Istanbul onlara laboratuvar

Güncelleme Tarihi:

Istanbul onlara laboratuvar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2012 00:00

ABD, Türkiye ve Ürdün’den toplam 20 mimarlık fakültesi öğrencisinin katılımı ile İstanbul ve Amman şehirlerinde 2 hafta süren ‘Kamusal Alan Çalıştayı’ sona erdi. Columbia Üniversitesi tarafından her yıl yapılan çalıştayın bu yılki konusu ‘varlık’tı.

Haberin Devamı

COLUMBIA Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Ürdün Amman Columbia Üniversitesi Ortadoğu Araştırma Merkezi ve İstanbul Columbia Global Center işbirliği ile yapılan ‘Kamusal alan çalıştayı” önceki gün İstanbul’da sona erdi. Bu yıl İstanbul ve Amman şehirlerinde yapılan ‘Kamusal Alan Çalıştayı’, Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi (GSAPP) tarafından her yıl değişik kentlerde organize ediliyor. Çalıştay kamusal alanlarda beliren güncel konuları iki haftalık yoğun ve hızlı bir fikir alışverişine açarak tartıştırıyor.

Türkiye’den 8 öğrenci

Bu yılki çalıştayın Türkiye bölümüne Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 5, Bilgi Üniversitesi’nden ise 3 mimarlık fakültesi öğrencisi katıldı. Ayrıca farklı üniversitelerden öğrenciler ve akademisyenler GSAPP’nin Studio-X Global Ağına dâhil olan şehirlerde bir araya gelerek kamu alanlarında tasarım konusunu irdeledi.

Haberin Devamı

5 grup kafa patlattı

Çalıştayın bu yılki bölümünde öğrenciler 5 ayrı gruba ayrıldı. Bu gruplar kentlerin üzerinde ayrı ayrı çalışarak, şehirlerde ‘çabuk tepkilerin’ nasıl oluşması gerektiğini irdeledi. Gruplar, kamu alanlarında öneriler geliştirdi, yerel malzemeler ile önerilerini destekleyen mimari prototipler üretti. Çalıştay’ın son gününde ise İstanbul Tepebaşı NuPera’da öğrenciler projelerini akademisyenlere anlattı ve onlarla fikir alışverişinde bulundu.

Kamusal alanlar şehrin ara yüzleri

ÇALIŞTAYIN organizasyon komitesi üyesi mimar Nazlı Gönensay içinde yaşadığımız şehirlerin, yapılaşmış dokularıyla bu tip bir araştırma ve deneyimler için ideal laboratuvarlar olduğunu vurguladı. “Kamusal alanlar şehirlerin etkileşim ara yüzleridir. Günümüzde şehrin ultra hızla değişen yüzleridir. Kamusal alanın fiziksel varlığı sanal ağların sağladığı hareketlilik ve hızlı ulaşılabilirlik gibi olgular ile bütünleştiğinde daha dinamikleşir. Bu nedenle bu çalıştay çok önemli” dedi.

Sana dün dürbünden baktım aziz  istanbul

Projenin adı ‘Dürbün’. İnsanlar bu dürbünlerle diğer insanlara bakıyor ve onlarla bir etkileşim yaşıyor. Bakılan yer sürekli değiştiği için de insanlarla şehir bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin İstanbul’da hazırladığı 5 proje daha sonra Colombia Üniversitesi’nde de sergilenecek.

‘Çadırdan kulübe’ kamusal alanlarda başkalarıyla görsel ilişki kurmayı sağlayan mekanizma. İçinde bir kamera var. Dışarıdan bakanlar içeridekini yüzünü görecek ve onun sesini duyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!