İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2000 00:00

Dr.Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Kapalı üstgeçitlerden şikayet var

KÜÇÜKÇEKMECE

Yayalar kapalı üstgeçitlerden şikayetçi: Havasız ve yazın aşırı sıcak olması. Seyyar satıcıların işgali de ayrı konu...

İstanbul'un kalabalık yerlerinde bulunan ve yayaları büyük ölçüde rahatlatan kapalı üstgeçitler acaba işlevini mi yitiriyor, yapılış amacından uzaklaştı mı? Bize telefonla ulaşan Leyla Karagözoğlu adlı okurumuzun anlattıkları dikkate değer nitelikte:

‘‘Küçükçekmece Cennet Mahallesi'nde oturuyorum. Hemen her gün Cennet Mahallesi ile Basınköy'ü birleştiren E-5 üzerindeki kapalı üstgeçiti kullanıyorum. Çünkü merkezi bir nokta. Fakat burayla ilgili bazı şikayetlerimiz var. Geçit kapalı olduğundan her zaman havasız oluyor. Yazın ise sıcaklarla beraber sanki kızgın bir kazanı andırıyor. Oradan geçerken nefes alamaz oluyorum. Astım hastası olan komşularım var. Hepimiz bu durumdan rahatsızız. İki yıl öncesine kadar geçitin üstü açıktı. Neden kapattılar bir türlü anlayamadık. Ayrıca seyyar satıcılar mekanı mesken olarak kullanıyorlar. Ayakkabı, kitap, züccaciye satanı hep burada. Doğru dürüst denetlenmiyor. Geçen ay Beyaz Masa'dan bir yetkiliye bu sorunu anlattım. Bana hayli ilginç bir gerekçe söyledi. ‘İntihar vakalarını önlemek için geçitlerin üstü kapatılıyor’ dedi. Böyle bir şey olur mu? Geçitlerden Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Geçitin üstünün açılarak seyyar satıcıların buraya girişinin engellenmesini istiyoruz.’’

Geçitlerin kapatılması aslında gereksiz

Konuyu Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü'ne aktardık. Görüştüğümüz yetkili, mevcut yaya geçitlerinin ancak yüzde 10'unun kapalı olduğunu belirterek hayli ilginç açıklamalarda bulundu:

‘‘Üstgeçitler buzlanmayı engellemek, vatandaşları soğuktan ve yağmurdan korumak amacıyla yapıldı. Polikarbon adında ısıya dayanıklı ve kırılması zor bir madde kullanılıyor. Fakat bu işlem bir zorunluluk değil. Doğruyu söylemek gerekirse, geçitlerin kapatılmasına gerek yok. Çünkü insanlar buraları karşıdan karşıya geçmek için kullanıyor, alışveriş yapmak için değil. Yarım dakikalarını alıyor. Mesela Fatih'teki eski bir üstgeçiti yıkıp yerine yenisini yaptık. Güzel bir görünüm kazandırmak amacıyla da üstünü kapattık. Fakat bir süre sonra gereksiz olduğunu anladık. ‘Yaptılar, şimdi de söküyorlar’ demesinler diye dokunmadık. Bunun için harcadığımız para başka işlerde kullanılabilirdi.’’ Özgür ÇİLEK

Minibüsler güzergah değiştirmesin

GÜLTEPE

Gültepeli bir okurumuz gönderdiği faks mesajında güzergah değiştiren minibüslerin pekçok semt sakinini mağdur ettiğini yazıyor.

Trafiğin sıkışık olmasını gerekeçe gösteren minibüs sürücülerinin, trafiğin sıkışık olmadığı durumlarda bile normal güzergah yerine sokak aralarından servis yaptıklarını belirten okurumuz, Çoğu kişinin inecekleri yerlerden uzak yerlerde inmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Örneğin Eczacıbaşı veya Nehir'de inmek isteyen yolcular ancak Levent'te inebiliyorlarmış.

İnşaat, yeniden

HALKALI

Halkalı Ziraat Okulu karşısındaki ormanlık alanın bir köşesinde başlayan, sonra yıktırılan benzin istasyonu inşaatı yine başlamış.

Öğrencilerin yarısı hasta

FINDIKZADE

Kar-zarar hesaplarını hiç bilmiyoruz. Kaloriferi yanmayan bir okulda çocuklar montlarla eldivenlerle ders yapsın mı? Yoksa arıza giderilene kadar okula ara verilip, hem çocukların hasta olması ve hastalık süresince okulda gün kaybı mı önlensin? Bizi arayan bir okurumuz Fındıkzade İlköğretim Okulu'nun durumunu anlattı. Sınıflarda mevcutun neredeyse yarısı yok. Neden mi? Öğrencilerin çoğu hasta olmuş, çünkü okul ısınmıyor. Bir arıza nedeniyle kaloriferler yanmıyor. Henüz hasta olmayan öğrenciler paltolarıyla eldivenleriyle ders yapıyor.

Kaçak dükkanlar

BAHÇELİEVLER

Bahçelievler, İzzettin Çalışlar Caddesi, no.5’den arayan bir okurumuz bahçe içine yapılan kaçak dükkanların belediyeye şikayet edilmesi üzerine yıkım kararı alındığını belirtti.

Ne var ki okurumuz, belediyeden alınan yıkım kararına rağmen herhangi bir gelişmenin olmadığını bildirdi.

TEL: 0 800 219 60 48 FAKS: 0 212 677 03 98

E-MAİL: ngedik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!