İstanbul Sağlık Müdürü: Özel önlem almaya gerek yok

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Sağlık Müdürü: Özel önlem almaya gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2001 01:56

İstanbul Sağlık İl Müdürü Dr. Osman Karaarslan, Türkiye'de şarbonun panik ve korku yaratacak kadar tehlikeli boyutta olmadığını, bunun için özel bir hazırlık yapmadıklarını söyledi.

Karaaslan, şarbon şüpheli paketlerin açılmadan Hafzıssıhha Müdürlüğü'ne ulaştırılmasını istedi.

Bütün bulaşıcı hastalıklara karşı önlemleri bulunduğunu, endişe duymaya gerek olmadığını belirten Karaarslan, ‘‘ AIDS, tifo, kolera gibi şarbon da bu bulaşıcı hastalıklardan biri. Ona özel önlem almaya gerek yok. Eğitim hastanelerimizin enfeksiyon kliniklerinin özel odaları var’’ diye konuştu.

ŞÜPHELİ PAKETLERİ SAKIN AÇMAYIN

Karaarslan,
şarbon mikrobu barındırdığından şüphenelilen paketlerin havalandırmalı özel odada, bulaşmayı önleyecek giyisiler içindeki elemanlar tarafından açılması gerektiği vurguladı. Şüpheli paket alanların açmadan Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ne göndermelerini isteyen Karaarslan, ‘‘Hıfzıssıhha Müdürlüğü, paketi Ankara'ya gönderecektir. Aslında İstanbul'da şarbon bakterisinin tahlili yapılabilir. Fakat burada da sonuç almak 3 gün sürer. Ankara'da paketin açılabilmesi için özel koşullar var’’ dedi.

Karaarslan,‘‘Şarbonun 3 şekli var. Cilt ve bağırsakta olan şarbon tehlikeli değil, insandan insana bulaşmıyor. Akciğer şarbonu hastalardan bulaşabilir. Şarbonun tedavisi vardır. Penisilin, antibiyotik kullanılır’’ dedi.

THY, ŞÜPHELİ PAKETİ ALMADI

Karaarslan,
ayrıca Netaş Genel Müdür Yardımcısı Hollanda uyruklu Erick Light'ın İngiliz eşi Blythe Light'a zarfla gönderilen şüpheli tozun bulunduğu paketi THY'nin riskli olduğu gerekçesiyle almak istemediğini, özel bir araç ile Ankara'ya gönderildiğini söyledi. Karaaslan, paketin, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde inceleneceğini de söyledi.

İstanbul Hıfzısıhha Müdürlüğü'nün (0212) 679 93 14 nolu telefonuna başvurulabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!