Ä°stanbul'da bomba dehÅŸeti

Güncelleme Tarihi:

Ä°stanbulda bomba dehÅŸeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2003 10:19

İstanbul Kuledibi'ndeki Neve Şalom ve Şişli'de Betyaakov Sinagogu yakınlarında saat 09.30'da iki ayrı patlama meydana geldi. Bomba yüklü araçlarla yapılan saldırılarda biri polis, 20 kişi öldü ve 303 kişi yaralandı. Güvenlik kameralarında, Kuledibi'ndeki patlamaya kırmızı renkli bir otomobilin yolaçtığı belirlendi.
  • DehÅŸetin fotoÄŸrafları için tıklayınız (FOTO GALERÄ°)
  • Haberin Devamı

    İstanbul'un iki ayrı noktasında patlamalar meydana geldi. Beyoğlu Büyük Hendek ile Kuledibi caddelerinin buluştuğu yerde bulunan Neve Şalom Sinogogu ve Şişli Süleyman Naci Sokak'ta bulunan Betyaakov Sinagogu yakınlarında saat 09.30 sıralarında şiddetli patlamalar meydana geldi.

    SALDIRIDA KIRMIZI OTOMOBÄ°L KULLANILDI

    Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu'nun güvenlik kamera görüntülerinde, patlamanın sinagog önüne sabah park edilen kırmızı renkli bir otomobilde gerçekleştiği belirlendi.

    Ä°stanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, patlamadan sonra, Neve Åžalom Sinagogu'nun güvenlik kamera görüntüleri incelemeye alındı.Â

    Foto-Film Şube Müdürlüğü'nde yapılan incelemeler sonucu, sabah saatlerinde Neve Şalom Sinagogu'nun önüne kırmızı renkli Kartal marka bir otomobil park edildiği, bu aracı park eden bir kişinin olay yerinden ayrıldığı görüldü. Görüntülerde, patlamanın da bu araçta gerçekleştiği fark edildi.

    Haberin Devamı

    Ä°KÄ°NCÄ° PATLAMA

    Türkiye Hahambaşılığı Basın Sözcüsü Silvio Ovadio, Şişli'deki patlamanın, 2 ayrı binası bulunan sinagoglarında meydana geldiğini, patlama sırasında cumartesi duası okunduğunu söyledi.

    Ovadio, patlamanın, ÅžiÅŸli Betyaakov Sinagogu'nun Nakiye Ergül Sokağı'ndaki binasında meydana geldiÄŸini belirtti.Â

    Aynı sinagogun Efe Sokak'taki binasında ise büyük bir salon bulunduÄŸunu kaydeden Ovadio, her iki binada 300'e yakın kiÅŸinin 'Cumartesi Duası' için ibadet ettiÄŸini bildirdi. Ovadio, ''Sinagogta 300'e yakın kiÅŸi vardı. 2'si güvenlik görevlisi 4 kiÅŸi öldü, 60'a yakın yaralı var'' dedi.Â

    Ovadyo, kendilerine, her iki patlamanın da birer otomobilden kaynaklandığı yönünde bilgiler geldiğini açıkladı. Patlamanın doğal gazdan gerçekleşmediğini belirterek, her iki bölgede de doğal gaz ile ilgili her hangi bir sıkıntının bulunmadığını dile getirdi.

    Olay sırasında Şişli Betyaakov Sinagogu'nda bulunan Türk Musevi Cemaati Yönetim Kurulu üyesi Robert Abudara, patlama sırasında önce bir ateş topu gördüklerini, sonra binanın tavanının üzerlerine doğru geldiğini kaydederek, patlama sırasında cumartesi duasının yapıldığını söyledi.

    Haberin Devamı

    Abudara, patlamanın gerçekleştiği Şişli Betyaakov Sinagogu'nun bulunduğu Nakiye Ergül Sokak'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Abudara, patlama sırasında önce bir ateş topu gördüklerini, sonra binanın tavanının üzerlerine doğru geldiğini kaydederek, patlama sırasında Cumartesi duasının yapıldığını söyledi.

    Abudara, cemaatin birbirine "panik yapmayalım" şeklinde telkinde bulunduğunu, önce Hahambaşı İsak Haleva ve Türk Musevi Cemaati Başkanı Bension Pinto'yu dışarı çıkardıklarını, Sinagog'dan dışarıya çıktıklarında ise yoldan geçen tüm araçları durdurup, yaralıları bunlara bindirdiklerini, daha sonra Efe Sokak'taki binaya geldiklerini anlattı.

    Haberin Devamı

    Abudara, olay sırasında yaralıları taşırken herkesin kendilerine yardımcısı olduğunu belirterek, yardım teklifinde bulunan çok sayıda kişinin telefonla kendilerini aradığını bildirdi. Abudara, polisin, her cumartesi günü kendilerini koruduğunu söyleyerek, bugünkü polisin her gün aldığı güvenlik önlemini aldığını vurguladı.

    Bir görgü tanığı, patlamaya sokakta bir arabanın neden olduğunu sandığını ifade etti. Sokaktaki bazı esnaflar da, patlamanın ardından önlerine otomobil parçaları düştüğünü anlattılar.

    HAHAMBAÅžI'NIN OGLU DA YARALANDI

    Türkiye Hahambaşısı Ä°sak Haleva'nın oÄŸlu Mordehay Haleva, ''ÅžiÅŸli Betyaokov Sinagogu'nda meydana gelen patlamada babasının çok ufak tefek yaralar aldığını'' belirterek, ''Özellikle elinde küçük yaralar oluÅŸtu. Yaralarının hafif olması ve güvenlik açısından babamın tedavisi evinde yapıldı'' dedi.Â

    Bu arada, saldırı sırasında yaralanan Hahambaşı Ä°sak Haleva'nın oÄŸlu Joseph Haleva da (30), Amerikan Hastanesi'ne kaldırıldı. Amerikan Hastanesi Acil Klinik Åžefi Dr. Rifat Tokyay, saldırıda gözünden yaralanan Hahambaşı Ä°sak Haleva'nın oÄŸlu Joseph Haleva da hastanede tedavi altına alındığını söyledi.Â

    Haberin Devamı

    Göz çevresinde derin yaralar olduÄŸu öğrenilen Joseph Haleva, burada ameliyat edildi.  Öte yandan aynı hastanede, Haleva soyadı taşıyan Hasef ve Yosef isimleinde yaralılar da bulunuyor. Bu yaralılardan Hasef Haleva'nın durumunun ağır olduÄŸu ve ameliyata alındığı öğrenildi.Â

    ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

    Şişli ve Beyoğlu'nda meydana gelen patlamalarda ölenlerden 5 kişinin kimliği belli oldu: Ömer Yazar, Murat Şahin, Oğuz Kızılırmak, Mehmet Eruş ve polis memuru Bülent Bostanoğlu.

    58 YARALININ KİMLİĞİ BELLİ OLDU

    Patlamalarda yaralananlardan Taksim EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi ile ÅžiÅŸli Etfal EÄŸitim ve AraÅŸtırma hastanelerine kaldırılan yaralılardan 58'inin kimliÄŸi belli oldu.Â

    Haberin Devamı

    Taksim EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan 41'inin kimlikleri şöyle:Â

    Nevzat Şirin, Zafer Turguter, Keramettin Yeniay, Yaşar Serinhava, Aytekin Serinhava, Cemal Özcan, Erol Özcan, Sercan Arıcı, Engin Öztürk, Tülay Çakmaz, Hüseyin Toranoğlu, Arif Yeniay, Gültekin Serinova, Nedim Mirzaki, Abdullah Erbek, Ramazan Tanç, Duran Aslan, Miray Mardinli, Burhan Bereket, Hüseyin Avni Akçasulu, Ercan İlhan, Adem Yeniay, Ceniz Koyuncu, Fatih Keleş, Perihan Özer, Ahmet Bitiş, Salim Gündüz, Ertan Çakmak, İbrahim Danay, Muzaffer Yaprak, Altan Karaduman, Faruk Katık, Hüseyin Enver Taşan, Salamon Hotolda, Abdülkadir Ceylan, Mustafa Yüksel, Ceyhun Kanbak, Ali Tatlıcak ve Serdar Arıca olduğu açıklandı. 

    AMERÄ°KAN HASTANESÄ°

    VKV Amerikan Hastanesi'nde tedavileri süren yaralıların isimleri şöyle:Â

    Venez Altan Varaz, Sapet Aveyada, Menahem Azoz, Niso Bahar, Robert Bahar Behata, Gabit Baldo, Menaham Basit, Yaseya Bilmen, Levent Cibili, Şiyad Çizer, Ardo Dazit, Niso Dinçmen, İshak Edili, Albert Siliban, İsrail Habin, Yoseph Haleva, Niam Himmet, Mahir Kahom, Altan Karaduman, Kemal Katalar, Kemal Katun, Pavnit Kohen, Davuk Kohen, Yasef Kulkay, Josef Menda, Avram Moza, Naim Natili, Murat Nihnet, Naim Nimet, Davit Özvaron, Nahmras Selim ve Necla Şanlı, İsrail Hakim, Salamon İnaç, Ariye Leon Levi, Aslan Levi, Niray Mardin, Yurda Reyna ve Avram Varol.
           Â
    ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
    Â
    ÅžiÅŸli Etfal EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan 2'si ağır toplam 29'unun kimlikleri de şöyle:Â

    Turgut Yahya, Murat GiÅŸi, Orhan Sönmez, Haydar Çamuncu, Josef Menda, Baruk Danon, Ãœmit Ekiz, David Özvarow, Åžaloman Abuvaf, Celal Dilsiz, Selim ..., Niso Dinçmen, Hatice Erdemir, Hasan Selvitopu, Halim Menası, Hasan Özsoy, Yasef Levi, Hamza Özsoy, Jozef Kastoryano, Aron Edili, Ä°shak Edili, Selim Saltıel, Ahmet Yar, Murat Ak, Ali Haydar Adanur, Tamer Demir, Şükrü OÄŸuzcan, Yakup SavaÅŸ ve ErdoÄŸan Saraç.Â

    Bu arada, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yüksel Altuntaş, hastanede halen 28 yaralı bulunduğunu ve hayati tehlikesi olan Celal Dilsiz adlı yaralının İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Reanimasyon Servisi'ne sevk edildiğini söyledi.

    Turgut Yahya adlı gencin kolunda hasar olduğunu ve halen ameliyatta bulunduğunu belirten Başhekim Altuntaş, bu gencin kısmi hayat tehlikesi olduğunu bildirdi. Altuntaş, 20 yaralının da evlerine gidebilecek durumda bulunduklarını sözlerine ekledi.

    İTFAİYE MÜDÜRÜ: "SİNAGOG ÖNÜNDE BÜYÜK OYUK VAR"

    İstanbul İtfaiye Müdürü Sabri Yalın, Beyoğlu Kuledibi'nde meydana gelen patlama ile ilgili "Burada bir arabanın bulunduğu yerde patlama söz konusu. Sinagog'nun önünde, yerde büyük oyuk meydana gelmiş. Yoğun bir şekilde amonyak sülfür kokusu var" değerlendirmesinde bulundu.

    İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, yaptığı açıklamada, Beyoğlu Büyük Hendek ile Kuledibi caddelerinin birleştiği yerde, Neve Şalom Sinagog'u yakınlarında meydana gelen patlama ile ilgili bilgi verdi.

    Yalın, ölü sayısı konusunda kesin bilgi veremeyeceğini belirterek, patlama ile ilgili olarak şunları söyledi: "Burada bir arabanın bulunduğu yerde patlama söz konusu. Sinagog'nun önünde, yerde büyük oyuk meydana gelmiş. Yoğun bir şekilde amonyak sülfür kokusu var. İnsanlar şaşkın ve tedirgin. Ölü ve yaralı yakınları olay yerinde. Çok sayıda araç harap halde, evler harap halde. Büyük bir harpten çıkmış gibi binalar." Patlamanın çıkış nedeni ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

    Öte yandan, patlamaya yakın yerlere yerleştirilen bir bombanın neden olduğu yönünde iddialar bulunuyor.

    İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ AVİVİ:  EL KAİDE'DEN ŞÜPHELENİYORUZ

    Ä°srail'in Ankara Büyükelçisi PinchasAvivi, Ä°stanbul'daki patlamaların organize ve büyük bir terör örgütünün iÅŸi gibi gözüktüğünü belirterek, El Kaide örgütünden şüphelendiklerini bildirdi.Â

    Ä°srail'in Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Amira Arnon ile Kuledibi'ndeki Neve Åžalom sinagogunun önüne gelen Büyükelçi Avivi, gazetecilerin soruları üzerine, ÅŸunları söyledi:Â

    ''Olay, organize ve büyük bir terör örgütünün iÅŸi gibi gözüküyor. El Kaide'den şüpheleniyoruz. Türk Hükümeti'nin bu konudaki çabalarını biliyoruz. Bu olay, iki ülke arasındaki iliÅŸkileri zedelemeyecek.''Â

    SALDIRILARI Ä°BDA/C ÃœSTLENDÄ°

    Ãœst düzey bir emniyet yetkilisi, ''Kuledibi ve ÅžiÅŸli'de bulunan 2 sinagogun yakınlarında meydana gelen patlamalara, bomba yüklü araçların yol açtığını sandıklarını'' bildirdi. aynı yetkili, uzman ekiplerin incelemesinin sürdüğünü ve yoÄŸun amonyak kokulu patlayıcı türünün belirlenmesine çalışıldığını  söyledi.Â
    Â
    Bu arada, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nü telefonla arayan bir kişi, bombalı eylemi terör örgütü İBDA/C adına üstlendiklerini belirtti. ''Eylemlerinin ileriki tarihlerde devam edeceğini'' söyleyen aynı kişi, ''gerekçe ise Müslümanlar'a yapılan baskıyı önlemek içindir'' dedi.

    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!