İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Çeliktepe'den mektup var

KAĞITHANE

Çeliktepe'den bir mektup aldık:

‘‘Ben, 1970 yılından beri Kağıthane ilçesine bağlı Çeliktepe Mahallesi'nde oturmaktayım. Bu mahallenin, geçen bu 30 yıl içinde çarpık kentleşmesi yüzünden ailece her türden sorunu çektik ve halen çekmeye devam etmekteyiz. Bu sefer sorunumuz, yoğun nüfus ve genelde müteahhitler ve arsa sahiplerinin rant anlaşması yüzünden, bildiğim kadarıyla 4 kat ve bir de çatı katı olması gereken imar planındaki çoğu yapının 7, 8, hatta 9 kat olması. Arsa sahipleri müteahhitlerle 8 veya 9 kat anlaşması yapıyor.

Kaçak kat sorunu

Tabii son yapılan kaçak katların Kağıthane Belediyesi'ne ödenecek cezaları konusunda, kimin ödemesi gerektiği (daireyi alanın mı, yoksa müteahhitin mi) hakkında ilk pürüz daha tapular alınmadan çıkıyor. Uzun süre, bu anlaşmazlık yüzünden, katlardan daire alanlar da beklemek zorunda kalıyor. Aslında daha binaya kimse taşınmadan kaçak katların yıkılması, bu para cezasını belediyenin kabul etmemesi gerekiyor. Ama bizlerin bilmediği bir şeyler yüzünden bu olay defalarca tekrarlandı.

Otopark sorunu

Yeni yapılan bir apartmanda en az 10 daire var ve bu apartmana arabalı 5 ya da 6 ailenin taşındığını düşünürsek, alın size bir otopark sorunu. Bir apartmanın cephesi en fazla 7 ya da 8 metre ise, bu altı araba nasıl ve nereye par edecek. Ayrıca minibüslerin de park etmesi sorun... Özel taşıma servislerinin şoförlüğünü bizimki gibi semtlerde oturanlar yapıyor. Kiracı olarak yeni taşınan veya daire alan birisi, minibüsü varsa eğer, evin bulunduğu sokak dar olduğunda hem iki arabalık yer kaplıyor, hem de minibüsü genişse yolu daraltıyor. O zaman da sokaktan geniş araç veya kamyonet geçemiyor.Çeliktepe'nin ana caddesini, ara sokaklarını bir görseniz! Tüm arabalar tren vagonları gibi arka arkaya park ediyorlar. Genç Osman Caddesi boyunca uzanan oto tamircilerinin, araba yıkama yerlerinin çirkinliği (yerleşim yerinde oldukları için) ve buralara tamire ya da arabasını yıkatmaya gelen arabaların yarattığı trafik tıkanıklığı yüzünden aslında çok işlek olan Genç Osman Caddesi'nde; özellikle akşam trafiğinde büyük karmaşa yaşanıyor. Oysa bu cadde 4. Levent'i Gültepe yolu ile Mecidiyeköy'e, Gülbağ'a, Kagıthane'ye ve hatta Haliç'e bile bağladığı için ve Büyükdere Caddesi'ne göre daha kestirme ve kısa olduğu için bu yolu bilen tüm araç sahiplerince tercih ediliyor.

Ağustos 2000'de 4. Levent'i Taksim'e bağlayan metro açılacakmış. Çeliktepe'nin bu metroya uzaklığı sadece 800 metre ve metronun karşısındaki Yeni Levent ya da 4. Levent'te oto tamicileri veya yıkama yağlama istasyonları gibi çirkinlikler yok. Tüm modern binaların Çeliktepe'ye uzaklığı 1 km'yi aşmazken, lütfen biz Çeliktepeliler de bunları örnek alıp kendimize çeki düzen verelim artık. Kağıthane Belediyesi'nin tüm bunları gözöünine alarak biraz daha dikkatli ve kuralcı olmasını istiyoruz.

Doğal gaz, kablolu tv

Büyükdere Caddesinin bir tarafında doğal gaz, kablolu tv varken, biz hala bunları için bekliyoruz. Bunların sadece Çeliktepe'nin ana caddesi olan İsmet İnönü Caddesi'nde olduğunu biliyoruz. Neden bizler bunlardan yararlanamıyoruz? Şu sıralarda Genç Osman Caddesi'nde telefon hatlarının yetersizliği yüzünden bir kazı yapılıyor. Telefon hattı döşemek için güzelim yolu bozdular ama hazır bozulmuşken kablolu tv hattını döşemiyorlar. Onu döşemek için bir başka zaman aynı yerler yeniden kazılır ve halk hem bunun pisliğini ve zorluğunu çeker, hem de iki kez masraf yapılmış olur. Kablolu tv için başvuruda bulunduğumda bana hattın sadece ana caddede olduğunu ve talep çok olursa dilekçemi değerlendireceklerini söylediler. Uydu anteni olduğu halde çevremizdeki binaların yüksekliği yüzünden kanalları net olarak izleyemiyoruz. Normal anten zaten hiç çekmiyor. Geriye bir tek kablolu tv seçeneği kalıyor.

Aynı şey doğal gaz için de geçerli. Biz katalitik soba ve elektrikli radyatör kullanıyoruz ama çevremizdekiler soba kullanıyor, kış akşamları havayı yoğun is kaplıyor, zor nefes alıyoruz.

Ben üniversite mezunu ve 14 yıllık iş hayatımın ardından vergilerini düzenli olarak ödeyen biri olarak tüm bu olanaklara en kısa sürede kavuşmak ve insan gibi yaşamak istiyorum. İninanıyorum ki benim gibi tüm Çeliktepe halkı da aynı şeyleri istiyor.’’

Çöpler birikti

AVCILAR

Dün Avcılardan telefon yağdı. Bölge sakinleri çöp sorununu dile getirdi. Gümüşpala Mahallesi, Kuruçeşme Caddesi'nden bir okurumuz, bütün semti gezdiğini çöp konteynırlarının tıkabasa dolu olduğunu ve etrafta çöp yığıldığını belirtti. Bir haftadır çöp arabalarının semtlerine uğramadığını belirten okurumuz, ilgililere telefon ettiğini, onlardan çöp toplama işinin ihaleye verildiği cevabını aldığını belirtti. Kuruçeşme Caddesi'nde her perşembe semt pazarı kurulduğunu söyleyen okurumuz, geçen perşembe pazarın ardından temizlik yapılmadığını ancak ilgililer uyarıldığında çöplerin toplandığını bildirdi.

Gümüşpala Mahallesi gibi, Balıkyolu Mahallesi de çöp sorunundan şikayetlerin yoğun geldiği bir semt. Kısacası Avcılar’da acil çöp sorunu var.

Yönetenlerin dikkatine...

ALKIŞLAR

Tarihimizi tanıyalım

BAKIRKÖY

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Ahmet Bahadırlı, ‘‘Tarihimizi tanıyalım’’ çerçevesinde 150 başarılı öğrenciyi Çanakkale'ye götürdü. Buradaki tarihi eserleri gösterdi ve tarih öğretmenlerinin açıklamaları ile Kurtuluş Savaşı'nın tüm özellikleri bir kez daha dile getirildi.

Başkan Bahadırlı, yaptığı açıklamada ‘‘Öğrencilerimizin birçoğu, bir kaç yüz kilometre uzaklıktaki tarihi yerleri tanımıyor. Onlara bu yerleri tanıtmak, ecdadımızın ve büyük kurtarıcı Atatürk'ün hangi şartlarda ülkeyi bizlere emanet ettiğini göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Bu ilk gezi ne kadar geciktiğimizi bize gösterdi’’ dedi.

Gezi sırasında konvoya cankurtaran eşlik etti. İki doktor bir hemşire de bulundu.

‘‘Tarihimizi tanıyalım’’ gezileri her hafta sonu devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!