İstanbul'u ben uydudan yöneteceğim

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu ben uydudan yöneteceğim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

ANAP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Talip Özdemir, 8 yıldır üniversite çevreleri ile birlikte üzerinde çalıştığı ‘İstanbul 2000 Bilişim Projesi’ni Hürriyet'e anlattı.

İki dönem Konya-Ereğli, iki dönem de Bakırköy Belediye Başkanlığı yapan Özdemir, İstanbul 2000 Bilişim Projesi'nin ‘Akıllı kent’ de denilen Coğrafi Bilgi Sistemi ile Kent Bilgi Sistemi'ni birleştiren yeni bir model olduğunu söyledi. Özdemir, ‘‘İstanbul bu haliyle kaybolmak, elden çıkmak üzere. Bunu telafi edebilmek için İstanbul'u mutlaka bu projeyle idare etmek gerekiyor’’ dedi.

‘Kentleşme, İstanbul ve Çevre’ konusunda doktora çalışması da bulunan Özdemir, İstanbul 2000 Bilişim Projesi'ni şöyle anlattı: ‘‘İstanbul'a bir yer uydu istasyonu yapılacak. Uydu aracılığıyla sağlanacak görüntülerle İstanbul takip edilecek. Uydudan alacağımız görüntüler sayesinde Bağcılar'daki bir çarpık yapılaşmayı anında görme imkanına sahip olacağız. Bağcılar'da bir dal kesildiği zaman haberimiz olacak. İstanbul 2000 projesiyle yeni bir dönem başlayacak.’’

İstanbul'un ‘Ekonomide 126 devleti geride bırakan 12 milyonluk dev bir şehir’ olduğunu kaydeden Özdemir, kentin bir ucundan diğer ucuna gitmek için 200 kilometre yol katetmek gerektiğini, bunun da bir gün sürdüğünü anlattı.

SON VAGONU KAÇIRMAYALIM

Bir tarih ve kültür kenti olan İstanbul'un ‘Kent kırsalı’ haline gelmesinden yakınan Özdemir, kentin en önemli sorunlarının trafik, deniz ve hava kirliliği, çöp, su ve kanalizasyon olduğunu söyledi. Bu sorunların hamasi nutuklarla değil objektif projelerle çözülebileceğini vurgulayan Özdemir, ‘‘İstanbul'u artık deneme-yanılma yöntemiyle yönetme imkanına sahip değiliz. İstanbul'un son bir vagonu var. Onu da kaçırırsak bu kentte yaşamak artık mümkün olmayacak’’ dedi.

Yeni bir İstanbul Yasası hazırladığını açıklayan Özdemir, ‘‘Parlamento'da bunu Sayın Başbakan'a ve ilgili birimlere ilettiğimde; herkesin mutabık kaldığını gördüm’’ dedi.

MELEN'DEN SU

İstanbul çöpünün gübre yapımına ve elektrik üretimine elverişli olduğunu belirten Özdemir, su sorununun çözümü için de Melen Projesi'ni hazırladıklarını söyledi.

60 BİN LOJMAN

Özdemir, ‘‘İstanbul'da yaşayan 60 bin öğretmenin hepsine lojman yapma imkanına sahibiz’’ dedi. Sağlık projesinin de İstanbul'da yaşayanlara ‘Özel sağlık sigortası’ yapılmasını öngördüğünü ifade eden Özdemir, yeni İstanbul yasasında belediyenin eğitim ve sağlık alanındaki yetkilerinin yeniden düzenlendiğini söyledi.

PROJELERİN KAYNAĞI

İstanbul için hazırladığı projelerin havada asılı değil kaynağı belli projeler olduğunu da vurgulayan Özdemir, ‘‘Dünya Bankası'ndan alabileceğimiz kaynaklar var, İstanbul'un kendi içinden üretebileceğimiz kaynaklar var’’ diye konuştu.

Köprü değil tüp geçit

Boğaz trafiğinin rahatlatılması için raylı sistemle birleştirilmiş tüp geçit modelini öneren Ali Talip Özdemir, üçüncü köprü yapılmasına karşı çıktı. İstanbul trafiğinde denizden yüzde 3 oranında yararlanıldığını söyleyen Özdemir, bilgisayar ortamında yaptıkları çalışmaların, bu oranın yüzde 18'e çıkarılması ile trafiğin önemli ölçüde rahatlatılacağını gösterdiğini anlattı. Özdemir, deniz ulaşımında hızlı deniz taşıtları, yeni iskeleler ve yüzer otoparkların devreye sokulması gerektiğini bildirdi. Trafikte yapılacak iki saatlik bir rehabilitasyon ile 2 milyon dolar kazanç elde edilmesinin mümkün olabileceğine işaret eden Özdemir, İstanbullular'ın günde 4 saatini trafikte kaybettiğini vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!