç ayrıntılar da var. Üç öksüzün aile adının 19'uncu yüzyılın en önemli şairlerinden biri olan Charles Baudelaire' den alınmış olması. Ya da çocukların ailelerinden kalan parayı Violet 18 yaşına gelinceye kadar yönetmekle sorumlu olan kişinin adının Bay Poe, çocuklarından birinin adının da Edgar olması gibi.

Bir görüşe göre kitaplarını ithaf ettiği Beatrice de yazarın kendi yarattığı bir karakter. Hatta bazılarına göre Dante'nin İlahi Komedya'sındaki Beatrice'in ta kendisi. Bu görüşü savunanlara göre de Lemony Snicket özellikle de çocuklara yeni kavramlar öğretmeyi ve edebiyat zevki aşılamayı amaçlayan bir öğretmen... Tabi bütün bunların hepsi iddiadan ibaret.

Haberin Devamı

Bu arada kitabı The New York Times ve Cricket gibi yayın organları için çalışan Brett Helquist'in resimlediğini de ekleyelim.

Lemony Snicket'a sanal ortamda soru sormak ya da hakkında bilgi edinmek istiyorsanız:
http://www.harperchildrens.com/hch/
www.lemonysnicket.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!