İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Bina değerleri yarıya indi

Ataköy, Florya, Avcılar gibi semtlerde emlak fiyatlarında büyük dalgalanmalar var

Yaşanan felakette birçok kişi yakınlarını, evlerini, mülklerini kaybederken, depremin etkisinin yoğun olduğu bölgelerde 'ucuz atlattık' deyip sevinenler emlak fiyatlarındaki düşüşle yeni bir şok yaşıyor.

17 Ağustos'ta meydana gelen İzmit Depremi'nin, artçı şoklarıyla birlikte, piyasa kuralları gereği, rantçı şoklarını da yaşıyoruz. Özellikle depremin etkisinin en çok hissedildiği bölgelerde emlak fiyatlarında büyük dalgalanmalar var.

Yeşilköy'den bize faks çeken Nur Sağlamer adlı okurumuz depremden önce satışa çıkardığı binasının değerinin şimdi yarıya indiğini belirtiyor: ‘‘Şimdi parası olanlar bu bölgede ucuza ev kapatıyor ve bu panik atmosferi geçince, bunları satarak büyük paralar kazanacaklar.’’

Dünkü gazetemizde de, Ataköy'den bu konuyla ilgili bir habere yer vermiştik. Binalarında ciddi hiçbir hasar olmayan Ataköylüler, düşen emlak fiyatarı karşısında çareyi örgütlenmekte buldular.

Bu düşüşün önüne geçmek isteyen 2, 5 ve 6. kısımların bina yöneticileri, Emlak Bankası'na 10 bin Ataköylü adına ihtarname faksı çekti. Sözkonusu faksta bankadan binaların sağlam olduğuna dair resmi belge düzenlemesi isteniyor.

Mal sahiplerinin bu endişelerinin yanında Ataköylü bir okurumuzdan gelen önemli uyarıya da yer vermek istiyoruz. Bize telefonla ulaşan okurumuz Ataköy'de önemli olmayan sıva çatlakları oluştuğunu ama bunun sorumlusunun da Emlak Bankası değil, binalarında sonradan tadilat yapan mal sahipleri olduğunu belirtiyor.

Odalarını ya da salonu genişletmek ya da manzaradan daha fazla yararlanabilmek için evlerinde duvar yıkan, kolon kesen, kirişle oynayan malsahipleri olduğunu anlatan Ataköy sakini, kendi evinde oluşan sıva çatlaklarını da buna bağlıyor:

‘‘Ataköy'de çok sayıda lojman var. Burada kalan devlet görevlileri iki-üç yıllığına geldikleri için evlerde tadilat yapmıyor. Ama mülk sahipleri yapıyor. Şimdi ilgililere sormak istiyorum, neden lojmanların bulunduğu yapılarda hasar yok da mülk sahiplerinin bulunduğu yapılarda var? Bunun sorumlusu Emlak Bankası değil!’’

Satıcının da uyanığı var

Öte yandan dikkat edilmesi gereken bir başka konu da gayrımenkul almak isteyenler açısından önemli. Çünkü depremde binası hasar gören ve bu zararını kapatmak isteyen uyanıklar da var. Sarsıntıda yapılarda meydana gelen çatlaklar sıvama, boyama gibi makyajlarla örtbas ediliyor ve bu binalar sanki sağlammış gibi 'kakalanmak' isteniyor.

Keşke tesadüf etse de depremden ucuza emlak kapatmak sonra da bunları satarak para kazanmak isteyenler, bu uyanıkların evlerini alsalar. Ancak işi tesadüflere bırakmamak gerek. Bu amaçla yeni bir uygulamaya girişen Bakırköy Belediyesi'nin bir çalışmasını duyurmak ve bu uygulamanın diğer belediyelere de örnek olmasını istiyoruz.

Bakırköy Belediyesi depremde hasar gören binaları tek tek Tapu Sicil Müdürlüğü'ne bildirmiş ve bu yapılara 'şerh' konulmuş. Yani bölgeden bir mülk edineceğiniz zaman bu yapının sicilinde 'binayı alıyorsunuz ama burası sarsıntıda hasar gördü' kabilinden uyarıcı bir ibare var.

Bu uygulamanın yaygınlaşmasının ve İstanbul'un diğer belediyelerine de örnek olması gerektiğini düşünüyoruz.Savaş ÖZBEY

ÖNEMLİ DUYURU

Mimar Nurcan Maraş öncülüğünde 20 kişilik bir gönüllü mimar grubu, depremde evleri yıkılan ya da hasar gören vatandaşlara karşılıksız proje üretmek istiyor. İhtiyacı olan belediye ve diğer kuruluşular numaralar: 0 532 636 57 20, 0 212 875 18 20

KAÇAK KATA İZİN VERMEYELİM

FERİKÖY

Feriköy, Yayla Mahallesi, Hilal Sokak sakinlerinden bir telefon aldık. Sokakta yapılan 8 katlı binanın ruhsatsız yapıldığını ve kaçak olduğunu bildirdiler.

KÜÇÜKYALI

Küçükyalı, Galipbey Caddesi, 11. No.'lu Osman Şahin Alp Apartmanı’nın dört katlı eski bir bina olduğunu ve mal sahibi olan müteahhitin beşinci katı kaçak olarak çıktığını bildirdi. Okurumuz İmar Müdürlüğü'ne dilekçeyle şikayette bulunulduğunu ancak bir sonuç alınamadığını belirtti.

RAMİ

Kaçak kat sözkonusu değil

1 Eylül tarihinde sütunlarımızda Rami, Yenimahalle, Mazharbey Caddesi, 33 No.'lu bina ile ilgili bir şikayet duyurmuştuk. Çatı katının kaçak olarak yapıldığı söyleniyordu. Binanın sahibi olan okurumuz bizi arayarak, kaçak kat yapımının sözkonusu olmadığını, inşaatın, 1998, 5. cilt, 19. sayfa numaralı ruhsatla yapıldığını belirtti.

Barınak önerileri

Ulusça afetzedeler için birşeyler yapabilme çabası içindeyiz. Depremzedeler için, okurlarımızdan anlamlı iki öneri geldi.

Barınak önerisi. Bunlardan birincisi, Adalar Devlet Hastanesi Lojmanları. Okurumuz, bu lojmanlarda kendi evleri olduğu halde oturanların bulunduğunu söyleyerek yapılacak bir düzenlemeyle, afetzedelerin lojmanlarda barınmasının sağlanabileceğini belirtti.

Diğer bir öneri de bir-iki yıl önce Sultanbeyli'de, kapatılmış olan bir Kuran kursu binası ile ilgili.

Binanın mühürlendiğini ve boş tutulduğunu söyleyen okurumuz Ahmet Yesevi Mahallesi'ndeki bu binanın afetzedeler için barınak olarak kullanılmasını önerdi.

Esenyurt Belediyesi işbaşında

Sütunlarımızda, Esenyurtluların sitemlerine yer vermiş, depremden etkilendikleri halde seslerinin duyurulmadığını bildirmiştik. Esenyurt Belediyesi bu konuda bir açıklama gönderdi bize. Esenyurt'un 10 tane Bilecik büyüklüğünde, yaklaşık 200 bin nüfuslu bir belde olduğu belirtilerek, depremde yalnızca iki binanın yıkıldığı ve toplam üç kişinin hayatını kaybettiği vurgulandı.

Kontroller sürüyor

Esenyurt'ta halen bina kontrollerinin devam ettiği, 7200 konutluk Esenkent yerleşim bölgesinde binalarda tek bir çatlak görülmediğinin açıklandığı basın bildirisinde Esenyurt'ta bulunan bütün iş makinelerinin depremden zarar gören bölgelere yönlendirildiği, belediyenin 20 TIR yardım malzemesini ağır mağduriyet altında olan bölgelere gönderdiği açıklandı.

Esenyurt Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan'ın şu sıralarda bin depremzedenin Esenkent konutlarına yerleştirilebilmesi için bizzat çalıştığı da bildirildi.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Çukurlar kapatılmadı

KOCAMUSTAFAPAŞA

Bizi arayan bir okurumuz, Kocamustafapaşa, Vedin Caddesi'nde yapılan doğalgaz kazı çalışmalarında açılan sekiz büyük çukurun kapatılmadığını ve yağmurda sorun yarattığını bildirdi.

Hergün bilet biter mi?

İKİTELLİ

Bizi arayan bir okurumuz, Yenikapı'dan kalkıp İSTOÇ'a gelen halk otobüslerinde yolculardan alınan ücret karşılığı bilet verilmediğini ve sorulduğunda biletin bittiği şeklinde bir cevap verildiğini anlattı. Okurumuz, ertesi gün de aynı durumla karşılaşınca ‘‘Dün bilet bitmişti, bugün de mi?’’ diye itiraz etmiş. Ancak sürücünün ‘‘İstersen git belediyeye şikayet et’’ dediğini, ardından hakaret ettiğini belirten okurumuz otobüsün plakasının 34 UT 975, seri numarasının da A306 olduğunu bildirdi.

Çöpler düzensiz toplanıyor

ÜMRANİYE

Ümraniyeden bize ulaşan okurlarımız, Dudullu Çekmeköy’de, Şahinbey Mahallesi sakinlerinin çöplerin düzenli olarak toplanmamasından şikayetçi olduğunu bildirdi.

Belediyenin çöp toplamasındaki düzensizliğinin hem sağlığı tehdit ettiğini, hem de pis kokuya neden olarak çirkin görünüm yarattığını belirten mahalleliler Ümraniye Belediyesi’nin çöp toplama işleminin bir düzene sokmasını istiyor.

Yönetenlerin dikkatine...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!