İşte 3 G: Gar, gış, gıyamet ...Ve dördüncü G: Gaz

Güncelleme Tarihi:

İşte 3 G: Gar, gış, gıyamet ...Ve dördüncü G: Gaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2016 22:50

GERİDE bıraktığımız hafta, soğuk hava tüm yurtta etkisini gösterdi. Antalya’ya 23 yılın ardından ilk kez kar düştü. Kars, Ardahan ve Erzurum’da termometre eksi 22’yi gördü. Bu soğuk havalar, siyasete de damgasını vurdu, özellikle de illerdeki yöneticilerini sık sık Ankara’ya toplantıya davet eden AK Parti yönetimini etkiledi.

Haberin Devamı

TOPLANTIDA SOĞUK SOHBETİ
Başbakanlık muhabirimiz Gizem Karakış, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen il başkanları toplantısında, soğuk hava ile ilgili geçen sohbetleri aktardı. Bir il başkanı, soğuk hava ve kar ile mücadelenin zorluklarından, yolların kapanmasından, bir yerden bir yere gitmenin neredeyse imkânsız olduğundan yakındı, bu sorunun özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde yaşandığına dikkat çekti. Bu şikâyetin ardından başka bir il başkanı, soğuk hava ve kar nedeniyle iletişim hatlarının ve 3G’nin de sıkıntılı olduğunu söyledi.

3G’NİN KAYNAĞI Kars
İki başkanı da dinleyen Başbakan Yıldırım, ikinci il başkanının yakındığı 3G sıkıntısından yola çıkarak, “Gar, gış, gıyamet, 3G. İşte 3G’nin yeni tanımı” esprisini yaptı.

Başbakan’ın bu esprisinin kaynağını araştırınca, yolumuz Kars’a ulaştı. Esprinin yıllar önce mobil iletişimde üçüncü nesle, yani 3G’ye geçilirken Kars’ta yapıldığını öğrendik. Karslılar, o dönem Anadolu’da iletişimde 3G devrimini anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Yıldırım’a kış aylarında 3G’den ne anladıklarını “Gar, gış, gıyamet” diye özetlemişlerdi.

4’ÜNCÜ G’Yİ BAKAN AÇIKLADI
Yeni Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Kars’ta doğup büyümüş bir siyasetçi. Arslan geçenlerde Kars’tan gelirken, termometre eksi 22’yi gösteriyordu ve hissedilir bir soğuk vardı. Kendisine Başbakan’ın 3G esprisi hatırlatılınca şu yanıtı verdi:

“Evet, Türkiye’de önce Kars 3G’ye geçiyor. Türkiye 4.5G’ye geçince, Kars da 4G’ye geçti. Zaten Kars’ta 3G’ye geçilince, yani gar, gış, gıyamet olduğunda dördüncü ‘G’ otomatik olarak geliyor..”

Bu sözler üzerine “4G’ nedir?” diye sorduk. “Gaz” dedi. Malumunuz, Doğu Anadolu’da ‘K’ harfi genelde ‘G’ olarak telaffuz edilir. Bakan Arslan’ın “Gaz” dediği de Kars’ın zor geçen kış aylarının vazgeçilmez yemek malzemesi olan kaz...

BAKMADAN GEÇME!