İşte AB'nin kuş gribine karşı aldığı tedbirler

Güncelleme Tarihi:

İşte ABnin kuş gribine karşı aldığı tedbirler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 23:00

Avrupa Birliği uzmanları, öldürücü kuş gribi virüsünün (H5N1) AB'ye girmesini önlemek için alınacak tedbirleri belirlediler.

AB'den yapılan açıklamada, uzmanların 2 günlük olağanüstü toplantılardan sonra benimsedikleri tedbirlerin; çiftliklerdeki biyo-güvenlik tedbirlerinin artırılması ve sulak alanlar gibi yüksek riskli bölgelerde hastalığın erken saptanması için gerekli sistemlerin getirilmesi üzerinde yoğunlaştığı belirtildi.

KÜMES HAYVANLARINI KAPALI TUTULMASI
 
Hastalığın göçmen kuşlardan evcil hayvanlara bulaşmasını önlemek için, üye devletlerden kendi durumlarına göre uygun biyo-güvenlik tedbirlerini almasını isteyen uzmanlar, yüksek risk olan bölgelerde kümes hayvanlarının kapalı yerlerde tutulmasının bu önlemlerden biri olduğunu belirttiler.

AB üyelerinden, göçmen kuşlarla evcil hayvanların temasının önlenmesi için alacakları tedbirleri Avrupa Komisyonu'na bildirmeleri de istendi.

HAYVAN ÖLÜMLERİNİN BİLDİRİLMESİ

Uzmanlar, kanatlı hayvan yetiştiricilerinden de, hayvanların sağlığını yakından takip etmelerini, hayvan ölümlerini acilen yetkililere bildirmelerini istediler.

Komisyon Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. AB'den bir tıp ve laboratuvar ekibi pazartesi-perşembe günleri arasında Türkiye ve Bulgaristan'da incelemelerde bulunacak.

Bu arada Gürcistan hükümeti, kuş gribinin komşu ülkelerden yayılmasını önlemek için alınacak tedbirleri onayladı.
Sağlık Bakanı Lado Çipaşvili, enfeksiyona karşı gerekli malzelemelerin alınması için hükümet olarak 500 bin dolar ayırdıklarını söyledi.

(A.A.)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!