İstanbullulara sıcak uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İstanbullulara sıcak uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 14:17

Sıcak hava ve yüksek nem oranı nedeniyle bunalan İstanbulluları uyaran İstanbul Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, yüksek sıcaklığın birkaç gün daha devam edeceğini ve halkın sıcak havaya karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Bakar, yaptığı açıklamada, meteoroloji uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu ve birkaç gün daha yüksek sıcaklığın süreceğini bildirdi. Hava sıcaklığında artışın, nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağına dikkat çeken Bakar, gerekli önlemler alınmadığı taktirde sıcaklığın insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, bu durumdan özellikle çocukların, yaşlıların, kalp ve akciğer hastalarının daha fazla etkileneceğini kaydetti.

Bakar, artan hava sıcaklığı ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için bir dizi öneride bulundu. Sağlık Müdürü Bakar’ın önerileri şöyle:

“.Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16:00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır.

.Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra, sıcak çarpması için dikkatli olunmalı, bol sıvı alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalıdır.

.Kanser hastaları, kemoterapi hastaları ve değişim deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmesi gerekir.

.Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları, sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalıdırlar. Sık sık ılık sı ile duş yapmakta fayda vardır. Havasız ve kapalı yerlerde, uzun süre kalınmamalı, hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.

.Açık renkli, bol giysiler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalıdır.

.Ültraviyole ışınlarından koruyu gözlükler takılmalıdır.

.Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmelidir.

.Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında, kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemeli, bu durumda soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Müdahale gereken durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır.

.Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda; soğuk kompres yapılmalı, hekime başvurulmalıdır.

.Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak, başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidirler.”

Haberin Devamı

İstanbullulara sıcak uyarısı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!