İstanbul'da 'Fetih Şöleni'

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda Fetih Şöleni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2016 15:11

İstanbul'un fethinin 563. yıldönümü kapsamında Yenikapı'daki miting alanında Fetih Şöleni düzenlendi. Devletin zirvesi şölende buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında "İstanbul 563 yıl önce fethedildi ama şundan emin olun bu fethin hesaplaşması 563 yıldır bitmedi. İstanbul’da ezanlar okunduğu sürece bu hesaplaşma bitmeyecek" dedi. Öte yandan vatandaşlar miting alanını doldururken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişi sırasında 'Gençlik başkanlık istiyor' yazılı dev pankart açıldı.

Haberin Devamı

İstanbul'da bugün Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Fetih Şöleni' düzenlendi. 

İŞTE DAKİKA DAKİKA FETİH ŞÖLENİ

18:50 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Sadece Akdeniz'e değil Avrupa'ya da bir kısrak başı gibi uzanan bu memleketi bizden koparmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bölücü terör örgütünü koçbaşı gibi kullanıp ülkemize saldıranların derdi ne Kürt kardeşlerimizdir ne de o bölgedir. Onların derdi fethin intikamını almaktır. İşte gördünüz, kullandıkları kuklalar açtıkları çukurlara gömüldüler.

İstanbul 563 yıl önce fethedildi ama şundan emin olun bu fethin hesaplaşması 563 yıldır bitmedi. İstanbul’da ezanlar okunduğu sürece bu hesaplaşma bitmeyecek.

Haberin Devamı

"100 YIL ÖNCESİNİN HASTA ADAMININ VARİSİNİ, GELECEĞİN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu millet yüz yıl önce, hasta adam ilan ettikleri Osmanlı'nın küllerini havaya savurmanın hevesiyle Çanakkale'de, Kut'ül Amare'de, Kafkas cephesinde tüm güçleriyle üzerine saldıranlara, hak ettikleri cevabı vermişti. Kurtuluş Savaşı sonunda adeta küllerinden yeniden doğan son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl 93. yıl dönümünü geride bırakıyor. İnşallah, 2023 hedeflerimize ulaşarak, 100 yıl öncesinin hasta adamının varisini, geleceğin en büyük 10 ekonomisinden biri haline getireceğiz." diye konuştu.

"ÜMİTLERİNİ TÜRKİYE'YE BAĞLAMIŞ DURUMDALAR"

Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Fetih Şöleni"nde halka seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nereden nerelere geldik. Bize bunu layık görmeyenler şimdi aslını görüyorlar. Çünkü, bizim fiilimizin ulaştığı yere ülkemizdeki birileri var ya onların hayalleri bile ulaşamaz. Bizi dünyada seven var, sevmeyen var. Bize çok dua eden toplumlar da var ama maalesef hiçbirinin imkanları bizden daha ileri değil. Onlar da ümitlerini Türkiye'ye bağlamış durumdalar, size bağlamış durumdalar, bize bağlamış durumdalar." dedi.

Haberin Devamı

"EN BÜYÜK KALKINMA SEFERBERLİĞİNİ BİZ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'de iktidarda olduğumuz 13 yıl içerisinde cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma seferberliğini biz gerçekleştirdik. Bize ne dediler? 'Boğazın altından tünel, metro yapamazsınız' dediler. Niye yapamayalım? Benim ecdadım Osmanlı, projesini yapmış. Osmanlı, projesini yapmış, bunlar 'Yapamayız' diyorlar. Ne oldu yaptık mı? Yaptık." diye konuştu.

DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI

Dokunulmazlıklarla ilgili parlamentoda iktidar partisinin vermiş olduğu teklifin görüşüldüğünü ve 376 kabulle geçtiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ne demektir? Yargı parlamentoya fezlekeleri gönderiyor ve bu fezlekeler rafa konuyordu. Şimdi rafa konmuyor. O tarih itibarıyla bu fezlekeler, 168 milletvekilini kapsayan fezlekeler ve bu fezlekeleri şu anda parlamento oyladı ve yargıya gönderiyor. Onun için de şu anda Meclis Başkanlığında. Bundan sonra kalan yargının, yargının vereceği kararla da sizin bu arzularınız, inanıyorum Allah'ın izniyle yerine gelecek."

Haberin Devamı

"COĞRAFYAMIZDAKİ BİN YILLIK VARLIĞIMIZI HALA KABUL ETMEYENLER VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anlaşılıyor ki medeniyetimizin bin 400 yıllık ışığı, hala birilerini rahatsız ediyor. Anlaşılıyor ki coğrafyamızdaki bin yıllık varlığımızı hala kabul etmeyenler var. Fethin 600 yıla yaklaşan acısının da hala taze olduğunu görüyoruz. Biz unutsak da onlar unutmuyor, biz uyusak da onlar uyumuyor. Biz kendilerine ne kadar yaklaşırsak yaklaşalım, onlar asıl hedeflerinden, asıl niyetlerinden, asıl rüyalarından vazgeçmiyorlar. Onun için biz de unutmayacağız, onun için uyumayacağız, onun için kendimiz olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.

"YENİ TÜRKİYE DİYORUZ"

Haberin Devamı

Çok önemli neticelere ulaşıldığını, hala katedilmesi gereken mesafelerin olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sabırla, çok çalışarak, ülkemizi 2023 hedeflerimize ulaştırdığımızda, inanın bana, bambaşka bir Türkiye'nin doğuşuna şahit olacağız. Bunun için ne diyoruz. 'Yeni Türkiye' diyoruz. Bunun için 'yeni anayasa' diyoruz. Bunun için 'yeni yönetim sistemi' diyoruz." dedi.

"2016 İNŞALLAH YENİ BİR SIÇRAMA YILIMIZDIR"

13 yılda defalarca çok ciddi ekonomik saldırılara maruz kalındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Basit, delikli paralara muhtaç olan bir Türkiye'den, 23.5 milyar dolar IMF'e borcu olan bir Türkiye'den, bu borcu sıfırlayan bir Türkiye'ye geldik. Artık borcumuz var mı? Yok. Artık, veren el olduk. Kardeşlerim, daha da iyi olacağız. Hiç endişeniz olmasın. Daha da güçleneceğiz. Ve 2016 inşallah, yeni bir sıçrama yılımızdır." diye konuştu.

Haberin Devamı

"ZALİM ESED, DEVLET TERÖRÜ ESTİRMEKTEDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Suriye'de olanları görüyorsunuz. Ne işi var orada Rusya'nın, ne işi var orada İran'ın, ne işi var orada terör örgütünün sözde armalarıyla donanmış Amerika askerlerinin ? Amacınız DAİŞ terör örgütüyle mücadele ise bunun yolu Suriye'nin masum insanlarını katletmek, onlara her türlü zulmü ve acıyı reva görmek değildir. Kardeşlerim, bunun yolu, öncelikle Suriye halkını zalim Esed'den ve onun eli kanlı rejiminden kurtarmaktır. Zalim Esed, devlet terörü estirmektedir. Arkasından da yine Suriye halkının tarihine, kültürüne, tercihlerine uygun yeni bir devlet yapılanmasını süratle oluşturmaktır."

"Rejim, DAİŞ ve PYD terör örgütü, birbirlerini besleyen, birbirlerini destekleyen, birbirlerine yol açan üçlü bir sac ayağı haline dönüşmüştür. Biri olmadığında diğerlerinin ayakta kalması mümkün değildir. Maalesef müttefikimiz dediğimiz ülkeler de bu çirkin oyuna göz yumuyor, hatta destekliyor. Kardeşlerim, DAİŞ denilen maşa örgütü öne sürerek, Suriye'yi kana ve ateşe boğanlar, tarihin en büyük yıkımına uğratanların asıl amacı çok açıktır. Aynı şekilde PYD denilen terör örgütünü kullanarak güney sınırlarımızı kuşatmaya çalışanların amacının Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile bağlarını kopartmak olduğu ortadadır."

18:45 - TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuşmasını yaptı.

18:28 - Başbakan Binali Yıldırım fetih şöleninde konuşma yaptı. İşte Yıldırım'ın konuşmasınsna satır başları:

Fetih çağ kapatıp çağ açmaktır. Fetih mazlumun yanında olmak düşeni kaldırmaktır. Fetih demek bu necip millete hizmet etmek demektir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yapmaktır, Osman gazi Köprüsünü yapmak demektir. Fetih yeniden tarih sahnesine çıkmaktır.

Şimdi yeniden fetih ruhuyla ayağa kalkmanın zamanıdır. Mazlum halkların dualarını desteklerini alarak yeniden kutlu yürüyüşe devam etme zamanıdır. Tarihin öznesi olma zamandır.

Birliğimize kast edenlere karşı dimdik durmanın zamanıdır. Yeniden fetih ruhuyla şahlanmanın, hizmeti ülkenin her köşesine götürmenin zamanıdır.

Ey Fatih Sultan Mehmet Han sen aziz İstanbul’u fethetmek için gemileri karadan gezdirdin. Senin torunların Tayyip Erdoğan ver arkadaşlar trenleri arabaları denizin maltından geçirdi. İki kıtayı birbirine kavuşturdu.

18:23 - İstanbul Valisi Vasip Şahin konuşmasını yaptı.

18:16 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

18:07 - Şölen alanında Kuran'ı Kerim okundu.

18:01 - İstanbul'un fethinde şehit düşenler ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi, İstiklal marşı okundu.

17:55 - Cumhurbaşkanı Erdoğan halkı selamlayarak kendisi için ayrılan yere oturdu. Erdoğan'la birlikte şöleni izleyen Binali Yıldırım Yenikapı'ya eşi Semiha Yıldırım ile birlikte geldi.

SAAT:17:45 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şölenin yapıldığı alana helikopterle iniş yaptı. Erdoğan'ın inişi sırasında mitin alanında üzerinde 'Gençlik başkanlık istiyor'yazılı dev pankart açıldı.

İstanbulda Fetih Şöleni

ŞÖLENDEN NOTLAR

Zeytinburnu tarafında kurulan 100'e yakın kontrol noktasından geçerek içeri alınanlara Türk bayrağı verilirken, metro, Marmaray, vapur ve otobüslerle miting alanına gelmeye devam edenlere ücretsiz su dağıtımı da yapılıyor. Çağrı filminin müziklerinin çalındığını alana girenler sık sık tekbir getirerek ellerindeki bayrakları sallıyor.

'YENİDEN DİRİLİŞ YENİDEN YÜKSELİŞ'

İstanbul'un surlarına benzer şekilde tasarlanan ve "dünyanın en büyük 3 boyutlu platformu" olarak tasarlanan gösteri alanında ise Fatih Sultan Mehmet'i at üstünde gösteren bir resim ve "Yeniden Diriliş Yeniden Yükseliş" yazısı yer alıyor.

ALANDA OSMANLI KADIRGASI

Dört bölümden oluşacak etkinliğin ilk bölümünde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve TSK Mehteran Birliği Mehteran Grubu sahne alacak. 
3 boyutlu gösteriye entegre olarak, leventler tarafından çekilecek gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası da alana yerleştirildi. 
Fatih Sultan Mehmet ile askerlerinin İstanbul’u fethini temsili olarak gösterecek 500’den fazla oyuncu ve dönemi yansıtması için yeniden üretilen kıyafetlerle araç gereçler için de sahne arkasında dev çadırlar kuruldu.

Vatandaşların gösterileri rahat izleyebilmesi için 9 dev ekran yerleştirilirken, etkinlik alanında 10 sağlık çadırı, ambulansların kalabalık arasında yol alması için güzergahlar, 150 güvenlikli giriş kapısı, 6 noktada mobil tuvalet ve şadırvanlar, su dağıtım noktaları oluşturuldu.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetih Şöleni'nin olaysız geçmesi için haftalardır çalışma yaptıklarını, Yenikapı miting alanı çevresinde gerekli güvenlik önlemlerini aldıklarını ve vatandaşların 3 ayrı arama noktasından geçerek alana girdiğini söyledi.
Çalışkan, şölene ilişkin alınan önlemleri şöyle anlattı:

9 BİN POLİS, 1 DENİZALTI, 1 FIRKATEYN...

"Fetih Şöleni'nin olaysız geçmesi için yaklaşık 9 bin polis, 5 helikopter, 1 denizaltı, 1 fırkateyn, 3 sahil güvenlik teknesi ve 27 polis dedektör köpeğiyle üst düzey önlemler alındı. 5 helikopter, ikisi sürekli olarak miting alanının üzerinde devriye uçuşu yapacak. Biri Skorsky olmak üzere 3 yedek helikopter de herhangi bir olaya karşı hazır bekletilecek. Şölen boyunca Yenikapı miting alanının üzerinde sivil uçak uçmayacak. Bunların güzergahları değiştirildi.

40 KESKİN NİŞANCI DENİZALTI, BİNALAR ÜZERİNDE...

Denizde 1 denizaltı, 1 fırkateyn ve 3 sahil güvenlik botu bekletiyoruz. Keskin nişancı olan 40 polis de denizaltı, fırkateyn, çevredeki binalar ve vinçlerin üzerine konuşlandırıldı. Polis dedektör köpekleri de şölenin yapılacağı alan ile çevresinde patlayıcı ve bomba araması gerçekleştirdi."
Ayrıca, Fetih Şöleni'nde görevli polisler, bu etkinlik için özel olarak hazırlanan lacivert ve kırmızı renkli "polis" yazılı şapkaları takıyor.

38 İLÇEDEN  5 BİN 5 OTOBÜS...

İstanbul'un 21 ilçesindeki 26 iskeleden 146 vapur, şölene katılmak isteyen vatandaşları Yenikapı İskelesi'ne götürüyor. 38 ilçeden de 5 bin 5 otobüsle vatandaşlar miting alanına taşınıyor.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!