İstanbul'u dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Hasköy vapur istiyor

İstanbul'un kronik ulaşım sorununda deniz taşımacılığı önemli bir açılım sağlayabilecekken, bu güne değin bu konu resmi yönetimlerce hep ihmal edildi. Oysa kentin asıl sahibi İstanbullular, iskelelerine, vapurlarına sahip çıkıyor ve yetkilileri göreve davet ediyor.

İstanbul dünyanın en büyük su bulvarlarından biri. Sadece Karadeniz'i Akdeniz'e, Asya'yı Avrupa'ya bağlamakla kalmıyor; aynı zamanda her iki yakasında 10 milyon İstanbulluya da evsahipliği yapıyor. Bu 10 milyonluk nüfus, hergün işlerine-evlerine gitmek, alışveriş yapmak, ya da eğlence, ziyaret, sağlık için kentin hergün bir yerinden başka bir yerine dev bir metropol trafiği oluşturuyor. Ama ne yazık ki bu dev kıyı kentinin insanları, tıpkı raylı taşımacılığın kendisine çok görüldüğü gibi, su taşımacılığından da -sanki arkasında bir kasıt varmış gibi- mahrum bırakılmış.

Bir işadamı biliyorum. Yeniköy'den Sirkeci'deki işyerine gitmek için kendi özel yatını kullanıyor. Akşam da yine kara trafiğinin keşmekeşine kalmadan aynı yolla evine dönüyor. Rahat hızlı ve güvenli. Ama ne yazık ki İstanbul'da yaşayan herkes bu işadamının olanaklarına sahip değil ve devletin eksikliklerini kendi olanaklarıyla giderebilecek mali gücü yok. Oysa ne kadar kentiçi ulaşım ne kadar rahat ve çabuk olurdu ve karayolundanskalkacak yükle birlikte kara taşımacığı da biraz olsun nefes alabilirdi.

Bize telefon, faks ve e-mail'le ulaşan İstanbulluların büyük çoğunluğu da bu görüşte. Son olarak Hasköy'den aldığımız bir mektupta, Hasköylüler adına isteğini bize ileten İbrahim Sedefoğlu da bu yöndeki haklı isteğini dile getiriyor: ‘‘Hasköy'de eskiden Eminönü ve Üsküdar'a rahatlıkla ulaşabilmemizi sağlayan bir iskelemiz vardı. Ama şimdi gidemiyoruz çünkü kullanılmıyor. Denizcilik İşletmeleri Eyüp ve Sütlüce iskeleleri gibi bizim iskelemizi de onarıp, faaliye geçirse benim gibi daha nice insan faydalanacak ve rahat ulaşım olanağına kavuşacak.’’

Hasköy başlangıç olsun

Neden Hasköy bir başlangıç olmasın? Bir anlamda Hasköy İskelesi, kamuoyunun vicdanında bu yolda atılacak adımlar için emsal olacaktır. Denizcilik İşletmelerinin İbrahim Bey'in ve diğer Hasköylülerin bu isteğini dikkate alacağını ve gereken araştırmayı çalışmayı yapacağını umuyoruz. Sizler de İbrahim bey gibi istek ve önerilerinizi bise iletin, kamuoyuna duyuralım. Bu konudaki gelişmeleri size bildirmeye devam edeceğiz, çünkü bu olayın takipçisiyiz.

ALKIŞLAR

Yazdık sonuç aldık

Yayınladığımız elekrik şikayetleri tek tek çözüme kavuşuyor. İstanbul'un Avrupa yakasında faaliyet gösteren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. köşemizde yer alan şikayetleri inceleyerek bunları çözüme kavuşturuyor. Kuruluşun Halkla İlişkiler Müdürü Vural Özdemir ise yaptıkları inceleme ve çalışmaların sonuçlarını bize bildiriyor. İşte bunlardan bazıları:

31 Aralık 1998: 'Kesintinin nedeni ne?'

‘‘Gazetenizde yer alan haber yazınız incelenmiş olup aşırı yükten yanan yeraltı kablosu nedeniyle kesintinin meydana geldiği anlaşılmış ve sözkonusu arıza giderilmiştir.’’

4 Ocak 1999: 'Sokak neden karardı?'

‘‘Bayrampaşa Çarşı Caddesi Akar ve Akasya Sokakları civarındaki yanmayan aydınlatma lambaları tesbit edilerek onarılmıştır.’’

28 Ocak 1999: 'Sokak lambasında bir terslik var'

‘‘Eski Havaalanı Caddesi üzerindeki aydınlatma kabolomuz yandığından dolayı bölgedeki sokak lambaları zorunlu olarak gündüz de yanmıştır. Arıza düzeltme çalışmalarımızın bitmesinden sonra lambalar normale dönmüştür.’’

4 Şubat 1999: 'Hava bozunca zifiri karanlık'

‘‘Çeliktepe, Emniyet Evleri Taşkent Sokak ve civarını besleyen alçak gerilim kablosu aşrı yükten yanmış. Arıza derhal giderilerek bölgeye yeniden normal elektrik verildi.’’

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Toplum sağlığı tehlikede

KÜÇÜKÇEKMECE

Her sabah uyandığınızda karşınıza çıkan ilk manzaranın kocaman bir çöp yığını içinde eşelenen köpekler olması ve bu yığının içinde pazar tezgahlarının bulunması nasıl bir duygu uyandırır? Ya bunun yaklaşık 1 yıldır böyle devam ediyor olması?

Küçükçekmece Vennet Mahallesi, Gazi Osman Sokak sakinleri adına bize gelen faksta anlatılanlar ciddi bir toplum sağlığı tehtidini yansıtıyor. köpeklerin eşelendiği çöplükte bir de insanların yiyeceklerini sağladıkları pazar tezgahlarının yer alıyor olması gerçekten de soruna acil çözüm gerektiğinin bir göstergesi. Mahalle sakinleri imza toplayıp, yetkililere yazılı bşvuruda bulundukları halde hiç bir sonuç alamamaşlar.

E5 KARAYOLU

Yama gerekiyor

Bize faks gönderen Haluk Suna adlı okurumuz, aylardır tanık olduğu bir durumdan söz etmiş. E5 karayolunda Merter'den Cevizlibağ'a gedirkin Shall benzin istasyonunun yakınlarında asfalt, seyir halindeki araçlara thelike yaratacak denli bozukmuş. Buray yapılacak yamanın muhtemel bir kazayı önleyeceğini söyleyen okurumuz, geç kalınmadan önlem alınmasını istiyor.

BOSTANCI

Tren yoluna geçit gerek

Bostancı'dan adrayan bir okurumuz, önemli bir rnoktaya değinerek gç kalınmadan çare bulunması gerektiğini bildirdi. Bostancı'da Bostancı Karakolu'nun bulunduğu yerdeki tran yolu, yayalar tarafından çok kullanlmaktaymış. Yayalar rayların üzerinden geçiyorlarmış. Bölgede karakolun bulunması dolayısıyla yaya trafiğinin yoğun olduğunu söyleyen okurumuz, haklı olarak bir geçit yapılarak yayaların güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Hastanelik eden levhalar

ÜSKÜDAR

Üsküdar'dan arayan bir okurumuz, kaldırımları kaplayan alçak levhalardan şikayet etti. Üsküdar Meydanı'nda Harek ve evlendirme Dairesi'ne ilişkin tabelalardan birine kafasını çarptığını ve oluşan yaraya dikiş atılmak zorunda kaldığını anlatan okurumuza, gittiği hastanede ilk müdahaleyi yapan hekim ‘‘Siz, levha yüzünden yaralanan dördüncü kişisiniz’’ demiş. Başka insanların da benzer biçimde yaralanmaması için bir an önce önlem alınması igerekiyor. Yönetenlerin dikkatine...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!