İstanbul'a 500 çiçekçi kabini konulacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbula 500 çiçekçi kabini konulacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 17:44

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sokaktaki çiçek satıcılarının kullanımı amacıyla 500 adet kabinin kentin çeşitli noktalarına konulacağını bildirdi.

Saraçhane'deki Başkanlık Sarayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, “Sokaklardaki çiçekçilerle ilgili projeyi, Kültür A.Ş'nin ihale yapmadan Başbakan'ın yakınlarına davet usulü ile verdiği şeklinde haberler yayımlandı. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?” sorusu üzerine, sokaklardaki çiçekçilerin mağdur edilmemesi üzerinde hassasiyetle durduğunu ifade etti.

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un daha konsepti belirlenmiş, nitelikli, dış şartlardan arındırılmış, klimalı bir tasarım planlandığını anlatan Topbaş, projenin, Avrupa'daki örneklerinde olduğu gibi belli noktalara konulmak suretiyle uygulanacağını kaydetti.

Topbaş, kabin maliyetlerinin satıcılara yüklenmeyeceğini, kira bedellerinin çok düşük tutulacağını, çok cüzi ücretler alınacağını bildirerek, ağırlıklı olarak Roman vatandaşların ilgilendiği çiçeklerin, Taksim'deki satışlarının çok şık olduğunu, kente bir renk getirdiğini anlattı.

“KALKIP KİRAYA BOĞMAK OLMAZ”

Bunun yok edilmesinden yana olmadığını ancak daha düzenli hale getirileceğini vurgulayan Topbaş, bu talebin Kültür A.Ş'den geldiğini ve onlara verdiklerini ifade etti.

Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Büyük karlar düşünülmemesi açısından kira bedellerini yüksek tutmadığımız, satıcılardan 5-10 bin dolar gibi bedel istemediğimiz için ciddi bir menfaat sağlamayacağını düşünüyoruz. Sadece çiçekçilerin çiçek tedariki konusunda belki bir düzenleme olabilir. Kültür A.Ş, kendi düzeni içinde bunun ihalesini yaptı.
Yani bu kabinlerin bedelleri satıcılardan alınmaya kalkılsaydı, kiralar fahiş olsaydı, ithamlar farklı gelirdi. 100, 200, 300 gibi çok cüzi rakamlar bunlar. Bin dolarlar ya da bin liralar değil. Çünkü zaten ekmeğini zor çıkaran bir insan, kalkıp kiraya boğmak olmaz. Mağduriyet ya da tahmin edilen büyük rakamda boyutlar yok.”

İstanbul'da bu tip yerlerin gelişmesinin, çiçek satışlarını artıracağına dikkati çeken Topbaş, çiçekçilerin kooperatif ve mezat gibi istedikleri yerlerden çiçek alabileceklerini, bu konuda baskı olmayacağını anlattı.

Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Zannedildiği gibi büyük rantların oluştuğu bir piyasa yapmadık. Sokaklardaki çiçek satıcıları için yapılacak çiçek kabinleri çok modern, kaliteli, ısıtmalı ve soğutmalı sistemli olacak. Şeffaf ve açılabilen cam panelleri bulunacak bu kabinler, gürültü kirliliği yapmayacak bir çiçek serası gibi duracak. Çiçek kabinlerini, kent estetiği açısından da çok önemsiyoruz. İstanbul'a ilk etapta 500 adet çiçek kabinini çeşitli noktalara yerleştireceğiz.”

CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI

Topbaş, bir gazetecinin, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Kadıköy'de yapılacak fener alayı yürüyüşü sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadıköy'de düzenlenecek konserin bu yürüyüşe olan ilgiyi olumsuz etkileyeceği şeklinde serzenişler var” sözleri üzerine de bunun engellenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Cumhuriyet'i, her kesimin ve herkesin sahiplenmesi gerektiğini dile getiren Topbaş, bu coşkuyu herkesin yaşaması gerektiğini ifade etti.

Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'nda 3 yıldır yaptıkları büyük etkinliğe ciddi talep olduğuna işaret ederek, “Arzumuz, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına herkesin katılması. Bu coşkunun sadece merasim alanları ya da bu resepsiyonlarda kapalı kalmamasıdır. Siyasi rantlara birtakım siyasi gövde gösterilerine değil, Cumhuriyet'e sahip çıkmalıyız. Birbirini etkilemeyecek, gerginlik oluşturmadan birbirine paralel çalışmalar rahatlıkla yapılır” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!