İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETİLENLERİN DİKKATİNE

Tuvalet sempozyumu gerçekleşiyor

Bundan yaklaşık bir yıl önce başlattığımız 'Temiz Tuvalet' kampanyasında sempozyum aşamasına gelindi. 17 Mayıs'ta Mimar Sinan Üniversitesi'nde gerçekleşecek olan sempozyumda tuvaletlerin dünü-bugünü tartışılacak ve umumi tuvaletlere getirilmesi gereken standartlarla, yeni tasarmlar değerlendirilecek.

İstanbul'da halka açık tuvaletlerin insan sağlığını tehdit edecek kadar kötü durumda olmasından yola çıkarak yaptığımız çağrılara tuvalet malzemesi üreten firmalardan ve bölgesinde tuvalet denetimlerine başlayan Kadıköy Belediyesi gibi yerel yönetimlerden destek gelmişti. Ancak bütün bu destekler içinde en önemlisi tuvalet işletenlerin kurdukları Umumi Tuvaletçiler Derneği oldu. Dernek Başkanı İmdat Habib kampanyamızı çok olumlu karşılamış ve bu çerçevede ilk olarak uluslararası niteliği de olan bir sempozyum gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Ancak bütün çalışmalar 17 Ağustos felaketi dolayısıyla ertelenmiş ve kampanya aradan geçen bu sürede askıda kalmıştı.

Kaldığımız yerden devam

Depremin kesintiye uğrattığı çalışmalar şimdi yeniden başladı. Derneğin yürüttüğü yoğun faaliyet sonucu Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı işbirliği ile planlanan sempozyum bir yıl gecikmeyle de olsa gerçekleşebilecek.

Bu sempozyumun önemi konuyla ilgili özel sektör, belediye, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve bilimadamlarını biraraya getirecek olması. Davetliler arasında Turizm, Kültür ve Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Japon Tuvalet Birliği, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Sakatlar Derneği temsilcileri var. MSÜ Oditoryumu'nda yapılacak olan sempozyum sırasında üretici firmaların yeni ürünlerini tanıtabilecekleri standlar da bulunacak. Bu standlarda geliştirdikleri teknolojileri sergilemek isteyen firmaların dernekle temasa geçmesi gerekiyor.

Sempozyum sırasında ayrıca diğerlerine örnek oluşturması istenen umumi tuvaletlere cami, müze, hastane, lokanta gibi kategorilerde plaket verilecek.

Umumi tuvaletlerin iyileştirilmesi için bundan yaklaşık bir yıl önce başlattığımız 'Temiz tuvalet' kampanyası ilk meyvesini verdi

Savaş ÖZBEY

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Apartman altı gölet

4. LEVENT

4. Levent, Konaklar Mahallesi, Şebboy Sokak, Burakbey Sitesi A Blok'ta oturan bir okurumuzdan ilginç bir mektup aldık.

Okurumuz, 1992 yılında yapımı tamamlanan sitede, A blok yöneticisi. Apartmanın betonarme perde olarak imal edilmiş kazan dairesinin duvarından sürekli su sızıntısı olduğu için 10 Şubat günü, durumu araştırmak için bir kazı yaptırmış. Yaklaşık 1.5 metre sonra kazılan yerde İSKİ'nin temiz suyunun göllenmiş olduğunu gözlemlemiş. Bu birinci gözlem...

İkinci gözleme gelince: Binanın köşesindeki rögara her gün en az 8-10 saat 8 cm çapında temiz su aktığını öğrenen okurumuz rögar kapağını açtırınca, bir boru aracılığı ile kendisinin deyişiyle bütün mahalleyi besleyecek kadar suyun rögara akıtıldığını görmüş.

Ortaya çıkan sonuç

Okurumuz, bunun üzerine binanın çevresini incelemeye başlamış ve üçüncü gözlem: Şebboy Sokak'ın asfaltı üzerinde belli bir kaynaktan çıkan ve eğimle akan su dikkatini çekmiş. (Böylece soğuk sabahlarda neden araçların bu noktada buzlanma yüzünden kaydığını farketmiş.)

Şimdi bu üç gözlem, sitenin bulunduğu coğrafya ile birleşince ortaya çıkan sonucu okurumuz şöyle ifade ediyor: ‘‘Eskiden dere yatağı olan Armakent-Burakbey-Defterdarlar, İdareciler ve Karayolları sitelerinin de burada olduğu dikkate alınırsa ve 17 Ağustos depreminden sonra bina ve zemine duyduğumuz hassasiyet nedeniyle yaptığım inceleme sonucunda apartmanımızın İSKİ'nin içme suyu kaçağından kaynaklanan göleti üzerinde olduğunu gördüm.’’

Okurumuz, konuyu İSKİ yetkililerine götürmüş. Sorunun, büyük bir proje gerektirdiği ve apartman tarafından çözümlemesi gerektiği bildirilmiş, ek olarak da rögara sürekli akan 8 cm'lik su kaçağının da normal değerler dahilinde olduğu ifade edilmiş.

İki nokta acil girişim gerektiriyor: Olası bir depremde binanın altındaki suya bağlı korozyonun yarattığı zemin zaafiyeti ve tonlarca temiz suyun boşa akıtılıyor olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!