Fırtına Türkiye'yi vurdu! İzmir'de deniz taştı...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2018 06:20

İstanbul ve İzmir'de şiddetli fırtına nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşıyor. Fırtınanın hızı İstanbul'da 93 km, İzmir'de ise 103 km olarak ölçüldü. Şiddetli lodos nedeniyle dev dalgalar oluştu, ağaçlar kökünden söküldü. İki kentte de ulaşım da bir çok sefer iptal oldu. İzmir'de deniz ve kara birleşti. Bir çok ev ve iş yerini su bastı; vatandaşlar ayakta dahi durmakta zorlandı.

Haberin Devamı

Dün geceden itibaren başlayan ve Türkiye genelinde etkisi olan fırtına ve yağışlı hava, sabah saatlerinden itibaren İstanbul ve İzmir'de etkisini arttırarak devam etti. İzmir'de sağanak yağmur nedeniyle cadde ve sokaklar sular altında kalırken, Kordon'da deniz ve kara birleşti.

Fırtına Türkiyeyi vurdu İzmirde deniz taştı...


İstanbul Boğazı kıyılarında ise lodos nedeniyle dalgaların sahile çarpmasıyla su seviyesi 3-4 metre yüksekliğe kadar çıktı.Olumsuz hava koşulları nedeniyle İDO'da tüm iç hat seferler iptal olurken, BUDO da bazı seferler iptal edildi.

Fırtına Türkiyeyi vurdu İzmirde deniz taştı...


EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI

Haberin Devamı

İzmir’in en prestijli yerlerinden Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda yağmur ve fırtına nedeniyle denizin yükselmesi sonucu sular cadde ve sokakları göle çevirdi, ev ve işyerlerini bastı. Kordon’da çoğu kafeterya ve restoran olan mekanların sahipleri ellerinde süpürgelerle suları tahliye etmeye çalıştı. Ancak, başarılı olmadı. Pantolonlarını dizlerine kadar sıyıranlar, çaresizliklerini “Görüyorsunuz halimizi değil mi? Para kazandığımız yer mahvoldu. Ne olur yardım edin” dedi.

KEMER DEVRİLDİ

İzmir'de Konak Belediyesi'nin yılbaşı kutlamaları çerçevesinde yaptığı süslemelerden olan Alsancak'taki Şevket Özçelik Sokak'ta bulunan ışıklı kemer, şiddetli rüzgâr nedeniyle gece saatlerinde devrildi. Gazi İlköğretim Okulu’nun köşesinde bulunan ve gündüz saatlerinde binlerce kişinin geçtiği sokaktaki kemerin gece devrilmesi olası bir faciayı önledi. Konak Belediyesi zabıta ekipleri, kemerin etrafına güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.

Fırtına Türkiyeyi vurdu İzmirde deniz taştı...


DALGA BOYU 4 METREYİ BULDU

İzmir'de çok sayıda itfaiye ve AKS aracı olmasına rağmen sel sularıyla mücadelede etkili olamadı. Deniz ile kara birleşirken dalga boyu 4 metreyi buldu.

Şiddetli rüzgârdan deniz ulaşımı da etkilendi. İZDENİZ olumsuz hava şartları nedeniyle seferlerin iptal edildiği duyurdu. İZDENİZden yapılan açıklamada Sayın yolcularımız, olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle tüm yolcu ve araba vapuru seferleri geçici süre iptal edilmiştir" denildi.

103 KİLOMETREYLE ESTİ, 11 AĞAÇ DEVRİLDİ

Haberin Devamı

İzmir’de rüzgârın şiddeti de 103.3 kilometreye kadar ulaştı. Sahil kesiminde daha yoğun hissedilen şiddetli lodos nedeniyle 11 ağaç devrildi. 

Fırtına Türkiyeyi vurdu İzmirde deniz taştı...


İSTANBUL'DA DA ETKİLİ OLDU

İzmir'in yanı sıra İstanbul’da dün akşam saatlerinden sabaha kadar şiddetli rüzgar etkili oldu. Denizde dev dalgalar oluştu. İstanbul Boğazı kıyılarında dalgaların sahile çarpmasıyla su seviyesi 3-4 metre yüksekliğe kadar çıktı.Hava ve deniz seferlerinde aksamalar yaşandı.

SİLİVRİ'DE AĞAÇLAR DEVRİLDİ

Silivri'de lodos ve yağmur etkili olurken, sahilde 2 metreye ulaşan dalgalar oluştu, ağaçlar devrildi. İlçede gece saatlerinde yoğun olarak hissedilen lodos sabah saatlerinde yağışla birlikte etkisini artırdı. Sahilde boyu 2 metreyi bulan dalgalar oluştu, yağış ve lodos nedeniyle bazı teknelerin güverteleri su aldı.

Haberin Devamı

Vatandaşlar yağıştan korunmak için durak ve apartman gibi kapalı alanları tercih ederken, bazıları da şemsiyelerle korunmaya çalıştı.

MARMARA’DA ULAŞIMA POYRAZ ENGELİ

Marmara Denizi’nde etkisini sürdüren poyraz, deniz ulaşımında aksamalara neden oluyor. Hızı zaman zaman 60 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 33 şilep ve tanker, Şarköy ve Süleymanpaşa sahiline demirledi. Poyraz, balıkçıları da olumsuz etkiledi. Dün ava çıkamayan tekneler bugün de denize açılamadı. Meteoroloji yetkilileri poyrazın etkisini sürdüreceğini belirterek vatandaşları uyardı.

SABAH İPTAL EDİLEN SEFERLER

İDO'da iptal olan seferler:

07:00 Yenikapi - Bandirma Hızlı Feribot
07:30 Bursa - Yenikapi Hızlı Feribot
07:45 Bandirma - Yenikapi - Bostanci Deniz Otobüsü
07:50 Kadikoy-Yenikapi-Bursa Deniz Otobüsü
08:30 Bursa-Armutlu-Armutlutk-Yenikapi-Kadiköy Deniz Otobüsü

BUDO'da iptal olan seferler:
07:00 Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) seferi
07:30 Bursa (Mudanya) - İstanbul (Büyükçekmece) seferi
08:30 İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya) seferi
09:00 Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) seferi
09:00 Bursa (Mudanya) - Armutlu (İhlas) seferi
09:30 Armutlu (İhlas) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) seferi
09:30 İstanbul (Büyükçekmece) - Bursa (Mudanya) seferi
10:45 İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya) seferi

Fırtına Türkiyeyi vurdu İzmirde deniz taştı...


KAR GELİYOR

Haberin Devamı

Çok bulutlu havanın hâkim olacağı Marmara Bölgesi’nde yağışların yağmur ve sağanak, bölgenin doğusunda ise karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması bekleniyor. Bölgede hava sıcaklığı 6 ila 8 derece azalarak, mevsim normallerinin altında seyredecek. Çok bulutlu hava beklenen bölgede yağışların yağmur ve sağanak, doğusunda ise karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgârın, kuzey ve kuzeybatı (karayel) yönlerinden kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (60-90 km/sa) şeklinde esmesi öngörülüyor. Kuvvetli rüzgâr nedeniyle yaşanabilecek soba ve baca gazı zehirlenmesi, ulaşımda aksamalar ile çatı uçması gibi olumsuz şartlara karşı vatandaşlardan dikkatli ve tedbirli olunması isteniyor. 

Haberin Devamı

METEOROLOJİ'DEN YENİ FIRTINA UYARISI

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Antalya Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Antalya, Isparta, Burdur ve Muğla'da, hava parçalı çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı, iç kesimler yağmur, zamanla karla karışık yağmur ile kar yağışlı geçecek. Rüzgârın güney, öğle saatlerinden itibaren kuzey yönlerden kuvvetli, zaman zaman fırtına (60-80 kilometre/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Hava sıcaklığının 2 ila 4 derece düşeceği tahmin ediliyor.
Muğla'nın güney, Antalya'nın doğu ilçelerinde de kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli yağış, denizlerde ise fırtına bekleniyor.

DOĞU ANADOLU'DA 500 KÖY YOLU KAPANDI

Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ile olumsuz hava koşulları nedeniyle 500 köy ve mahalle yoluna ulaşım sağlanamıyor.

ERZURUM’DA YOĞUN KAR

Erzurum’da iki gündür aralıklarla etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle 4 mahalle yolu ulaşıma kapandı. Ekipler kapalı yolları ulaşıma açmak için çalışma başlattı.

ERZİNCAN’DA 100 KÖYE ULAŞIM YOK

Erzincan’da, akşam saatlerinde etkili olan kar ve tipi nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Kar yağışı nedeniyle kent merkezinde 5, Çayırlı 5, İliç 5, Kemah 5, Kemaliye 14, Otlukbeli 1, Refahiye 55, Tercan 6 ve Üzümlü ilçesinde 4 olmak üzere toplam 100 köy yolu ulaşıma kapandı.

CIBILTEPE’DE KAR KALINLIĞI 80 SANTİMETRE

Kars’ta gece etkili olan ve aralıklarla devam eden kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü. Kar yağışı nedeniyle sabah saatlerinde iş yerlerine giden vatandaşlar araçlarının üzerinde biriken karları temizledi. Kağızman’da 5, Arpaçay’da 3, Sarıkamış’ta 5 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Sarıkamış ilçesinde de kar yağışının ardından kar kalınlığı ilçede 60, Cıbıltepe Kayak Merkezi’nde 80 santimetre ölçüldü.

ÇOCUKLARIN KAR SEVİNCİ

Sarıkamış-Kars Karayolu’nun 20 kilometresinde oluşan sis nedeniyle görüş mesafesi 20 metreye düşerken, araçlar kontrollü şekilde trafikte ilerleyebildi. Kar yağışına sevinen çocuklar okul bahçelerinde kar topu oynadı.

ARDAHAN’DA BUZLANMA UYARISI

Ardahan’da kent merkezinde sabah saatlerinden itibaren kar yağışı etkili olmaya başladı. Ardahan-Artvin yolunun Sahara ile Ardahan-Posof yolunun Ilgar Dağı mevkilerinde buzlanma meydana geldi. Yetkililer, sürücülerin tedbirli olmalarını istedi. Yüksek kesimlerdeki yoğun kar yağışı nedeniyle il genelindeki 3 köye ulaşım sağlanamıyor.

TUNCELİ’DE 242 KÖYE ULAŞIM YOK

Tunceli genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 242 köy yoluna ulaşım yapılamıyor.
İki gün boyunca aralıklarla kent genelinde etkili olan kar yağışının ardından il merkezinde kar kalınlığı 10, bazı ilçelerde ise 40 santimetreyi buldu.

AĞRI’DA 138 KÖYÜN YOLU KAPALI

Ağrı’da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun kar yağışı, Ağrı-Doğubayazıt karayolu İpek Geçidi mevkisinde aksamalara yol açtı. Yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 138 köy yolu ulaşıma kapandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!