İşte 5 maddelik plan

Güncelleme Tarihi:

İşte 5 maddelik plan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 00:00

Türkiye’nin Suriye’deki güvenlik sorunlarına ilişkin görüşlerini, önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı konuşmayla dile getiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 5 maddelik bir plan önerdi. İşte Türkiye’nin talepleri:

Haberin Devamı

1. Güvenlik Konseyi komşu ülkelerdeki sığınma kamplarını ziyaret etmeli.
2. Güvenlik Konseyi şehir merkezlerine yapılan havadan bombardımanı sonlandırmak için birlikte hareket etmeli.
3. Odak noktası Suriye içinde evlerinden edilen insanlar olmalı.
4. Bütün bu adımlara rağmen Suriyeliler hâlâ güvenlikleri için kaçmak zorunda kalırlarsa, o zaman Suriye’de yerlerinden edilmiş insanlar uluslararası alanda kabul edilmeli ve özümsenmeli.
5. Mülteci konusuyla ilgilenmek için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve komşu ülkelerden oluşan ortak bir komite kurulmalı.

300 milyon dolar harcadık

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Türkiye’nin Suriyeli göçmenler için şu ana kadar 300 milyon dolar harcadığını ve harcamaya da devam edeceğini belirtti. Davutoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Tarihi fırsat kaçtı

“Milyonlarca Suriyeli, Suriye’de ve çevre ülkelerde BM Güvenlik Konseyi’nden güçlü bir insani mesaj beklerken, bu konuda bile bir mutabakatın sağlanamamış olması BM için büyük bir zaaftır, bu anlamda tarihi bir fırsat kaçmıştır. BM kurumlarının Suriye konusunda beklentilerimizin gerisinde hareket ettiğine şahit olmaktan üzüntü duyuyorum.” AFP’ye konuşan bir Türk yetkili ise Rusya ve Çin’in dün de tampon bölge konusundaki itirazlarını tekrarlamış olmalarına karşın Ankara’nın uluslararası alandaki çabalarının süreceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!