İşte Çanakkale Köprüsü'nün yeri

Güncelleme Tarihi:

İşte Çanakkale Köprüsünün yeri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2009 10:37

Ulaştırma Bakanlığı'nın gelecek yıl ihaleye çıkmayı planladığı Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun en önemli kısmını oluşturan Çanakkale Köprüsü'nün yapılacağı yerin Sarıçay-Kilitbahir olduğu belirtiliyor. 6 şeritli yapılması planlanan köprünün deniz üzerindeki bölümü bin 400 metre olacak.

Haberin Devamı

ASMA KÖPRÜ OLACAK

Sabah Gazetesi'nden Hamdi Ateş'in haberine göre, Çanakkale Boğaz Köprüsü, toplam uzunluğu 433 kilometre olan Tekirdağ Çanakkale- Balıkesir Otoyol Projesi'yle birlikte Yap-İşlet- Devret (YİD) modeli ile ihale edilecek. Otoyol, TEM Otoyolu Kınalı Kavşağı'ndan başlayarak Tekirdağ'dan geçip Kilitbahir'den

/images/100/0x0/55ea10e7f018fbb8f8692b9d
Çanakkale Boğazı'na ulaşacak. Avrupa yakasında Kilitbahir ile Anadolu'da Sarıçay arasına köprü yapılacak. Köprü, İstanbul Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi 'asma' olacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü, 2 alternatifli olarak hazırlandı. Birinci alternatife göre, köprüden hem karayolu araçları, hem de trenler geçecek. İkinci alternatifte sadece karayolu araçları geçişi var. Tercihi ihaleye çıkıldığı dönemdeki ekonomik şartlar belirleyecek.

 

Haberin Devamı

5 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün 1400 metrelik bölümü deniz üzerinde olmak üzere toplam uzunluğu 2 bin 196 metre olarak planlandı. Köprünün bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 13.7 kilometreyi bulacak. Köprü üç gidiş üç geliş olmak üzere 6 şeritli olacak. Bağlantı yolu üzerinde 3 tünel yapımının da yer alacağı köprünün maliyetinin 600 milyon dolar civarında olması bekleniyor. İçinde Çanakkale Köprüsü'nün de yer alacağı 433 km.'lik Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun maliyetinin 4.5-5 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

 

İSTANBUL TRAFİĞİNE ÇÖZÜM

İstanbul'un trafik sorununa çözümün de parçası olan Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Projesi, Avrupa'dan gelerek Ege ve Akdeniz'e gidecek trafiğin Çanakkale üzerinden geçmesini sağlayacak. Tekirdağ-Çanakkale- Balıkesir Otoyolu, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde Gebze-İzmir Otoyolu ile birleşecek. Otoyol, İstanbul'un trafiğini rahatlatmak için yapımı planlanan bir başka proje olan 'Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü' projesiyle bütünleşecek. Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu, Kınalı Kavşağı'nda Kuzey Marmara Otoyolu ile buluşacak. Otoyol doğuda bu yıl ihalesi 5.2 milyar dolara yapılan Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir Otoyolu'na Balıkesir Savaştepe'de bağlanacak.

 

Haberin Devamı

İKİ KEZ RAFA KALDIRILMIŞTI

İlk köprü düşüncesi, 1984-1989 yılları arasında ANAP döneminde gündeme geldi. 1994 yılında yeniden masaya yatırıldı. 1995 yılı sonlarında ihaleye çıkıldı. İhaleye 18 yabancı firma katıldı. İhaleyi kazanan firma, projenin fizibıl olmadığını düşünerek, projeden çekildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!