İstanbullu Rumlar Yunan Meclisi’nde

Güncelleme Tarihi:

İstanbullu Rumlar Yunan Meclisi’nde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 00:00

Gökçeada ve Bozcaada temsilcilerinin de bulunduğu bir grup İstanbullu Rum, Yunan parlamentosundaki Helenizm Diaspora Komitesi’ne Türkiye’de yaşadıkları sorunları anlattı.

Haberin Devamı

Brifingde, Rum azınlık temsilcilerinin 1950’den bu yana ilk kez Türk hükümetiyle görüştüğü ve taleplerini iletebildiği hatırlatıldı.

TÜRKİYE’de yaşayan Rum cemaatinin temsilcileri, önceki hafta Yunan parlamentosunda Helenizm Diaspora Komitesi’ne bir brifing verdi. Nikos Uzunoğlu, Paris Asinakis, Apostolos Kerkineoğlu ve Rum Patrikhanesi’nin Hukuk Danışmanı Ktistakis’ten oluşan heyet, Türkiye’de karşılaştıkları sorunları ve atılan olumlu adımları anlattı. Rum azınlığın 1950’den bu yana ilk kez Türk hükümetiyle temas kurabildikleri hatırlatan Rum heyeti, Rum Azınlık Vakıfları Koordinasyon Kurulu’nu, ders kitaplarının yeniden düzenlenmesi gibi konularda adımlar atıldığını hatırlattı. Ancak en önemli adımın Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin tapusunun Patrikhane’ye verilmesinin Patrikhane’nin tüzel kişilğinin tanınması anlamına da geldiğini vurgulayan heyet, aynı gelişmelerin Rum vakıfları konusunda yaşanamadığını ifade etti.

Patrikhane tanındı

Batı Trakya’da yayımlanan Birlik Gazetesi’nde yer alan habere göre, heyette yer alanlar, Rum azınlığa ait vakıf mallarının iadesi konusunda Türk hükümetine detaylı bir liste sunduklarını ancak listede yer alan bin başvurudan sadece 131 ilin onaylandığını hatırlattı. Fener Rum Patrikhanesi’nin Hukuk Danışmanı Ktistakis ise brifingde şunları söyledi:

“Şu an hukuki açıdan iki olumlu gelişme var. Birincisi Patrikhane’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonrasında Türk makamları tarafından Yetimhane’nin iade edilmesi, ki otomatik olarak ‘Ekümenik’ Patrikhane’nin hukuki varlığının ispatı, aynı zamanda ‘Venedik Hukuk Komisyonu’ kararı ile Partikhane’nin dinsel varlık olarak istediği başlığı kullanabilmesi hakkının teyididir.”

Gökçeada bağlantısı

Nikos Uzunoğlu ise, “Çözümlenmemiş ve sürüncemede kalan sorunların başında tabii ki azınlık kurumları ve vakıflar geliyor. Vakıflarla alakalı 2008 yılında çıkan yasa çok önemli olmasına rağmen, bugüne kadar herhangi bir ışık görülmedi. Eğitimin desteklenmesi en öncelikli konulardan birisi. Yunanlılara ait taşınmaz malların kurtarılması, Gökçeada’nın Yunanistan’la ulaşımı açısından bağlantı sağlanması ve Gökçeada’ya Gümrük Kapısı açılması, gibi en önemli konular hakkında Yunan devletinden yardım talep ediyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!