İşte fahri müfettişler

Güncelleme Tarihi:

İşte fahri müfettişler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Trafik canavarları, artık karşılarında gönüllü müfettişleri bulacak. Fahri trafik müfettişi olmak için başvuran 992 kişi arasında, ünlü bürokratlar, emekli generaller, kaymakam ve savcılar da var. Gönüllü müfettişler, ceza yazamayacak, ancak düzenleyecekleri tutanakları trafik polisine teslim edecekler.

Emniyet Genel Müdürlüğü, ‘‘trafik terörü''nün önüne geçebilmek için Karayolları Trafik Yasası'nda yer alan müesseselere işlerlik kazandırmaya başlıyor. Bunlardan biri olan ‘‘fahri trafik müfettişliği'' için yapılan başvuruların, önümüzdeki günlerde yapılacak olan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısında değerlendirileceği bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, fahri trafik müfettişi olabilmek için Ankara'dan 459, İzmir'den 199, Bursa'dan 138, Adana'dan 85, İstanbul'dan 50, Kayseri'den 26, İçel'den 20, Antalya'dan 9, Gaziantep'ten 6 olmak üzere toplam 992 yurttaş başvurdu.

KİMLER OLABİLİR Yılbaşında yürürlüğe giren yasaya göre fahri trafik müfettişi olmak isteyenlerin, valiliklere başvurmaları gerekiyor. Yasaya göre, T.C. yurttaşı olan, 40 yaşını dolduran, yüksekokul mezunu, ölümlü trafik kazasına karışmayan ve son 5 yıl içerisinde trafikte 100 ceza puanını doldurmayan kişiler trafik müfettişi olabiliyor.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Şevket Ayaz, fahri trafik müfettişlerinin, gördükleri kusur ve suçlarla ilgili ceza yazma yetkilerinin olmadığını, ancak tutanak tanzim ederek trafik polisine aktaracaklarını bildirdi. Ayaz, müfettişlerin, tanzim ettikleri tutanaklarla ilgili polisin ne gibi işlem yaptığından haberdar edileceğini kaydetti. Ayaz, trafik müfettişlerinin göreve başlamadan önce kurstan geçirileceğini de sözlerine ekledi açıkladı.

GÖNÜLLÜ BÜROKRATLAR Fahri trafik müfettişi olmak üzere başvuranlar arasında; Yenimahalle Kaymakamı Orhan Kırlı, TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Çınar, MTA Genel Müdürü Feridun Uluocak, MTA Genel Müdür Yardımcıları Ziya Taşkın ile İbrahim Ünsal, UNESCO Genel Sekreteri Kudrettin Akbuğ, Ulaştırma Bakanlığı Daire Başkanı Hayrettin Özkiter, Danıştay Savcısı Zeynep Kavlak, Yargıtay Tetkik Hakimi Nükhet Yoklamacıoğlu, Prof. Dr. Erkan Benli, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Bahri Öktem, Prof. Dr. Sezer Kendir, Anadolu Ajansı eski Genel Müdürü Behiç Ekşi, İstanbul Vali Yardımcısı Dursun Ali Şahin, TRT Haber Spikeri Zuhal Çetinkanat, emekli generaller, avukatlar ve öğretmenler de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!