İşte Apo'yu getiren ekip

Güncelleme Tarihi:

İşte Apoyu getiren ekip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

PKK'nin elebaşı Apo'nun Kenya'da başarılı bir operasyonla yakalanıp Türkiye'ye getirilmesiyle kamuoyunda büyük prestij kazanan MİT, kapılarını basına açtı.

SON yıllarda yaptığı başarılı operasyonlarla adından söz ettiren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), tesislerinin kapısına astığı tabela ve internet sitesiyle başlattığı şeffaflaşma atağını, dün tarihinde ilk kez kalabalık bir gazeteci ordusuna kapılarını açarak sürdürdü. Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan ‘paketlenmesi’ operasyonunun planlandığı kampusta dün düzenlenen organizasyona; gazete ve TV kanallarının Ankara temsilcileri, bazı köşe yazarları, muhabirler, foto muhabirleri ve kameramanlar olmak üzere yaklaşık 80 kadar gazeteci katıldı.

TANITIM TURU

Basın merkezinin açılmasından sonra gazetecilerin iki otobüs içinde MİT kampusunda tanıtım turuna çıkartıldı. MİT kampusu içindeki bu gezintide gazetecilere yalnızca iki noktada otobüsten inmelerine izin verildi.

Bunlardan birincisi, MİT'in içinde her türlü yiyecek ve giyecek malzemesi ile buzdolabı ve çamaşır makinası da dahil olmak üzere ev eşyalarının satıldığı alışveriş merkezi ‘MİT-PA’ oldu. Alışveriş merkezinin girişinde ‘‘güneş gözlükleri yüzde 25 indirimli’’ duyurusu dikkat çekti. Bu arada, gazetecilerin alışveriş merkezinde yaptıkları inceleme, fiyatların diğer alışveriş merkezleriyle büyük farklılık göstermediğini ortaya koydu.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Alışveriş merkezinin girişinde en çok dikkat çeken duyuraların asıldığı pano oldu. Daha çok otomobil satış duyurularının yer aldığı panoda asılı duran ilanların bir bölümü şöyleydi:

‘‘Sahibinden satılık çok temiz tabanca’’, ‘‘Kuşadası Uydukent'te satılık daire’’, ‘‘Eryamanlar'da satılık kooperatif hissesi’’, ‘‘ODTÜ mezunu öğrenciden lise öğrencilerine matematik dersi.’’

Alışveriş merkezinin gezilmesinden sonra gazetecilere MİT'in açık yüzme havuzunun kenarında MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ve yardımcılarının da hazır bulunduğu bir kokteyl verildi.

MİT'in yeni yüzü

MİT'in ilk sözcüsü olma sıfatını kazanan Cem Koca, dün ilk kez gazetecilerin karşısına çıktı. Koca, sözcülüğe gelmeden önce yine basın işlerinden de sorumlu olan Psikolojik İstihbarat Başkanlığı görevini yürütmekteydi.

Personelin yüzde 25'i bayan

MİT Basın müşaviri Cem Koca, MİT'e giren her memurun 6 aylık eğitimden sonra idari ya da alan görevine hazır olup olmadığının saptandığını bildirdi. Yenimahalle'de yaklaşık 800 ailenin yaşadığı MİT Kampusu'nda güvenliği ‘‘Ahkar-i Askeri’’, korumayı sivil güçler sağlıyor. Koca, MİT'teki asker kökenli görevli oranını yüzde 1.7 olarak açıkladı. MİT'te çalışan bayanların oranı ise yüzde 25'i buluyor. Koca, MİT tesislerinin Yenimahalle dışında başka yerlerde de olduğuna dikkat çekerken, 107 yataklı bir otel inşa ettiklerini, kampüse gelen görevli ve ailelerinin burada konuk edildiğini söyledi.

Eymür'e yanıt

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, MİT eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'e ilişkin bir soru üzerine isim vermeden, ‘‘Bizim meslekte sahneye çıkmak olmaz. Biz görevimizi yaparız ve hep sahnenin arkasında kalmak mecburiyetindeyiz. Ama içimizden bazı arkadaşlar, gündemde olmak, kamuoyu ile çok fazla haşırneşir olmak isteyebilirler. Bu bizim uslubumuza uymaz. Biz onları birazcık ibretle seyrediyoruz ve hoş karşılamıyoruz’’ eleştirisini yaptı.

Atasagun'un gazetecilerle yaptığı sohbetten ilginç bölümler şöyle:

Biz kendimizi iyi kabul ediyoruz, ama mükemmel de değiliz.

MİT ajanı, MİT muhbiri gibi yanlış yorumlar yapılıyor. Biz herhalde başka bir ülkenin kurumu değiliz.

Türkiye'nin jeopolitik durumunu dikkate alırsanız, buraya en ebleh adamı koysanız bile istihbarat yapar.

Türkiye'nin jeopolitik durumu dünyanın en fazla istihbarat ajanlarının geldiği yer olmasını gerektiriyor.

Artık deve kuşu olmaktan kurtulalım.

Gazetecileri biraz tembel buluyorum.

Sizlerin 10 misli daha fazla kendimizi eleştiririz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!